Αρχική Ειδήσεις «Να σπάσουμε το τρίγωνο της εξάρτησης»-Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

«Να σπάσουμε το τρίγωνο της εξάρτησης»-Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

«Να σπάσουμε το τρίγωνο της εξάρτησης»: Με αυτό το σύνθημα το Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. 

0
Ναρκωτικά
Διαφήμιση

Η 26η Ιουνίου θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ, το Δεκέμβρη του 1987, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, για να επιτευχθεί ο στόχος «μιας παγκόσμιας κοινωνίας ελεύθερης από τη χρήση ναρκωτικών».

Όπως τονίζει το Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου Κρήτης, “έχουν περάσει 35 χρόνια απ΄όταν ορίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και συνεχώς απομακρυνόμαστε αντί να προσεγγίζουμε την επίτευξη αυτού του στόχου. Βασικό αίτιο είναι η συνεχής διεύρυνση των κοινωνικό – πολιτικών – οικονομικών – περιβαλλοντικών παραγόντων, που εν τέλει ευνοούν τη χρήση ουσιών και την εξάρτηση”.

Ως Κέντρο Πρόληψης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, “δίνουμε καθημερινό αγώνα να αναδείξουμε αυτά τα αίτια του φαινομένου της εξάρτησης και ακολούθως να εστιάσουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Πολλοί κάνουν λόγο για πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Η πρόληψη είναι βασικό μέρος αυτού του πολέμου και στοχεύει σε αλλαγές, κυρίως στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο ζωής που μας έχει έμμεσα επιβληθεί και μας δημιουργεί αδιέξοδα”.

Ναρκωτικά

Σύμφωνα με έναν ορισμό, η εξάρτηση συνίσταται στη «συνάντηση ενός ατόμου με μια ουσία σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον». Σχηματικά, αυτός ο ορισμός αποτυπώνεται μ’ ένα τρίγωνο, που οι τρεις κορυφές του αποτελούν τους τρεις παράγοντες της εξάρτησης (άτομο, ουσία, περιβάλλον). Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά συνίσταται σε δύσκολες μάχες (σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο), που πρέπει να δοθούν και στις τρεις κορυφές του τριγώνου της εξάρτησης. Μάχες που αφορούν: α) στον περιορισμό της διαθεσιμότητας των ουσιών και της επιτρεπτικότητας των εξαρτητικών συμπεριφορών, β) στην καλλιέργεια των ατομικών παραγόντων που ενισχύουν την προσωπικότητα (προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες π.χ. αυτοεκτίμηση, ενθάρρυνση, επικοινωνία…) και γ) στην ενίσχυση των προστατευτικών περιβαλλοντικών παραγόντων (και παράλληλη μείωση των παραγόντων κινδύνου του περιβάλλοντος – οικογενειακού, σχολικού, φιλικού, επαγγελματικού, ευρύτερα κοινωνικού -).

Είναι γεγονός πως οι σύγχρονες συνθήκες – παγκοσμίως – με τις απανωτές κρίσεις που έχουν συμβεί, συμβάλλουν στην ενίσχυση της δομής του τριγώνου της εξάρτησης. Παρ’ όλα αυτά, εμείς στο Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου με συμμάχους από το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους, φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σας καλούμε φέτος «ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ», αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των νέων και απαντώντας σ’ αυτές με τρυφερότητα, αγάπη και εμπιστοσύνη.

Βίντεο/σποτhttps://youtu.be/ZLpcex53ELo

Μια συνέργεια του ΚΕΣΑΝ – Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία τον ΟΚΑΝΑ με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,  Πρακτική Εργαστηριακή Άσκηση – Εποπτεία ΙΙΙ

 

ναρκωτικα2

Διαφήμιση