Αρχική Special Topics Μέλισσες: Πανευρωπαϊκή Δράση για τη ζωή τους

Μέλισσες: Πανευρωπαϊκή Δράση για τη ζωή τους

Πανευρωπαική δράση για να προστατευτούν οι μέλισσες που απειλούνται με εξαφάνιση βρίσκεται σε εξέλιξη μεσω ψηφίσματος που συγκεντρώνει ηλεκτρονικά υπογραφές προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν  Ευρωβουλευτές και κράτη μέλη της ΕΕ  και να ψηφίσουν νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης που θα προστατεύει και τις μέλισσες. 

0
μέλισσες κεντρική
Φωτογραφία: Hamed Saber
Διαφήμιση

 

Το παγκόσμιο  Κίνημα Avaaz -avaaz σημαίνει “φωνή”  σε πολλές γλώσσες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας – που κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες από κάθε κοινωνικό στρώμα, αυτή την περίοδο συλλέγει υπογραφές για την προστασία της μέλισσας, δεδομένου οτι εκατομμύρια μέλισσες σε όλη την Ευρώπη πεθαίνουν!

Σύνταξη: ecozen,gr

μέλισσες

Όπως αναφέρει το Κίνημα “… σε λίγες βδομάδες η ΕΕ μπορεί να ψηφίσει έναν νόμο για την προστασία των οικοτόπων τους και την αποκατάσταση της ζωής στα υποβαθμισμένα εδάφη κι ύδατα”. Όπως  καταγγέλεται, “συντηρητικοί πολιτικοί τάσσονται με τις εταιρείες φυτοφαρμάκων και προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον νόμο. Γι’ αυτό πρέπει η φωνή μας να ακουστεί δυνατά! Ας τους δείξουμε πως όλος ο κόσμος ζητάει να δώσουν στις μέλισσες και τη φύση μια ευκαιρία να ανακάμψουν. Υπόγραψε και διάδωσέ το παντού!Και δεν αφορά μόνο τις μέλισσες: πάνω απ’ το 81% του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Τα δάση, τα ποτάμια και τα λιβάδια μας υποβαθμίζονται. Όμως το φιλόδοξο αυτό νομοσχέδιο στοχεύει να θεραπεύσει τα υποβαθμισμένα εδάφη κι ύδατα, και να αποκαταστήσει τη ζωή σ’ αυτά, γι’ αυτό είναι τόσο απαραίτητο να περάσει!

Το ψήφισμα που καλούνται να υπογράψουν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες

“Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν μέσα στις επόμενες βδομάδες. Η Γερμανία κι η Ισπανία είναι δύο απ’ τις βασικές χώρες που μπορούν να βοηθήσουν να νικήσουμε! Βοήθησε να ενώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες φωνές, και θα τις παραδώσουμε αυτό τον μήνα στις Βρυξέλλες. Και για να δώσουμε χρώμα στη συμφωνία, θα φέρουμε μερικούς σπόρους αγριολούλουδων, που λατρεύουν οι μέλισσες, μαζί με κάθε υπογραφή! Υπόγραψε εδώ

Το κίνημα του Avaaz έχει υπερασπιστεί τις μέλισσες ξανά και ξανά. Η έκκλησή μας για την προστασία των μελισσών ήταν μία απ’ τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, με 5 εκατομμύρια υπογραφές! Για τα πουλιά του δάσους, τα λιβάδια, τις πεταλούδες, τις μέλισσες της πόλης και τα εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη, ας πιέσουμε την ΕΕ να κινηθεί αποφασιστικά προς έναν υγιή φυσικό κόσμο, περισσότερο συνδεδεμένο παρά αποκομμένο από εμάς.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Ως πολίτες απ’ όλη την ΕΕ, ανησυχούμε με την ανεξέλεγκτη υποβάθμιση της φύσης, και σας ζητάμε να περάσετε έναν νέο ισχυρό και νομικά δεσμευτικό Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, με σαφείς στόχους για το 2030 και το 2050, βασισμένους σε αποτελέσματα, με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθούν όλα τα Κράτη Μέλη. Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να γυρίσετε τον τροχό για τη φύση και τη βιοποικιλότητα και να βοηθήσετε τα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένης της γεωργικής γης, να ανακάμψουν.

μελισσα!!!!!!!!!!!!!!

Σημειώνεται ότι καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών επικονιαστών παγκοσμίως οδηγούνται προς εξαφάνιση από διάφορες πιέσεις, πολλές από τις οποίες προκαλούνται από ανθρώπους, απειλούνται εκατομμύρια πόροι διαβίωσης και ποσότητες τροφίμων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 35% των επικονιαστών ασπόνδυλων, ιδιαίτερα των μελισσών και των πεταλούδων, και περίπου 17% των επικονιαστών σπονδυλωτών, όπως οι νυχτερίδες, αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση παγκοσμίως. Κύριες αιτίες είναι οι εντατικές γεωργικές πρακτικές, οι αλλαγές στη χρήση της γης, τα παρασιτοκτόνα (συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων), οι ασθένειες, τα παράσιτα και η κλιματική αλλαγή.

Η Αντζελίνα Τζολί κινητοποιείται  για τις μέλισσες

Την ίδια στιγμή η Αντζελίνα Τζολί  συμμετέχει με κάθε ευκαιρία σε δράσεις για την προστασία των μελισσών, όπως διαπιστώνεται και απο τη σελίδα της στο instagram  όπου σε ανάρτησή της  αναπαράγει κείμενο μεγάλης εταιρείας καλλυντικών  που είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στον κίνδυνο να εξαφανιστούν οι μέλισσες. Όπως αναφέρεται, οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τους επικονιαστές συμβάλλουν στο 35% του παγκόσμιου όγκου της φυτικής παραγωγής. Εάν οι πολύτιμοι επικονιαστές, ιδίως οι μέλισσες, εξαφανιστούν από τη φύση, το 75% όλων των καλλιεργούμενων φυτών και το 90% των άγριων ανθοφόρων φυτών που εξαρτώνται από τους επικονιαστές θα απειλούνται.

ΤΖΟΛΊ

Σε άλλη ανάρτησή της έχει κάνει γνωστό οτι συμμετείχε  σε ένα σχολείο μελισσών πριν από λίγες εβδομάδες “σε ένα δημοτικό σχολείο στο Clichy-sous-Bois της Γαλλίας, για να διδάξω στα παιδιά τον βασικό ρόλο που παίζουν οι μέλισσες ως επικονιαστές για την ασφάλεια των τροφίμων μας και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η τάξη ήταν υπέροχη. Λαμπρά νεαρά μυαλά που έκαναν σπουδαίες ερωτήσεις. Τα παιδιά πάντα καταλαβαίνουν γρήγορα αυτό που οι ενήλικες συχνά προσπαθούν να υπεραπλοποιήσουν ή να δικαιολογήσουν. Υπήρχαν πολλά χαμόγελα εκτός από όταν συνειδητοποίησαν ότι χωρίς μέλισσες δεν υπάρχει σοκολάτα! Συζητήσαμε πώς η εξαφάνιση των μελισσών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα”.

Οι συμβουλές της Αντζελία Τζολί για τις μέλισσες

Τέτοιου είδους δεσμευτικές καθημερινές δράσεις μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας στο σπίτι:

1. Φυτέψτε “μελισσόχορτα” – φυτά πλούσια σε γύρη και νέκταρ – για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον και μια ουσιαστική πηγή τροφής για τις μέλισσες.
2. Δημιουργήστε τη δική σας ποτίστρα για τις μέλισσες στο σπίτι. Οι μέλισσες χρειάζονται νερό, όχι μόνο για να ξεδιψάσουν, αλλά και για να θηλάσουν τις αναπτυσσόμενες προνύμφες και να διατηρήσουν τις φωλιές τους δροσερές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε μια ασφαλή ποτίστρα μελισσών στο σπίτι:

* Πάρτε ένα μεγάλο μπολ, όχι από πλαστικό ή αλουμίνιο. Είναι σημαντικό τα υλικά να είναι πορώδη ή ορυκτά, ώστε οι μέλισσες να έχουν καλύτερο κράτημα και να αποφεύγουν τον πνιγμό. Τέτοια υλικά αφήνουν το νερό να γεμίσει πιο εύκολα τα μικρά κενά, επιτρέποντας στις μέλισσες να πίνουν.
* Προσθέστε νερό και πέτρες, πέτρες ή/και βότσαλα. Οι φελλοί μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική λύση.
* Τοποθετήστε την ποτίστρα στον κήπο σας. Οι μέλισσες πρέπει να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό, γι’ αυτό πρέπει να το αφήσετε σε ανοιχτό χώρο, σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή που να είναι απαλλαγμένη από τυχόν κινδύνους ασφαλείας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μέλισσες μπορείτε να βρείτε στην Έκθεση Αξιολόγησης για τους επικονιαστές, την επικονίαση και την παραγωγή τροφίμων της IPBES.

10 ιδιότητες που έχουν οι μέλισσες

Οι μέλισσες είναι συναρπαστικά πλάσματα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο οικοσύστημά μας. Είναι υπεύθυνες για την επικονίαση πολλών από τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε και παράγουν το γλυκό και νόστιμο μέλι που απολαμβάνουμε. Παρά τη σημασία τους, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για εκείνες.

μέλισσες

Μπορεί να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν μεμονωμένα ανθρώπινα πρόσωπα. Το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας τα σύνθετα μάτια τους για να αναγνωρίζουν διαφορετικά μοτίβα, όπως το σχήμα των ματιών και της μύτης ενός ανθρώπου. Η ικανότητα αυτή έχει δοκιμαστεί σε μελέτες όπου οι μέλισσες εκπαιδεύτηκαν να συνδέουν συγκεκριμένα πρόσωπα με μια ανταμοιβή, όπως ένα διάλυμα ζάχαρης.

  • Οι μέλισσες έχουν έναν μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους. Όταν βρίσκουν μια καλή πηγή τροφής, εκτελούν έναν χορό που υποδεικνύει την κατεύθυνση και την απόσταση της πηγής τροφής. Αυτός ο χορός ονομάζεται “χορός κουνήματος” και επιτρέπει στις άλλες μέλισσες της αποικίας να βρουν γρήγορα την πηγή τροφής.
  • Οι μέλισσες είναι απίστευτα γρήγορες για το μέγεθός τους. Μπορούν να πετάξουν έως και 15 μίλια την ώρα, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από τα περισσότερα άλλα έντομα. Αυτό τους επιτρέπει να βρίσκουν γρήγορα πηγές τροφής και να επιστρέφουν στην κυψέλη τους.
  • Οι αποικίες μελισσών είναι απίστευτα μεγάλες, με ορισμένες αποικίες να περιέχουν έως και 60.000 μεμονωμένες μέλισσες. Αυτές οι μέλισσες εργάζονται μαζί για τη διατήρηση της κυψέλης, τη συλλογή τροφής και τη φροντίδα των νεαρών μελισσών.
  • Οι μέλισσες έχουν δύο μεγάλα σύνθετα μάτια και τρία μικρότερα απλά μάτια. Τα σύνθετα μάτια αποτελούνται από χιλιάδες μεμονωμένους φακούς, γεγονός που τους επιτρέπει να βλέπουν ταυτόχρονα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα απλά μάτια χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των αλλαγών στο φως και στο σκοτάδι, γεγονός που βοηθά τις μέλισσες να προσανατολίζονται.
  • Εκτός από τους χορούς τους, οι μέλισσες επικοινωνούν επίσης μεταξύ τους χρησιμοποιώντας φερομόνες. Αυτά τα χημικά σήματα χρησιμοποιούνται για να προειδοποιούν άλλες μέλισσες για κινδύνους, να επισημαίνουν τις πηγές τροφής και να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά της αποικίας.
  • Οι μέλισσες μπορούν να δουν το υπεριώδες φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Αυτό τους επιτρέπει να βλέπουν μοτίβα στα λουλούδια που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί για την εύρεση νέκταρος και γύρης.

Μέλισσες, κυψέλη, μέλι

Οι μέλισσες είναι το μόνο έντομο που παράγει τροφή για τον άνθρωπο. Εκτός από το μέλι, παράγουν επίσης κερί μέλισσας, βασιλικό πολτό και πρόπολη, τα οποία έχουν ποικίλες χρήσεις στην ιατρική και τα καλλυντικά.

Οι μέλισσες έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, με τις εργάτριες μέλισσες να ζουν μόνο μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, η βασίλισσα μέλισσα μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια και οι κηφήνες μπορούν να ζήσουν μερικούς μήνες.

Διαφήμιση