Αρχική Ειδήσεις Γιώργος Αμυράς: Η Ήπειρος μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης

Γιώργος Αμυράς: Η Ήπειρος μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης

Τα Γιάννενα και συνολικά η Ήπειρος εξελίσσονται σε μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης με δύο ισχυρά όπλα: τα δυνατά μυαλά των νέων και τη διαφύλαξη του περιβαλλοντικού θησαυρού της,, αναφέρει ο Γιώργος Αμυράς, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ, Αντιγόνη Πανέλλη

0
Αμυράς Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων ποταμός Καλαμάς
Ο Γιώργος Αμυράς στον ποταμό Καλάμά, στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, τόπο καταγωγής του.
Διαφήμιση

Ο Γιώργος Αμυράς, ως πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  μιλά για τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του όπως τα Απάτητα Βουνά, οι Δασικοί Χάρτες που για 200 χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα. Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, μέσω της  συνέντευξής του στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ Αντιγόνη Πανέλλη, διαμηνύει ότι αυτές οι εκλογές κρίνουν την κυβέρνηση που θα έχει ο τόπος κι όχι την αντιπολίτευση, προτάσσει την ανάγκη του τόπου για ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση γι αυτό και ζητεί από τους πολίτες να επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους προς την ΝΔ.

Γιώργος Αμυράς εκκλησοχώρι, σπίτι γιαγιάς
Στο σπίτι της γιαγιάς, στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων-προσωπικό αρχείο Γιώργου Αμυρά

Ο ίδιος αναφέρεται με λεπτομέρειες σε έργα που ολοκληρώνονται όπως οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τη διαχείριση των περιοχών Natura, για εκείνα που “τρέχουν” όπως το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το πρώτο Νοσοκομείο για Άγρια Ζώα στο Πεντελικό Όρος, τους καθαρισμούς των δασών, με χρηματοδότηση 80 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών με χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ. Τέλος, αναφέρεται στα έργα που συντελέστηκαν στην εκλογική του Περιφέρεια και τονίζει ότι τα Γιάννενα και η Ήπειρος συνολικά εξελίσσονται σε μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης με δύο ισχυρά όπλα: τα δυνατά μυαλά των νέων και τη διαφύλαξη του περιβαλλοντικού θησαυρού της.

 

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, που υλοποιήσατε ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

Zούμε τη σκληρή εποχή της κλιματικής κρίσης, κι εμείς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σηκώσαμε μια ασπίδα για την προστασία της βιοποικιλότητας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υλοποιήθηκαν δράσεις, όπως τα Απάτητα Βουνά, οι Δασικοί Χάρτες που για 200 ολόκληρα χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

ΑΜΥΡΑΣ ΛΙΓΚΑΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Άγριας Πανίδας κ Αειφόρου Θήρας, Λιγκάδες Ιωαννίνων

Ολοκληρώνονται επίσης οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τη διαχείριση των περιοχών Natura, τρέχει το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων με τη φύτευση 20 εκατ. δέντρων έως το 2025, δημιουργούμε το πρώτο Νοσοκομείο για Άγρια Ζώα που ήδη κατασκευάζεται στο Πεντελικό Όρος, εντείνονται οι καθαρισμοί δασών με το πρόγραμμα Antinero με χρηματοδότηση 80 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και αναπτύσσουμε το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών με χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ. 

ΑΜΥΡΑΣ ΑΝΘΟΧΩΡΙ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
Το Ανθοχώρι Μετσόβου απέχει 6 χιλιόμετρα από τον κόμβο της Εγνατίας του Μετσόβου. Είναι ένα εύκολα προσβάσιμο χωριό όπου ο επισκέπτης εκτός από το Μουσείο Υδροκίνησης μπορεί να επισκεφθεί την Ιερά Μόνη Ζωοδόχου Πηγής του 17ου αιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, τους καταρράχτες του Ανθοχωρίου.

Είναι πολύ σημαντικό -για μας τους Γιαννιώτες- ότι για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια έγιναν καθαρισμοί και εργασίες πυροπροστασίας στο Νησάκι της Λίμνης και στο δασύλλιο του Φρόντζου που αγκαλιάζει την πόλη, αλλά και οι αναδασώσεις σε Ελεούσα, Κιάφα και Μπάφρα. Αποσυνδέσαμε από τη δασική νομοθεσία 391.000 στρέμματα αγροτικής γης που ενώ παλιότερα καλλιεργούνταν, για διάφορους λόγους εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια λόγγιασαν.

ΑΜΥΡΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΣΟΥΚΑΣ
Αγναντεύοντας απο το μπαλκόνι της Ιεράς Μονης Παναγίας Τσούκας, χτισμένη το 1190 σε υψόμετρο 760 μ. δίπλα σε γκρεμό με θέα τη χαράδρα του Αράχθου

Ύστερα από καθυστέρηση δεκαετιών, προχωράει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα και θα γνωρίζουμε πώς θα προστατεύσουμε τα πλούσια οικοσυστήματα των Ιωαννίνων και με ποιους κανόνες θα επιτρέπονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες δημιουργώντας ένα σημαντικό χωροταξικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.  Παράλληλα, προωθούμε την ηλεκτροκίνηση στα επιβατικά πλοιάρια της Λίμνης με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία σταθμού φόρτισης στον μώλο, ένα έργο που θα κάνει πράσινο λιμάνι τα Ιωάννινα. Ένα ηλεκτρικό σκάφος θα παραχωρηθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στην ΕΛ.ΑΣ. για περιπολίες στην Παμβώτιδα, με σκοπό την πάταξη της λαθραλιείας και άλλων περιστασιακών υποβαθμίσεων του λιμναίου οικοσυστήματος, ενώ προκηρύξαμε διαγωνισμό για την αγορά αμφίβιου μηχανήματος για τον καθαρισμό των καλαμιώνων στη Λίμνη. Δημιουργούμε έτσι τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την εκλογική σας περιφέρεια, τα Ιωάννινα;

Συνηθίζω να λέω «τη Λίμνη και τα μάτια μας»! Εννοώ φυσικά να διασφαλίσουμε τους βιοτόπους, τα υπέροχα βουνά των Ιωαννίνων, τα εσωτερικά ύδατα, τη μοναδική βιοποικιλότητα του τόπου μας.

Αμυράς λίμνη Ιωαννίνων

Δεν είναι τυχαίο ότι από εδώ, την Τύμφη και τον Σμόλικα, ξεκίνησε η μεγάλη μεταρρύθμιση των Απάτητων Βουνών, ούτε ότι προωθούμε την ηλεκτροκίνηση των πλοιαρίων στη Λίμνη, ούτε ότι υλοποιήθηκαν καθαρισμοί στο Νησάκι της Λίμνης και στα δάση που αγκαλιάζουν τα Γιάννενα. Τα Ιωάννινα αλλάζουν, εξελίσσονται και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι πολλές ελληνικές και ξένες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας επενδύουν στον τόπο μας. Η γιαννιώτικη Natech και οι πολυεθνικές TeamViewer και P&I απασχολούν εκατοντάδες νέα παιδιά, τα περισσότερα σπουδαγμένα στα Ιωάννινα, αποδεικνύοντας ότι ο τόπος μας μπορεί να αντιστρέψει το brain drain σε brain gain και να προσελκύσει επενδύσεις που φέρνουν περισσότερες δουλειές με καλύτερους μισθούς.

ΔΡΑΚΌΛΙΜΝΗ τύμφης
…Πεζοπορία στη Δρακόλιμνη Τύμφης

Στην προεκλογική ατζέντα μπήκε τελευταία το θέμα της φορολογικής πολιτικής μέσω των δηλώσεων στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Πως τις κρίνετε και τι απαντάτε όταν ακούτε να κατηγορούν την ΝΔ ότι αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο, ανέχεται ή ακόμη και πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια εναντίον των φτωχότερων στρωμάτων και εγκαθίδρυσε ένα καθεστώς εύνοιας των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. 

Τις τελευταίες εβδομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν στήσει καλλιστεία φόρων για το ποιος θα επιβάλλει περισσότερους φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπόσχονται μια απίστευτη φοροκαταιγίδα. Κάτι που είναι απόλυτα λογικό να δημιουργεί ανησυχία σε όλους τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019 υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη αυξάνοντας φόρους και εισφορές για μισθωτούς και επαγγελματίες, μείωσε τις συντάξεις, κατήργησε το ΕΚΑΣ, μπλόκαρε την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις, αρνήθηκε ιδεοληπτικά να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Γιώργος Αμυράς Τσεπέλοβο
…Οδοιπορικό στο Τσεπέλοβο, το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου και έδρα του πρώην Δήμου Τύμφης.

Φαίνεται, όμως, ότι επιμένουν στην ίδια συνταγή. Ομολογούν δημοσίως ότι θέλουν να αυξήσουν τους φόρους και τις εισφορές, μια συνταγή καταστροφική για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα εισοδήματα των πολιτών.

Και το ΠΑΣΟΚ, όμως, όπως αποκαλύπτεται από το πρόγραμμα και τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών του κινείται στην ίδια ρότα. Θέλουν να αυξήσουν τη φορολογία στις γονικές παροχές, στα μερίσματα, στις επιχειρήσεις, ενώ στέλεχός του μίλησε, ακόμα, και για αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Αμυράς καφενείο

Απέναντι σε αυτό το τσουνάμι φόρων, εμείς έχουμε ένα σχέδιο για σημαντικές μειώσεις φόρων και αυξήσεις εισοδημάτων. Επί των ημερών μας μειώθηκαν δεκάδες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη, ενώ φορολογήθηκαν τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.

Η Ν.Δ. επιδιώκει και ζητά ισχυρή αυτοδυναμία. Πόσο εύκολα όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό ενόψει της εν δυνάμει εισόδου στη Βουλή δύο ακόμη κομμάτων;

Κατ’ αρχάς  όσα περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας για αυτοδυναμία. Δεν πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι το αποτέλεσμα θα έρθει από… μόνο του. Ακόμα και εκείνοι που θέλουν να πάνε στη θάλασσα για μπάνιο, μπορούν πρώτα να περάσουν από το εκλογικό τους τμήμα.  Το διακύβευμα της κάλπης είναι κρίσιμο. Αφορά όχι μόνο στην επόμενη τετραετία, αλλά και το πως θα είναι η Ελλάδα το 2030. Καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., τη μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει βήματα προς τα εμπρός. 

Πρώτη Δημοσίευση: ΑΠΕ

Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο Γιώργου Αμυρά

Διαφήμιση