Αρχική COVID-19 ΕΟΔΥ: Διευκρινίσεις για τη “νόσο Χ”

ΕΟΔΥ: Διευκρινίσεις για τη “νόσο Χ”

Τα πράγματα στη θέση του γύρω από το «συναγερμό» του ΠΟΥ για τα σενάρια και τον κίνδυνο εμφάνισης νέας πανδημίας θέλησε να βάλει ο ΕΟΔΥ. 

0
εοδυ1
Διαφήμιση

Με ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει πως πρέπει να αποτελεί «μέρος της βούλησης και της δέσμευσης όλων των εμπλεκομένων για την αντιμετώπιση μιας απειλής για τη δημόσια υγεία».

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού, δήλωσε ότι είναι η ώρα για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με στόχο την πρόληψη της επόμενης πανδημίας, καλώντας τις χώρες να προχωρήσουν στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», προκειμένου να είναι προετοιμασμένες για την «επόμενη πανδημία».

εοδυ

ΕΟΔΥ: Να ερμηνεύονται με τον κατάλληλο τρόπο οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει συγκεκριμένα σε σχέση με τα παραπάνω: “Σε τακτική επιστημονική συνάντηση του ΕΟΔΥ συζητήθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την άγνωστο νόσο Χ και τον κίνδυνο νέας πανδημίας.

Στην ανακοίνωση, πέραν της διαπίστωσης πως η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία – αναφέρεται μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών. O ΠΟΥ επιπρόσθετα αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και «άγνωστη νόσο Χ», που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία”.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠτΔ:Ηθική ευθύνη προς τις μελλοντικές γενιές η προστασία του περιβάλλοντος
Επόμενο άρθρο Δίκη Μάτι: Κατάθεση-φωτιά για νοθεία στο βιβλίο πτήσεων