Αρχική Ειδήσεις Γ. Ατσαλάκης: Vision Pro της Apple-Tο τέλος των υπολογιστών που ξέραμε

Γ. Ατσαλάκης: Vision Pro της Apple-Tο τέλος των υπολογιστών που ξέραμε

Λίγους μήνες μετά την εντυπωσιακή τεχνολογία του ChatGPT εμφανίστηκε ακόμα ένα εργαλείο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, το Vision Pro. 

0
Apple Vision Pro
Διαφήμιση

 

Του Γιώργου Ατσαλάκη

Η τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα έδωσαν στην Apple, δέκα χρόνια μετά την διάθεση του i-phone, την δυνατότητα να λανσάρει ένα ζευγάρι γυαλιά που παραμερίζει τους σταθερούς και φορητούς υπολογιστές αλλά και τα κινητά. Το Vision Pro είναι μια συσκευή μικτής πραγματικότητας που μπορεί να σας βυθίσει στην εικονική εμπειρία, είναι μια επικάλυψη ψηφιακών εικόνων πάνω στον χώρο γύρω σας. Η αλληλεπίδραση με αυτό που βλέπετε βασίζεται σε ένα σετ συμβόλων, γυρνώντας το χέρι σας πάνω-κάτω, κάντε κύλιση και αγγίζετε δύο δάχτυλα μαζί για να επιλέξετε κάτι.

Τεχνικά, είναι μια οθόνη βίντεο στο μπροστινό μέρος των γυαλιών που δείχνει μια αναπαράσταση των ματιών σας, γυρισμένη από κάμερες μέσα στα γυαλιά που εκπαιδεύονται στα μάτια σας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται τόσο αποκομμένοι από εσάς.  Ένα από τα πρώτα πράγματα που έδειξε η εταιρεία στην παρουσία των γυαλιών, ήταν μια γυναίκα να περιηγείται online σε ένα γιγαντιαίο αστικό διαμέρισμα. Ένα νεότερο άτομο, ήθελε να έρθει να αλληλεπιδράσει μαζί της.

Η Apple με την τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται ότι το Vision Pro μπορεί να κάνει πολλά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε iPhone ή MacBook, όπως να εκτελέστε εφαρμογές, να χρησιμοποιήστε το FaceTime, να παρακολουθήστε ταινίες και πολλά άλλα. Αλλά αντί να χειρίζεστε το λογισμικό με ποντίκι ή πληκτρολόγιο ή οθόνη αφής, θα χρησιμοποιήσετε τις κινήσεις των ματιών και των χεριών σας, επειδή διαθέτει κάμερες εκπαιδευμένες στο πρόσωπό σας καθώς και στον έξω κόσμο. Η Apple γνωρίζει ότι φορώντας γυαλιά σας αποκόπτει από τον κόσμο, οπότε έχει δημιουργήσει έναν τρόπο για τους ανθρώπους να βλέπουν τα μάτια σας.

apple

To Vision Pro ελέγχεται από κινήσεις χεριών, φωνητικές εντολές και κινήσεις των ματιών. Παρακολουθεί τα μάτια σαν ποντίκι και αναγνωρίζει τις ίριδες των ματιών αντί για χρήση κωδικού πρόσβασης. Πρόκειται για μια συσκευή “pass-through”, η οποία χρησιμοποιεί μπροστινές κάμερες για να δείξει στον χρήστη μια προβολή βίντεο του κόσμου γύρω του. Προκειμένου οι χρήστες να φαίνονται πιο φυσιολογικοί στους άλλους, προβάλλει μια εικόνα βίντεο των ματιών σας στο μπροστινό μέρος των γυαλιών.

Η  Apple ισχυρίζεται ότι το άτομο που φοράει τα γυαλιά μπορεί να δει το άτομο που δεν φοράει τα γυαλιά – το άτομο που δεν φοράει τα γυαλιά μπορεί να δει μια οθόνη βίντεο των ματιών  του χρήστη γυαλιών. Είναι ένα νέο τεχνολογικό προϊόν που θα κυκλοφορήσει το νέο έτος και θα κοστίζει 3.500 $.

To Vision Pro είναι η είσοδός στον «spatial computing». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι ένας υπολογιστής που φοράτε στο πρόσωπό σας και ότι αντί να κοιτάζετε την οθόνη του τηλεφώνου ή την οθόνη του υπολογιστή, κοιτάζετε τα γυαλιά, για να δείτε ψηφιακές εικόνες που επικαλύπτονται στον κόσμο γύρω σας. Μπορείτε να το συνδέσετε στην πρίζα ή να χρησιμοποιήσετε μια μπαταρία για να το τροφοδοτήσετε.

Λέγοντας “spatial computing”  εννοούμε την ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων των μηχανών, των ανθρώπων, των αντικειμένων και των περιβαλλόντων στα οποία λαμβάνουν χώρα για να ενεργοποιήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις ενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.

Το Vision Pro είναι ένα σημείο εκκίνησης για την τεχνολογία “μικτής πραγματικότητας” στην οποία η Apple εργάζεται εδώ και χρόνια. Το παρουσίασε νωρίς, περισσότερο από μισό χρόνο πριν αρχίσει να τα διαθέτει στην αγορά, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να αναπτύξουν «εφαρμογές -applications» για τα γυαλιά. Και ορισμένοι προγραμματιστές σίγουρα θα το κάνουν. Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι το Vision Pro ή τα επόμενα μοντέλα πρόκειται να είναι συσκευές μαζικής αγοράς στο εγγύς μέλλον, η πιθανότητα να είναι μια κορυφαία εφαρμογή στην πολύτιμη νέα πλατφόρμα της Apple θα είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό κίνητρο να αναπτυχθούν «εφαρμογές».

vision pro1

Οι υπάρχουσες εφαρμογές για το iPhone και το iPad θα είναι συμβατές με το Vision Pro, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές διαθέσιμες κατά την κυκλοφορία, για τις οποίες υπάρχει χρόνος να βελτιστοποιηθούν για τη συσκευή. Με το πέρασμα του χρόνου, η προσδοκία είναι ότι θα γίνει φθηνότερο, καλύτερο, ελαφρύτερο, με μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας κ.λπ. όπως έκανε και με το αρχικό μοντέλο 2007 του iPhone.

Ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν θα δεχθούν οι άνθρωποι να φορούν αυτά τα γυαλιά. Οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να αγαπούν την ιδέα να φορούν γυαλιά, να συντονίζουν τον κόσμο και να αποσύρονται στους δικούς τους ψηφιακούς κόσμους. Λίγο πολύ το κάνουν ήδη με τηλέφωνα και τα ακουστικά. Ένα επιπλέον κομμάτι υλικού για να φοριέται στο  πρόσωπο δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να υιοθετηθεί ευρέως.

Το Vision Pro είναι ένα ακόμα τεχνολογικό επίτευγμα που έρχεται να δημιουργήσει δραστικές αλλαγές σε πολλούς τομείς. Μαζί με άλλες νέες τεχνολογίες που συνεχώς θα εμφανίζονται  στην επόμενη δεκαετία, η ανθρωπότητα οδηγείτε σε τεχνολογικά άλματα που στο παρελθόν χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας για να αναπτυχθούν. Έτσι ανακύπτει το ερώτημα, εάν έχουμε προετοιμάσει την κοινωνία να αφομοιώσει τις δραστικές επερχόμενες τεχνολογίες και τι ενέργειες θα πρέπει να κάνει η πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί και κάθε ένας από μας ατομικά για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να αποφύγουμε τυχόν κινδύνους.

Atsalakis Photo 280x420
Ατσαλάκης Γιώργος, Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου
Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης
Διαφήμιση