Αρχική Πολιτισμός Μια …νύχτα στο Μουσείο Ακρόπολης!

Μια …νύχτα στο Μουσείο Ακρόπολης!

Μια… νύχτα στο Μουσείο Ακρόπολης θα είναι η νύχτα του Σαββάτου 13 Μαίου 2023, στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Νύχτας Μουσείων. Εν τω μεταξύ όλα τα Μουσεία της χώρας προετοιμάζονται για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με εκδηλώσεις και σειρά δράσεων την Πέμπτη 18 Μαίου 2023 

0
Acropolis Museum - δώρα
Acropolis Museum - Φωτό Γιώργος Βιτσαρόπουλος
Διαφήμιση

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην φετινή Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, και ανοίγει τις πύλες της στο κοινό για μια νύχτα στο Μουσείο Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο μετά τις 8μμ.

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί τη νύχτα των Μουσείων με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν υπό το βραδινό φως τα αριστουργήματα των συλλογών του. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου.

Το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης με θέα στον Παρθενώνα Φωτογραφία Γιώργος Βιτσαρόπουλος[637]

Σημειώνεται οτι κάθε Σάββατο τις πρωινές ώρες, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

  • Ώρες: 12:30 π.μ. ελληνικά & 10:30 π.μ. αγγλικά
  • Συμμετοχή: εισιτήριο ημέρας
  • Κρατήσεις: https://events.theacropolismuseum.gr/
  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
    Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, τιμώμενος φορέας για το 2023 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, διοργανώνει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, Πέμπτη 18 Μαΐου, που φέτος έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Παράλληλα, το Ίδρυμα θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 21.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Εξάλλου, τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαίου  τα Μουσεία της χώρας πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων  για μια αξέχαστη εμπειρία που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους! Τα Μουσεία γιορτάζουν και …ανοίγουν τις πύλες τους σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που αγαπούν να ανακαλύπτουν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπο. Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα θέματα Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής, Δράση για την κλιματική αλλαγή και Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας, που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων,, η είσοδος είναι ελεύθερη στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλά μουσεία, δημόσια και μη, διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και γύρω από αυτήν.

«Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»

Το πρόγραμμα των δράσεων που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Διεθνής Ημέρα Μουσείοων 2023

Το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ως τιμώμενο φορέα για το 2023, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Μαΐου 2023, και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, οδός Ερατοσθένους 13 στην Αθήνα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ. Την Πέμπτη, 18 Μαΐου, στο Μουσείο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).

Εν τω μεταξύ και η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, Πέμπτη 18 Μαΐου, έναν πολυθεματικό περίπατο στον κήπο του μουσείου με τίτλο «Πολλαπλές αφηγήσεις του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης. Αρχιτεκτονική, Γεωπονία, Υπαίθρια Γλυπτική» με δύο ξεναγήσεις στις 11.00 και 13.00 αντίστοιχα.

Πινακοθήκη!!!!!!!!
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η φύτευση και η συνολική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Εθνικής Πινακοθήκης βασίστηκε στις αρχές της ανάδειξης και προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος στον αστικό δημόσιο χώρο.

Όπως αναφέρει το ICOM, τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας» (Κιότο 2019) επισημαίνεται ότι τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Διαφήμιση