Αρχική Special Topics Κλιματική αλλαγή: Ένα βήμα πριν από την ολική καταστροφή-Χρονολογία ορόσημο το 2030

Κλιματική αλλαγή: Ένα βήμα πριν από την ολική καταστροφή-Χρονολογία ορόσημο το 2030

Η «Τελευταία Γενιά» πριν από την καταστροφή του πλανήτη υποστηρίζει πως είμαστε μια οργάνωση νέων ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή στο Βερολίνο που συνηθίζει να οργανώνει δυναμικές δράσεις, ανάμεσα στις οποίες απεργίες πείνας, καταλήψεις και αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών.

0
κλιματική αλλαγή 1021x576
Διαφήμιση

Τα μέλη της οργάνωσης ισχυρίζονται πως το όνομα που επέλεξαν δεν είναι τυχαίο. Κι αυτό διότι δείχνουν να πιστεύουν ειλικρινά πως ανήκουν στην τελευταία γενιά η οποία είναι σε θέση να κάνει κάτι που θα αποτρέψει, έστω και στο παρά πέντε , τη μετατροπή του πλανήτη σε θερμοκήπιο. Μάλιστα έχουν θέσει ως όριο το 2030 – κάτι με το οποίο συμφωνούν, όπως είναι γνωστό, πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες – επιμένοντας ότι εάν η ανθρωπότητα και ο πλανήτης διαβούν αυτό το κατώφλι, τότε θα έχει περάσει το «σημείο μη επιστροφής».

Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Μετεωρολογίας (WMO), ένας φορέας του ΟΗΕ, μπορεί να αποφεύγει τέτοιου είδους δραματοποιήσεις, όμως χτυπά το δικό της «καμπανάκι». Στην  τελευταία της έκθεσή για την Κατάσταση του Κλίματος το 2022, με αφορμή τη φετινή «Ημέρας της Γης», η υπηρεσία εκτιμά χωρίς περιστροφές ότι «κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση». Σύμφωνα με τα ευρήματά της, στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς καταρρίφθηκαν τα αρνητικά ρεκόρ σε όλα σχεδόν τα επίπεδα: Των υψηλών θερμοκρασιών, της ανόδου της επιφάνειας της θάλασσας, του λιωσίματος των παγετώνων…

«Έχουμε αποθηκεύσει στους ωκεανούς πάνω από το 90% της υπέρμετρης θερμότητας που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη και έτσι έχουμε σπάσει πάλι το σχετικό ρεκόρ που αφορά το θερμικό περιεχόμενό τους. Κι αυτό είναι κάτι που, για παράδειγμα, ισοδυναμεί με περισσότερη ενέργεια για την πρόκληση τροπικών καταιγίδων, κυκλώνων, τυφώνων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάλας. «Καταρρίψαμε τα ρεκόρ συγκέντρωσης τριών αερίων του θερμοκηπίου – διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και μονοξειδίου του αζώτου» πρόσθεσε ο ίδιος.

3500

«Σκούρα» τα πράγματα στη Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, τα τελευταία οκτώ έτη είναι από τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί μετά το 1850, με τη μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης να είναι κατά 1,15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900. Ειδικά δε όσον αφορά την Ευρώπη, σε πολλές χώρες ξεπεράστηκαν πέρυσι τα ρεκόρ των θερμοκρασιών που είχαν καταγραφεί μέχρι τότε – Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γερμανία και άλλες. Το εύρημα επιβεβαιώνει το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος», που συμπέρανε πως το 2022 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος στην ιστορία της Ευρώπης, καθώς και ιδιαιτέρως ξηρό.

Όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Ισπανία μοιάζουν να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι οι τελευταίες ημέρες του Απριλίου θα χαρακτηρίζονταν από θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας (όπως η Σεβίλλη) ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή, φτάνοντας ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, συντρίβοντας το ρεκόρ των 37,4 βαθμών για αυτόν τον μήνα. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί, μάλιστα, τον πιο ξηρό Μάρτιο εδώ και 20 χρόνια, που έχει ως συνέπεια η πληρότητα στις «αποθήκες» νερού να είναι κατά 15% χαμηλότερη σε σύγκριση με τα μέσα επίπεδα – η εικόνα δε αναμένεται να επιδεινωθεί το καλοκαίρι, εάν συνεχιστεί η τάση των προηγούμενων δύο ετών, όταν καταγράφηκαν θερμοκρασίες της τάξης των 45 ή και 47 βαθμών Κελσίου.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας και εγώ προσωπικά έχουμε πλήρη συνείδηση για το γεγονός ότι η συζήτηση που αφορά την ξηρασία θα είναι ένα από τα κεντρικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια» παραδέχθηκε από την πλευρά του ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναγνωρίζοντας την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Εκτός όλων των άλλων, πάντως, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ένα ακόμη μέτωπο, το οποίο επισήμανε και ο γενικός γραμματέας του WMO: Αυτό της μετανάστευσης εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης των κλιματολογικών συνθηκών σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, που έρχεται να προσθέσει νέα ρεύματα πλάι σε αυτά που προκαλούνται από τη φτώχεια και τους πολέμους.

συντρι

Ελλάδα: Τι μέλλει γενέσθαι; Θερμοκρασίες …Σουδάν

Για τις ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε πολλά μέρη του πλανήτη μίλησε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ.

«Και πού είστε ακόμη… Είδαμε πέρυσι στη Σιβηρία να έχει 40 βαθμούς, όταν στην Αθήνα είχε 37, στο Λονδίνο είχε 40 βαθμούς για πρώτη φορά, είδαμε δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία και στο βόρειο Καναδά…» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αυτά είναι τα σημάδια της αποσταθεροποίησης του κλίματος, τα οποία θα πρέπει να τα προσέξουμε ιδιαιτέρως, γιατί στην Μεσόγειο είμαστε στο κόκκινο σε όλες τις εκτιμήσεις. Είναι μια περιοχή πολύ ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις δασικές πυρκαγιές», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζερεφός έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις πυρκαγιές λέγοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι τα πράγματα είναι επικίνδυνα, γιατί χάσαμε το μισό χειμώνα. Έγινε μεγάλη διαταραχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ΗΠΑ και Καναδά και πολύ καλό καιρό σε μας. Αλλά χάσαμε το μισό χειμώνα και τις μισές βροχές και αυτό θα έχει συνέπειες, διότι το έδαφος θα είναι ξηρότερο. Το ανησυχητικό είναι ότι η ξηρασία που θα συναντήσουμε το καλοκαίρι θα είναι σημαντικά επικίνδυνη. Θέλει μεγάλη προσοχή το θέμα της ερημοποίησης και της ξηρασίας, πρέπει να προσέξουμε για τις δασικές πυρκαγιές. Πρέπει να αποφύγουμε ότι θέτει σε κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιές».

«Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή, τρέχουμε με 900 χλμ/ώρα απέναντι σε ένα τοίχο με τον οποίο τις προσεχείς δεκαετίες, θα συγκρουστούμε» λέει περιγράφοντας το μέλλον με… γλαφυρότητα ο Χρήστος Ζερεφός, εκφράζοντας την ελπίδα « να έχουμε ένα ήπιο καλοκαίρι, παρόλο που σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα περιμένουμε όλο και πιο συχνούς καύσωνες και υψηλότερες θερμοκρασίες». «Μπορεί να μην δούμε 50άρια, αλλά 45άρια για μέρες μπορεί να δούμε. Το φαινόμενο θα το έχουμε πιο συχνά και μπορεί να διαρκεί και περισσότερο» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, έχουν μειωθεί σημαντικά οι μέρες βροχόπτωσης και μεγαλώνουν τα διαστήματα ξηρασίας με τις δασικές πυρκαγιές να απειλούν να κάνουν στάχτη ό,τι πράσινο απέμεινε.

«Ρωτήστε κάποιον που ζει στο Σουδάν, γιατί τέτοιες είναι οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σε 15 – 20 χρόνια. Θέλει μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές» λέει ο κ. Ζερεφός, στη… γραμμή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει ότι αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική

2480

Η προσέγγιση «οικολογικού Λενινισμού» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση «οικολογικού Λενινισμού» του Σουηδού πανεπιστημιακού και ακτιβιστή Αντρέας Μαλμ, ο οποίος μίλησε για τη διαφορετική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που προτείνει στο βιβλίο του «How to Blow up a Pipeline».

«Αυτό στο οποίο εγώ επέμεινα σε αυτό το βιβλίο ήταν ότι ένα μέρος από το έργο του Λένιν ιδίως στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι αφιερωμένο στο πώς ο πόλεμος μπορεί να μετατραπεί σε επαναστατική κρίση. Εάν δεν θες πόλεμο, εάν θες ο πόλεμος να σταματήσει πρέπει να κυνηγήσεις τα αίτια του πολέμου και αυτό σημαίνει να ανατρέψεις τις ιμπεριαλιστικές άρχουσες τάξεις. Ο Λένιν όπως και η Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ έλεγαν ότι έπρεπε να τα βάλει κάποιος με αυτούς που τροφοδοτούν τον πόλεμο.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε κάτι και για την κλιματική κρίση. Δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε τα πράγματα υπό κάποιο έλεγχο, εάν δεν μετατρέψουμε τις στιγμές κρίσης και καταστροφής, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε μια κρίση όσων σήμερα οδηγούν τα πράγματα στην κλιματική κρίση. Από το να πολεμάμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να πάμε στο να πολεμάμε τις αιτίες, τις αφετηρίες. Και άρα να κάνουμε την κλιματική κρίση μια επαναστατική κρίση και για το ορυκτό κεφάλαιο. Αυτό εννοούσα όταν μίλαγα για οικολογικό λενινισμό και όντως αυτό πιστεύω ότι χρειαζόμαστε και τώρα» εξηγεί.

Διαφήμιση