Αρχική Κόσμος Ισπανία: Χιόνι μετά τον καύσωνα!

Ισπανία: Χιόνι μετά τον καύσωνα!

Η Ισπανία ζεί πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα καθώς έπεσε χιόνι μετά τον καύσωνα που  έπληξε τη χώρα την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Η ασυνήθιστη για την εποχή χιονόπτωση σημειώθηκε στη Λα Ράγια, μια ορεινή περιοχή της επαρχίας Αστούριας.

0
Ισπανία χιόνια!!
Διαφήμιση

Το χιόνι …πάγωσε τους Ισπανούς που λίγες εβδομάδες πριν κάηκαν από έναν πρωτόγνωρο για την εποχή καύσωνα. Το χιόνι έπεσε στην ορεινή Λα Ράγια, μια περιοχή της επαρχίας Αστούριας και οι Ισπανοί δεν πίστευαν στα μάτια τους, ενώ οι μετεωρολόγοι δεν κρύβουν την έκπληξή τους για τα σπάνια καιρικά φαινόμενα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Ισπανία χιόνι Μάιος!

Την ίδια στιγμή χαλάζι και σφοδρή βροχόπτωση έπληξαν τις μεσογειακές περιοχές της Ισπανίας, όπως την Καταλονία και τη Βαλένθια, όπου επί μήνες δεν είχε πέσει ούτε σταγόνα.  Από την αρχή του έτους η Ισπανία βίωνε την πιο άνυδρη χειμωνιάτικη περίοδο στα χρονικά. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία AEMET, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023 ο όγκος της βροχής που έπεσε ήταν μικρότερος από τον μισό που καταγράφεται συνήθως.

Ισπανία ξηρασία

Μέχρι στιγμής η Ισπανία έχει βιώσει 11 ημέρες με θερμοκρασίες υψηλότερες από το συνηθισμένο για την εποχή και ο αριθμός αυτός είναι ήδη υπερδιπλάσιος των ημερών με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε ετήσια βάση.

Καύσωνας τον Απρίλιο

Ένα άνευ προηγουμένου για την εποχή κύμα καύσωνα  έζησε η Ισπανία την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, με υψηλές θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου στην Ανδαλουσία, στο νότιο τμήμα, την ώρα που η χώρα αντιμετώπιζε παρατεταμένη ξηρασία με καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία.

ΙΣΠΑΝΊΑ ΚΑΎΣΩΝΑΣ

Tο κύμα καύσωνα, συνδέθηκε με τον ερχομό μάζας πολύ θερμού και ξηρού αέρα από την Αφρική στην ιβηρική χερσόνησο και τις Βαλεαρίδες Νήσους, όπως  είχε διευκρινίσει η δημόσια υπηρεσία μετεωρολογίας. Το κύμα αυτό ζέστης έφτασε την ώρα που η Ισπανία γνώριζε ένα αφύσικο κύμα ζέστης και ξηρασίας την άνοιξη, ιδίως στην Καταλονία, βορειοανατολικά, που αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες και οι αρχές έχουν ήδη εκδώσει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης νερού.

Καταλονία ξηρασία
Καταλονία: Κάθε βράδυ από τις 22:00 ως τις 07:00 το πρωί διακόπτεται η υδροδότηση στο χωριό Λ’ Εσπλούγα δε Φράνκολι, με 3.600 κατοίκους, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης και τροφοδοτείται με νερό χάρη σε βυτιοφόρα. Αν και τα προβλήματα στην υδροδότηση είναι δομικά εδώ και χρόνια στο χωριό, η τρέχουσα ξηρασία τα έχει επιδεινώσει.

Λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, στους ταμιευτήρες νερού -οι οποίοι αποθηκεύουν το νερό της βροχής για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους ξηρότερους μήνες- έχει καλυφθεί μόνον το ένα τέταρτο της χωρητικότητάς τους στην περιοχή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, και κάποιοι αγρότες έχουν αναγκαστεί να μην προχωρήσουν σε σπορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα οποία δόθηκαν  τον Απρίλιο στη δημοσιότητα, η Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αντιμετώπισε πέρυσι το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην ήπειρο από το 1950 που ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων.

Διαφήμιση