Αρχική Special Topics Ιρλανδία: «Σωφρονισμός» για τους Ιρλανδούς πότες  

Ιρλανδία: «Σωφρονισμός» για τους Ιρλανδούς πότες  

0
αλκοόλ - ποτό - νυχτερινή ζωή
Εικόνα: UNSPLASH/Stanislav Ivanitskiy
Διαφήμιση

Τα γερά …ποτήρια της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζονται οι Ιρλανδοί, αποφάσισαν να συνετίσουν οι αρχές της χώρας, οι οποίες σκαρφίστηκαν έναν ιδιότυπο τρόπο για να υπενθυμίσουν στους κατοίκους της τα …κακά της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.  

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιρλανδικές αρχές αποφάσισαν την υποχρεωτική εισαγωγή ετικετών προειδοποίησης για την υγεία σε αλκοολούχα ποτά, προειδοποιώντας για τη σύνδεσή τους με καρκίνο, ηπατικές νόσους και τους κινδύνους κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι νέοι κανονισμοί, που υπογράφηκαν από τον υπουργό Υγείας Στίβεν Ντόνελι, θα τεθούν σε ισχύ σε τρία χρόνια, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις χρόνος να προετοιμαστούν για τις αλλαγές. Οι ετικέτες θα ενημερώνουν επίσης τους καταναλωτές για την περιεκτικότητα των ποτών σε θερμίδες και αλκοόλ.

Άλλες χώρες έχουν εισάγει επίσης ετικέτες προειδοποίησης για την υγεία σε αλκοολούχα προϊόντα, παρόμοιες με αυτές που τοποθετούνται στις συσκευασίες των τσιγάρων και προειδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία.

Οι κανονισμοί της Ιρλανδίας, ωστόσο προορίζονται να είναι πιο ολοκληρωμένοι.

Αλκοόλ

Διχάζει τις χώρες της Ευρώπης η “πρωτιά” της Ιρλανδίας

«Αυτός ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να δώσει σε όλους μας ως καταναλωτές καλύτερη κατανόηση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε ο Ντόνελι. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει αυτό το βήμα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, με τον νόμο αυτόν οι κανονισμοί που ισχύουν για συσκευασίες άλλων προϊόντων τροφίμων και ποτών, θα ισχύουν και για συσκευασίες αλκοολούχων.

Η απόφαση αυτή του Δουβλίνου έχει οδηγήσει πολυάριθμους από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ιρλανδίας να εκφράσουν την ανησυχία τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, έχουν ταχθεί ενάντια στην κίνηση αυτήν της Ιρλανδίας.

Απηχώντας τις διαμαρτυρίες των Ιταλών οινοπαραγωγών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε στις αρχές του χρόνου «παράλογο» αυτό το σχέδιο της Ιρλανδίας να εισάγει ετικέτες προειδοποίησης για την υγεία σε αλκοολούχα ποτά.

Διαφήμιση