Αρχική Ελλάδα Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου:Ενισχύεται η φύλαξη

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου:Ενισχύεται η φύλαξη

Στην ενίσχυση της φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων προχωρά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με προσλήψεις προσωπικού και σύναψη συνεργασιών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες προστασίας της Mεσογειακής Φώκιας Monachus monachus λόγω της τουριστικής περιόδου.

0
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου
Διαφήμιση

Ειδικότερα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησε πρόσφατα στην πρόσληψη δύο εξειδικευμένων οδηγών ταχυπλόου (με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), οι οποίοι θα υποστηρίξουν το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στην καθημερινή εποπτεία. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΦΥΠΕΚΑ με το ίδρυμα Thalassa, έγινε αποδοχή δωρεάς από το Ίδρυμα, ώστε να απασχοληθούν στη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου δύο επιπλέον συνεργάτες. Η εν λόγω δωρεά είναι άλλη μια συμβολή του Ιδρύματος Thalassa, στην προστασία της ευρύτερης περιοχής.

Αλλόνησος Νησί Πιπέρι
Ο πιο σημαντικός πληθυσμός της απειλούμενης Mεσογειακής Φώκιας φιλοξενείται στο νησί Πιπέρι

Τέλος, συμφωνήθηκε η επέκταση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Sea Shepherd Global, ώστε σκάφος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με δύο συνεργάτες της να συμμετέχει και φέτος στη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής. Σημειώνεται ότι ήδη από πέρσι –από το Μάιο έως και το Δεκέμβριο του 2022- το σκάφος Emanuel Bronner της Sea Shepherd Global έπλεε στα νερά του Εθνικού Πάρκου στο πλαίσιο της εκστρατείας  Monachus Defense Campaign.

Βασικοί στόχοι των περιπολιών είναι:

  • ο έλεγχος δραστηριοτήτων όπως η παράνομη αλιεία, επαγγελματική είτε ερασιτεχνική,
  • η ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση που προκαλεί υποβάθμιση των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και
  • η ενημέρωση των επισκεπτών για τους κανόνες προστασίας που ισχύουν.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ) ιδρύθηκε το 1992 και είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας. Mε έκταση που προσεγγίζει τα 3.000 τ.χλμ. αποτελεί την μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή μεικτής έκτασης (που περιλαμβάνει, δηλαδή, θάλασσα και ξηρά) στη Μεσόγειο.

Φώκια Laurent Sourbes 2
Φώκια Laurent Sourbes 2

Το ΕΘΠΑΒΣ φιλοξενεί το σημαντικότερο πληθυσμό της απειλούμενης Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Μεσόγειο. Πυρήνας του πάρκου είναι το νησί Πιπέρι, που αποτελεί και την πιο σπουδαία περιοχή αναπαραγωγής της Μεσογειακής Φώκιας και για το λόγο αυτό απαγορεύεται η διέλευση από αυτό, καθώς και η προσέγγισή του σε ακτίνα τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές του.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

ΟΦΥΠΕΚΑ

 

 

Διαφήμιση