Αρχική Ειδήσεις Το 96,3% των καταναλωτών ζητά καθαρούς λογαριασμένος ρεύματος

Το 96,3% των καταναλωτών ζητά καθαρούς λογαριασμένος ρεύματος

Καθαρούς λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι θα εμπεριέχουν μόνο χρεώσεις που αφορούν στην ενέργεια, προκειμένου ο καταναλωτής να διαβάσει, να κατανοήσει και να μπορεί να τον πληρώσει, ζητάει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής ΕΚΠΟΙΖΩ. 

0
ενεργειακη φτωχεια
Διαφήμιση

 

Αυτό υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με θέμα: «Η εξοικονόμηση ενέργειας ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση», στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “REVERTER – Deep REnovation roadmaps to decrease households VulnERability To Energy poverty”, στο οποίο συμμετέχουν η ΕΚΠΟΙΖΩ, το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας- ΚΑΠΕ.

Η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ενεργειακή φτώχεια αφορά όλες και όλους και αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα της κοινωνίας, καθώς στερεί από τους ανθρώπους το βασικό κοινωνικό αγαθό της ενέργειας. Η συνεργασία του Δήμου Αγίου Δημητρίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Reverter αποτελεί υψίστης σημασίας στα πλαίσια ενθάρρυνσης και συμμετοχής των πολιτών ειδικά των πιο ευάλωτων σε επιδοτούμενες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Σε μια δύσκολη περίοδο ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και φυσικά γεμάτη περιβαλλοντικές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ενημέρωση στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας είναι ουσιώδης και οι συμβουλές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών πολύ σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών”. Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεση του δήμου για τη δημιουργία γραφείου «υπηρεσιών μιας στάσης» (“one-stop shops”) που θα αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, νομικός Παναγιώτα Καλαποθαράκου  ανέφερε ότι “η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει θέσει στις προτεραιότητές της την τελευταία πενταετία το θέμα της ενέργειας, καθ’ ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και ως υπηρεσία κοινής ωφέλειας θα πρέπει να είναι προσβάσιμη και προσιτή, ανταγωνιστική, ποιοτική και αδιάλειπτη, καθαρή και πράσινη. Με το σύνθημα ενέργεια για όλους πραγματοποιούμε πλήθος δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών”. Σε ένα από τα προβλήματα που εστίασε είναι οι καθαροί λογαριασμοί ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει να εμπεριέχουν μόνο χρεώσεις που αφορούν στην ενέργεια, προκειμένου ο καταναλωτής να διαβάσει, να κατανοήσει και να μπορεί να τον πληρώσει.

ηλεκτρικό ρεύμα

Καταγγελίες και Εφετείο

Αναφορικά με τις καταγγελίες στον τομέα της ενέργειας επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταλάβει την πρώτη θέση στον πίνακα καταγγελιών με κυρίαρχο θέμα την αύξηση λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ για την ακύρωση, μεταξύ άλλων όρων, της ρήτρας αναπροσαρμογής, με αίτημα την κατάργησή της ως αδιαφανή και καταχρηστική. Πρόσφατα εκδόθηκε απορριπτική απόφαση την οποία η ΕΚΠΟΙΖΩ. θεωρεί προδήλως εσφαλμένη και θα προσφύγει στο Εφετείο. Ανέφερε επίσης ότι “με τις έντονες πιέσεις που ασκήσαμε υποχρεώθηκε η Κυβέρνηση να αναστείλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής έως τις 30 Ιουνίου 2023”.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε σημαντικά ευρήματα από τα ερωτηματολόγια που έχει εκπονήσει η ΕΚΠΟΙΖΩ, μέσω των μελών αλλά και των καταναλωτών. Ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι ότι το 96,3% ζητά καθαρούς λογαριασμένος ρεύματος. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης ως προς τα δικαιώματα, τους τρόπους διεκδίκησης και την εξοικονόμηση ενέργειας και ότι η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ενημερώνει και στηρίζει τους καταναλωτές μέσω της ιστοσελίδας της με πλήθος συμβουλών  και υποδειγμάτων καταγγελιών.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος που εκπονεί η ΕΚΠΟΙΖΩ, θα δημιουργήσει πιλοτικά το πρώτο γραφείο υπηρεσιών μιας στάσης και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “ευελπιστούμε η τοπική αυτοδιοίκηση θα υιοθετήσει αυτό το μέτρο προς όφελος τους κοινωνικού συνόλου”.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Χρήστος Τουρκολιάς, στέλεχος του τμήματος ανάλυσης ενεργειακής πολιτικής του ΚΑΠΕ, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάλυση του βασικού πλαισίου για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου δράσης, τον εθνικό στόχο μείωσης του φαινομένου έως το 2030, τον ορισμό των πληττόμενων νοικοκυριών και τα βασικά μέτρα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για την επίτευξη του στόχου. Τέλος, περιέγραψε συνοπτικά τις επικείμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την εφαρμογή ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και στην επιβολή φόρου άνθρακα στη θέρμανση και στις μεταφορές επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις τους στη μεγέθυνση του φαινομένου της ενεργειακής ένδειας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Δημήτριο Δαμίγο, Καθηγητή ΕΜΠ και συντονιστή του Έργου REVERTER, ο οποίος παρουσίασε αρχικά τους βασικούς λόγους πίσω από την εκτίναξη των ενεργειακών προϊόντων τα δύο τελευταία χρόνια και, ακολούθως, επικεντρώθηκε σε μέτρα μηδενικού, χαμηλού και υψηλού κόστους για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από τα νοικοκυριά. Ανέφερε ιδιαίτερα ότι “ακόμη και μικρές αλλαγές σε κακές συνήθειες μπορεί να μειώσουν τους ενεργειακούς λογαριασμούς κατά 5-10%, ενώ η ενεργειακή θωράκιση της κατοικίας μπορεί να προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη”.

 

Διαφήμιση