Αρχική Ειδήσεις Στατιστική Αρχή: 11 χωριά-διαμάντια με μηδέν κατοίκους!

Στατιστική Αρχή: 11 χωριά-διαμάντια με μηδέν κατοίκους!

Την ίδια στιγμή συνολικά 26 χωριά εμφανίζονται με 10 και κάτω κατοίκους, γεγονός που αποτελεί γροθιά στο στομάχι για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στους τόπους αυτούς αλλά και απογοητευτικό για τους νέους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα των προγόνων τους.

0
ΣΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση

Συνολικά 11 χωριά-διαμάντια εμφανίζονται με μηδέν κατοίκους στην έκθεση της Στατιστικής Αρχής που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά στην απογραφή που διεξήχθη το 2021 για το σύνολο των κοινοτήτων της Ελλάδας.

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι κάτοικοι στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 10.482.487 η Αττική εμφανίζει 3.814.064 κατοίκους ενω η Αθήνα δεν είναι πλέον του 1 εκατομμυρίου όπως συνηθίζαμε να αναφέρουμε καθώς καταγράφηκαν 643.452 κάτοικοι. Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης εμφανίζει 1.795.669 κατοίκους και ο Δήμος Θεσσαλονίκης  319.045 κατοίκους

Τα χωριά που …μηδένισαν

Πιο αναλυτικά στη λίστα των χωριών με μηδέν κατοίκους όπως καταγράφεται στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Σταιστικών Πληθυσμού, απασχόλησης και κόστους ζωής  και φέρει ημερομηνία την 21η Απριλίου 2023 η Πτολεμαίδα σηκώνει το βάρος τριών χωριών με μηδέν κατοίκους! Αναλυτικά η λίστα που παρουσιάζει το  ecozen.gr έχει ως εξής:

  1. Δημοτική Κοινότητα Καρδίας Πτολεμαίδας  κάτοικοι: 0

2. Δημοτική Κοινότητα Κομάνου  Πτολεμαίδας κάτοικοι: 0

3. Δημοτική Κοινότητα Μαυροπηγής  Πτολεμαίδας κάτοικοι: 0

ΕΚΚΛΗΣΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Άποψη απο την έρημη Μαυροπηγή Πτολεμαίδας, όπως την κατέγραψε σε οδοιπορικό το 2018 ο Νεοκλής Θεοδουλίδης.Το χωριό εγκαταλείφθηκε πριν το 2012, προκειμένου να γίνει εκµετάλλευση κοιτάσµατος λιγνίτη .

4. Γαλήνη Κυπρίνου Ορεστιάδος  κάτοικοι: 0

5. Αγία Παρασκευή Ανατολικό Ζαγόρι κάτοικοι: 0

‘6. Αβρυτα  Φιλιάτες Παραμθιά κάτοικοι:  0

7. Κοινότητα Σπόθων Περάματος (Ιωάννινα) κάτοικοι:  0

download (3)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Άποψη απο το πανέμορφο Στεφάνι Ασπροπόταμου που καταγράφηκε με μηδέν κατοίκους

8. Κοινότητα Στεφανίου Ασπροπόταμος κάτοικοι:0

9. Γκανέικα Δημότικής Ενότητας Ωλεκίας Αχαίας κάτοικοι: 0

10. Κοινότητα Μαραθούσσης Μεγαλόπολης κάτοικοι: 0

11. Κοινότητα Ανθοχωρίου Μεγαλόπολης κάτοικοι: 0

Γεννημένη το 1600 η…Καρδιά Πτολεμαίδας

ΚΑΡΔΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

Μόλις  πρόσφατα κάτοικοι της Νέας Καρδιάς Πτολεμαίδας που στη λίστα της Στατιστικής Αρχής εμφανίζεται με μηδέν κατοίκους, με σκληρή  επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Κοζάνης ζήτησαν να ληφθούν μέτρα ώστε η κοινότητα που δημιουργήθηκε το 1600(!) και το 1.800 λειτούργησε για πρώτη φορά Δημοτικό σχολείο  να γίνει αυτελές δημοτικό διαμέρισμα  δηλώντας ότι οι κάτοικοι δεν είχαν απογραφεί ξεχωριστά.  Αξίζει να αναφερθεί οτι στα έγκατα της γης της Καρδιάς, βρέθηκε το “Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας”. Πρόκειται για μία αρχέγονη, πιθανότατα ανθρωπόμορφη αναπαράσταση, βρέθηκε το 1985-6 από τον τεχνικό της ΔΕΗ Κ. Παπακωνσταντίνου στο βόρειο (ανενεργό) λιγνιτωρυχείο Καρδιάς Πτολεμαΐδας και σε βάθος 10-12 περίπου μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.  Έχοντας ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος στην περιοχή, το παρουσίασε στα τέλη του 1993.

ΠΡΟΤΟΓΛΥΤΠΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111
Το Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας”.
Η στρωματογραφική του θέση δείχνει μία ηλικία 800.000 – 500.000 περίπου ετών.Αναπαριστά όρθια φαλλοφόρα φιγούρα χωρισμένη σε τρία ευδιάκριτα τμήματα : κεφάλι, κορμός, πόδια, βάρους 3 κιλών, ύψους 223 χιλιοστών και μέγιστου πλάτους 151 χιλιοστών του μέτρου.

Μικρές ασβεστολιθικές πέτρες έχουν εισαχθεί σε κοιλότητες που αναλογούν στις κοιλότητες των ματιών και των ρουθουνιών.  Ορατές είναι και οι τρύπες από τρεις προσπάθειες διάτρησης του γλυπτού, μία “τυφλή” στο ύψος της μέσης και δύο διαμπερείς (επιτυχημένες) πίσω από τα αυτιά και στο ύψος των ώμων.

Τα 26 χωριά με έως 10 κατοίκους

Η Κρυόβρυση Ηγουμενίτσας βρίσκεται στον θλιβερό κατάλογο των χωριών που καταγράφηκαν με 1 μόλις κάτοικο. Ένα ακόμη διαμάντι που έμεινε απροστάτευτο να καταρρεύσει στο σύνολό του μετά απο καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή το 1979.

pestani kriovrisi 768x432
Πριν δεκαετίες, η Κρυόβρυση έσφυζε από ζωή. Σήμερα, το μόνο που θυμίζει τον άλλοτε φημισμένο οικισμό της Θεσπρωτίας είναι τα χαλάσματα και τα ερειπωμένα σπίτια που εγκαταλείφθηκαν μετά τον σεισμό του 1979.

Θλιβερά είναι και τα στοιχεία για τα χωριά που εμφανίζουν απο έναν (συνολικά 3 χωριά) έως 10 κατοίκους σε διάφορες περιοχές της χώρας:

  1. Κρυόβρυση  Ηγουμενίτσας   κάτοικοι:
  2.  Βάτου Πάλαιρος Άκτιο Πρέβεζας  κάτοικοι:1
  3. Προφήτης Ηλίας Βέροιας κάτοικοι: 1
  4. Γραικού Δήμος Φαλαισίας Μεγαλόπολη κάτοικοι: 2
  5. Δημοτική Κοινότητα Μαυροκάμπου   Κορεστιών Καστοριάς κάτοικοι:  2
  6. Κοινότητα Κρανιώνος  Κορεστιών Καστοριάς κάτοικοι: 2
  7. Πολυθέας Ασπροποτάμου  Καλαμπάκας κάτοικοι: 3
  8. Κερασέας Σωστού Κομοτηνής  κάτοικοι: 3
  9. Ελαταριά Παραμυθιάς  κάτοικοι: 4
  10. Ζερβοχώρι Παραμυθιάς κάτοικοι: 4
  11. Καλιτσαίνης Κοινότητα Αυλώνος του Δήμου Τριφυλλίας στην Κυπαρισσία κάτ: 5
  12. Μεταξοχώρι Ιεράπετρας Κρήτης  κάτοικοι:5
  13. Φαναρίου Πάργας κοινότητα Άνω Σκαφιδωτής κάτοικοι: 6
  14. Λυκούρεσης Δημητσάνας κάτοικοι: 6
  15. Κοινότητα Μελανιού Χίου  κάτοικοι:7
  16. Μαυρογιάννη Βαλτεστίου  Τριπολης κάτοικοι: 7
  17. Κουρεμαδίου Φιλιάτες κάτοικοι: 8
  18. Κοινότητα Πολυκεράσου  Βιτσίου  Καστοριάς κάτοικοι:8
  19. Πυργακίου Βυτίνας κάτοικοι: 9
  20. Βατατάδων Κοινότητα Εκάλης Ζίτσας κάτοικοι: 9
  21. Δημοτική Κοινότητα Χαλάρων  Κορεστιών Καστοριάς κάτοικοι:9
  22. Κομμηλίου Απολλώνιου  Λευκάδας κάτοικοι: 10
  23. Σταμίου Κοινότητα Φιγαλείας Ζαχάρω κάτοικοι:10
  24. Ανάβατου Ομηρούπολης στα Μαστιχοχώρια κάτοικοι: 10
  25. Βατοχωρίου Κρυσταλλοπηγής Δήμου Πρεσπών κάτοικοι: 10
  26. Κοινλοτητα Γράμμου στο Αργος Ορεστικό κάτοικοι:  10

Οι …πληγές της Ηπείρου

Συγκλονιστικά είναι και τα νούμερα που προκύπτουν απο την έκθεση της Στατιστικής Αρχής για την Ήπειρο. Το Epriuspost επεξεργάστηκε τα στοιχεία για τον πληθυσμό των χωριών της Ηπείρου και παρουσιάζει αυτά με λιγότερους των τριάντα κατοίκους.

Στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών η Κοινότητα Σπόθων εμφανίζεται με μηδενικούς κατοίκους.

download (2)
Πηγές Λούρου Ιωαννίνων. Η …γαλάζια λίμνη απέχει μόλις 30 λεπτά από τα Ιωάννινα και 15 λεπτά απο το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Βρέλλη.

Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, στη Δημοτική Ενότητα Τζουμέρκων ο Κέδρος έχει μόλις 24 κατοίκους.

Στο Δήμο Δωδώνης, η Δραγοψά έχει 23 κατοίκους και το Ασπροχώρι 26.

Στο Δήμο Ζαγορίου, η Αγία Παρασκευή στο Ανατολικό Ζαγόρι εμφανίζεται με μηδενικό αριθμό κατοίκων, ενώ το Δίλοφο έχει 13, η Καλουτά 16, η Μανασσή 26, ο Καστανώνας 15, το Βραδέτο 22 και το Καπέσοβο 30.

Στο Δήμο Ζίτσας και στη Δημοτική Ενότητα Εκάλης οι Βατατάδες έχουν μόλις εννέα κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών η Κοινότητα Κοκκινόχωμα έχει 11 κατοίκους, το Ράικο μόλις οκτώ, στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών η Γρανιτσοπούλα έχει 29 κατοίκους και το Φωτεινό 16.

Στο Δήμο Κόνιτσας και στη Δημοτική Ενότητα Κόνιτσας, η Αγία Βαρβάρα έχει 11 μόνιμους κατοίκους, ο Αμάραντος 21, το Γανναδιό 20, η Εξοχή 24, η Μελισσόπετρα 23, η Μόλιστα 15, το Μοναστήρι πέντε, ο Νικάνορας 25 και ο Πύργος 27. Στη Δημοτική Ενότητα Μαστοροχωρίων το Ασημοχώρι έχει 16 κατοίκους, η Πλαγιά 30 και οι Χιονάδες 20.

Στο Δήμο Πωγωνίου και στη Δημοτική Ενότητα Καλπακίου, το Μαυροβούνι έχει μόλις 19 μόνιμους κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου  ο Κακόλακκος έχει δέκα κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου το Αργυροχώρι έχει δέκα κατοίκους, οι Ποντικάτες 27 και το Φαράγγι 12.

Στο Δήμο Άρτας και στη Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου, το χωριό της Φανερωμένης είναι αυτό με τους λιγότερους κατοίκους καθώς είναι μόλις 21.

Στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη αν και ορεινός δεν υπάρχουν χωριά με διψήφιο αριθμό κατοίκων ενώ στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων κανένα χωριό δεν έχει λιγότερους από πενήντα κατοίκους.

Σε τριψήφιους αριθμούς διατηρείται ο πληθυσμός και στα περισσότερα χωριά του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στη Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας, η Κρυόβρυση εμφανίζεται με έναν μόλις μόνιμο κάτοικο, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου ο Γεροπλάτανος έχει 29 κατοίκους και η Δρίμιτσα 14.

Στο Δήμο Σουλίου και στη Δημοτική Ενότητα Παραμυθιάς, η Αγία Κυριακή έχει 17 κατοίκους, η Ελαταριά μόλις τέσσερις και η Σαλονίκη 20.

Η κοιλάδα με τις παιώνιες ΑΝΩ ΣΚΑΦΙΔΩΤΗ
Οι μοναδικές παιώνιες στην Άνω Σκαφιδωτή Πρέβεζας. των 6 κατοίκων! Σνθίζουν τον Μάιο  ,σε υψόμετρο 904 μ στην κοιλάδα μποζούρες με τη μοναδική θέα του Σουλίου.
Η Παιώνια (Paeonia) είναι γένος ιδιαίτερα όμορφου αγριολούλουδου που συναντάται στην ελληνική ύπαιθρο και γενικότερα στην Μεσόγειο.
Παιώνιες είναι ενδημικές στήν Άνω Σκαφιδωτή Πρέβεζας και στό Δολό Ιωαννίνων

Με μηδενικούς μόνιμους κατοίκους εμφανίζεται το χωριό Αναβρυτό στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατών του Δήμου Φιλιατών. Στην ίδια δημοτική ενότητα, η Κοινότητα Βαβουρίου έχει 15 κατοίκους, το Γαρδίκι 28, το Κερασοχώρι 29, το Κεφαλοχώρι 26, το Κουρεμάδι έχει οκτώ κατοίκους, το Κρυονέρι 11, η Λίστα 22 κατοίκους, η Μηλέα 10, ο Παλαμπάς 16, ο Πλάτανος επτά, η Φανερωμένη με 19 και η Χαραυγή 26.

Στο Δήμο Πρέβεζας, στη Δημοτική Ενότητα Λούρου, το Τρίκαστρο είναι το χωριό με μόλις 11 μόνιμους κατοίκους.

Στο Δήμο Πάργας, στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου, η Άνω Σκαφιδωτή έχει έξι μόνιμους κατοίκους και  η Κορυφούλα 30.

Διαφήμιση