Αρχική COVID-19 ΠΙΣ: Μήνυμα στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Υγεία για όλους»

ΠΙΣ: Μήνυμα στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Υγεία για όλους»

 Στα «γενέθλια» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)- που σαν σήμερα, 7 Απριλίου κλείνει τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του-έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

0
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Μέρα ορόσημο για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού
Διαφήμιση

 

Το μήνυμα φέτος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) -ειδικά μετά από τη πανδημία covid-19 που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η υφήλιος υπό αντίξοες συνθήκες- είναι «Υγεία για Όλους». Εξάλλου ο κορωνοϊός και η ραγδαία εξάπλωσή του στον πλανήτη ανέδειξε και τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας σε παγκόσμια κλίμακα, «αναγκάζοντάς» τα να τεθούν σε τροχιά ανασυγκρότησης.                                             Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι στη χώρα μας παρά τις όποιες προσπάθειες, το ΕΣΥ πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω ώστε να παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, με την αποδοτικότερη αξιοποίηση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού που διαθέτει.      Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΠΙΣ, έχει τη μεγαλύτερη αναλογία σε ιατρικό προσωπικό σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού αντιστοιχούν περίπου 6,6 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους,  έναντι 3,9/1.000 του μέσου ευρωπαϊκού όρου.                             Για την καθολική κάλυψη υγείας, η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει άμεσα τους γιατρούς όλης της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα διαθέτει γιατρούς υψηλής επιστημονικής επάρκειας και κύρους, στηρίζοντας το έργο που επιτελούν καθημερινά.                            Ο ΠΙΣ τονίζει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί προς μία κατεύθυνση ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού της χώρας είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αναστραφεί και το λεγόμενο brain drain που έχει οδηγήσει εκτός Ελλάδος τουλάχιστον 20.000 γιατρούς τα τελευταία χρόνια.                                                                        Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καθολική κάλυψη Υγείας, ο ΠΙΣ υπογραμμίζει πως η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι αδιαπραγμάτευτη, προκειμένου το κοινωνικό κράτος να περιβάλει με την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα όλους τους πολίτες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο φετινό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εστιάζει την καμπάνια ενημέρωσή του σε 5 ενότητες:

-Μη μεταδοτικές ασθένειες                                                                                    -Μεταδοτικές ασθένειες                                                                                            -Μητρική και παιδική υγεία                                                                                -Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι                                                                                              -Καθολική κάλυψη υγείας                                                                                            Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει σε όλους τους πολίτες να δίνουν έμφαση στη σωστή πρόληψη ανάλογα με τον φύλο και την ηλικία τους. Η πολιτεία έχει θεσπίσει προγράμματα πρόληψης τα οποία θα πρέπει να αξιοποιούνται από τους πολίτες στο έπακρο ώστε να προλαμβάνονται πιθανές ασθένειες. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται πάντα σε γιατρούς είτε για να λάβουν φάρμακα, είτε για να λάβουν ιατρική συμβουλή για προβλήματα υγείας, καθώς η ορθή ιατρική αντιμετώπιση ενός ζητήματος υγείας επιβάλει την παρουσία του ειδικού επιστήμονα.

Φάρμακα - Χάπι - Υγεία

ΠΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.                                                       Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.        Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.

Υγεία σε παγκόσμια κλίμακα: Η εικόνα σε αριθμούς

Ποια είναι η εικόνα γύρω από την κάλυψη του τομέα της υγείας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ακόμη και μετά από την τελευταία πανδημία που ταρακούνησε τον πλανήτη μας;

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
  • 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

 

Διαφήμιση