Αρχική Special Topics ΝΑΣΑ: Νέα επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μετά από 52 χρόνια

ΝΑΣΑ: Νέα επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μετά από 52 χρόνια

Στο όνομα «Artemis II» ακούει η νέα επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη που ετοιμάζει η ΝΑΣΑ για το Νοέμβριο του 2024, 52 χρόνια αργότερα από την τελευταία ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι με το Apollo-17.

0
nasa APOSTOLI SELINI
Διαφήμιση

 

Ήταν το 1972  όταν οι Αμερικανοί έστειλαν διαστημόπλοιο στη Σελήνη,  το Apollo-17. Μετά από μισό αιώνα-52 χρόνια αργότερα το Artemis II, θα εκτοξευθεί στην Σελήνη, με τετραμελές πλήρωμα. Όπως ανακοινώθηκε στο Johnson Space Center στο Χιούστον, της NASA, οι 4 αστροναύτες, πλήρωμα του Άρτεμις ΙΙ (ARTEMIS II) διαστημοπλοίου που θα τολμήσει το επανδρωμένο ταξίδι στη Σελήνη είναι οι Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch και Jeremy Hansen.                                              Πρόκειται για τρεις άντρες και μία γυναίκα οι οποίοι θα βρίσκονται μέσα στο διαστημόπλοιο, που όμως δεν θα προσγειωθεί στην Σελήνη. Στόχος των αστροναυτών είναι η συλλογή ζωτικής σημασίας πληροφοριών για την επόμενη αποστολή, Artemis III. Σύμφωνα με τα όσα έκανε η NASA γνωστά, θεωρείται ένα πρωτοποριακό διαστημικό εγχείρημα, καθώς το ταξίδι τους θα είναι 10 μέρες γύρω από το φεγγάρι και θα είναι εξοπλισμένοι με την κάψουλα Orion, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τις πληροφορίες που θα συλλέξουν για τη σεληνιακή επιφάνεια.                                                                                                           Αυτό θα γίνει πριν από το επόμενο μεγάλο άλμα της NASA που σχεδιάζει μεταφορά ανθρώπων στον Άρη, κάτι που όμως προγραμματίζει να το επιτύχει την επόμενη δεκαετία. Πριν από το ταξίδι, έχει προηγηθεί η αποστολή του Artemis I, η οποία ήταν μια μη επανδρωμένη που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 και επέστρεψε με επιτυχία στη Γη 25 ημέρες μετά και αφού έκανε τον γύρο της Σελήνης.

5f6a0c0a57b7da001ee130c4
Καλλιτεχνική απεικόνιση του μελλοντικού camp Artemis στη Σελήνη – Εικόνα: NASA

Σκοπός της αποστολής

Το Artemis II θα απογειωθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Για τις πρώτες δύο ημέρες, οι αστροναύτες θα δοκιμάσουν τα συστήματα του διαστημικού σκάφους Orion πριν προωθηθούν προς την Σελήνη. Μετά από τέσσερις ημέρες, το πλήρωμα θα πρέπει να φτάσει στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, όπου θα απέχει πάνω από 230.000 μίλια από τη Γη.                                                                         Το διαστημικό πλήρωμα δεν θα προσγειωθεί στη Σελήνη, κάτι που σχεδιάζει να κάνει η NASA στην επόμενη αποστολή Artemis III, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2025.Ένας από τους σκοπούς της αποστολής είναι να γίνουν διάφορα πειράματα, όπως για να εξακριβωθεί πόσο η ακτινοβολία επηρεάζει το DNA της επιφάνειας, μέχρι και το αν υπάρχει πάγος στον συγκεκριμένο πλανήτη.                                                                     Είναι σημαντικό ότι στα τελευταία από αυτά τα πειράματα και τις δοκιμές που έγιναν στο διάστημα, χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στη δημιουργία χαρτών του Νότιου Πόλου της Σελήνης ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη γνώση πριν την επόμενη αποστολή, που θα είναι το Artemis III το 2025.                                                                        Παράλληλα, όλη η εμπειρία από τα ταξίδια στην Σελήνη θα αποτελέσουν εχέγγυο και θα προσφέρουν γνώσεις για να επιτευχθεί η αποστολή ανθρώπων στον Άρη την επόμενη δεκαετία.

Ελληνική αρωγή για την αποστολή στη Σελήνη                                                          Σημειώνεται ότι και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει ενεργά στην προστασία της επανδρωμένης αποστολής ARTEMIS II στο φεγγάρι με τα εργαλεία της Επιχειρησιακής Μονάδας HESPERIA του ΙΑΑΔΕΤ που προβλέπουν το Διαστημικό Καιρό στην τροχιά της Γης, με υπεύθυνη την Διευθύντρια Ερευνών Δρ. Όλγα Μαλανδράκη.

 

 

Διαφήμιση