Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Σύνοδος ΕΕ: Ελληνική πρωτοβουλία για εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη

Σύνοδος ΕΕ: Ελληνική πρωτοβουλία για εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη

Τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων που επιδιώκει η Ελλάδα για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

 

Σύνταξη: eczoen.gr

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ
Διαφήμιση

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα των 27 κρατών – μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διασφάλιση κι άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας προς την Ε.Ε. πέραν εκείνων του φυσικού αερίου -μέσα από τα έργα FSRU υπεράκτια της Θράκης και των νέων αγωγών με τις βαλκανικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα υποβάλει την πρόταση στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Μαρτίου 2023, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ηλεκτρικές λεωφόροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής με την Ελλάδα. Σκοπός μέσα από τα υποβρύχια καλώδια είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις πλούσιες ΑΠΕ της Αιγύπτου και του Ισραήλ στη χώρα μας και μέσα από ισχυρά δίκτυα μεταφοράς το πράσινο και φθηνό ρεύμα να περνά στις χώρες της Βαλκανικής αλλά και εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης.

Πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ παρουσίασε πρόταση για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την Αυστρία και τη Γερμανία. Κάτι που προϋποθέτει τη στενή συνεργασία των Διαχειριστών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών της Ελλάδας και εκείνων των προαναφερόμενων χωρών. Η συγκεκριμένη λεωφόρος… είχε δύο εναλλακτικές διαδρομές είτε μέσω των δυτικών Βαλκανίων είτε υποθαλάσσια από την Αδριατική.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πρόταση για αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής ένα σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να μπουν τα θεμέλια για την μαζικότερη παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και τη μεταφορά των ποσοτήτων μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους Βορρά-Νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια.

Το σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεση του το Bloomberg και προέρχεται από την ελληνική πλευρά, αναφέρει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης. Οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από ό,τι χρειάζεται για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρού μηδενισμού».

Το ελληνικό non-paper, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητά επίσης καλύτερες διασυνδέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ηλιακή και η αιολική παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον άνθρακα, μαζί με μια ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης και μια «ευρωπαϊκή διευκόλυνση δικτύου» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης βελτιώσεων του δικτύου.

Με πληροφορίες από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο (ot.gr) 

Διαφήμιση