Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Συμβούλιο Υπ. Ενέργειας: Ισχυρή στήριξη της ελληνικής πρότασης

Συμβούλιο Υπ. Ενέργειας: Ισχυρή στήριξη της ελληνικής πρότασης

Μια ακόμα εθνική επιτυχία συντελέστηκε την Τρίτη 28/03/23  στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη – μέλη στήριξαν την ελληνική πρόταση για ηλεκτρική σύνδεση Βορρά- Νότου μέσω ευρωπαϊκών δίκτυων τα οποια θα μεταφέρουν πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ προς τις χώρες του Βορρά.

0
electricity 2
Διαφήμιση

 Την ελληνική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που κατέθεσε πρόσφατα  στην Ευρώπη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσε και παρουσιάσε στους ομόλογους του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Η ελληνική πρόταση απαρτίζεται από 4 πυλώνες:

  1. Ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
  2. Αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια, ως διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
  3. Περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ.
  4. Δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού μηχανισμού που θα παρέχει χρηματοδότηση για τους σκοπούς αυτούς.

Τα 14 κράτη μέλη που στήριξαν την ελληνική πρόταση είναι: Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

 Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα: «Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ικανό να στηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση. Η Ευρώπη θα αποκτήσει δίκτυα ικανά να μεταφέρουν καθαρή ενέργεια, που θα μειώσει σε μόνιμη βάση το ενεργειακό κόστος για όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, είναι η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν».

Κ. Σκρέκας Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας Ε.Ε. 3

Επίσης, ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την  αναθεώρηση του σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τόνισε ότι χρειάζονται βαθιές τομές ώστε να επιτευχθεί ένας δομικός μετασχηματισμός στο σημερινό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας πιο φιλόδοξο και πιο αποτελεσματικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και των πολιτών της. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει να τις καθορίζουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως είναι η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποθήκευση».

Κ. Σκρέκας Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας Ε.Ε. 2

Η Ελλάδα πέτυχε σημαντικότατη μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου 

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε σύμφωνος με την παράταση του κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και τόνισε πως η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης κατά 28,4% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως δήλωσε: «Θεωρούμε πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να μειώνουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλίσουμε την επάρκεια εφοδιασμού και τον επόμενο χειμώνα».

Στόχος, οι επενδύσεις στην αγορά υδρογόνου 

Σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για τις αγορές των ανανεώσιμων αερίων, ο κ. Σκρέκας δήλωσε αισιόδοξος πως ο νέος Κανονισμός θα δημιουργήσει το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή αγορά υδρογόνου στην Ε.Ε. και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Κ. Σκρέκας Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας Ε.Ε. 1

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκλογές: Κάλπες την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 – Με απλή αναλογική
Επόμενο άρθροΑπάτητα Βουνά: Ο θεσμός που προστατεύει τις πιο ψηλές κορφές της Ελλάδας