Αρχική Περιβάλλον Απάτητα Βουνά: Ο θεσμός που προστατεύει τις πιο ψηλές κορφές της Ελλάδας

Απάτητα Βουνά: Ο θεσμός που προστατεύει τις πιο ψηλές κορφές της Ελλάδας

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Όρος Δίκτη το 8ο βουνό της λίστας με τα Απάτητα Βουνά του ΥΠΕΝ.

0
Διαφήμιση

Το Όρος Δίκτη στο Λασίθι, ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία, γίνεται ο δεύτερος ορεινός όγκος της Κρήτης, μετά τα Λευκά Όρη, που εντάσσεται στον εμβληματικό θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

Η συνολική έκταση του Όρους Δίκτη, ή αλλιώς Λασιθιώτικα Όρη, που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» είναι 66,29 τ.χλμ, υψομετρικού εύρους μεταξύ 900 και 2.148 μέτρων και εκτείνεται  νότια του Οροπεδίου του Λασιθίου και του Δικταίου Άντρου και  πλέον απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων ή η δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.

Παρά το γεγονός ότι κατακλύζεται από βραχώδεις εξάρσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, στο κέντρο της περιοχής ξεχωρίζει το δάσος τραχείας πεύκης ενώ η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ενδημικά και σπάνια είδη, όπως γαστερόποδα και το ενδημικό υποείδος της νυχτερίδας Τρανορινόλοφος. Η περιοχή αποτελεί σημαντικό σημείο για τη διέλευση σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας, όπως το όρνιο και ο χρυσαετός.

dikti

Ποια είναι τα Απάτητα Βουνά

Έως σήμερα το ΥΠΕΝ έχει εντάξει σε συνολική έκταση 1114 τ.χλμ., στα Απάτητα Βουνά, τους εξής 8 ορεινούς όγκους:

  • Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου)
  • Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
  • Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών)
  • Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων)
  • Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας)
  • Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων)
  • Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας)
  • Μαίναλο – 44,98 τ.χλμ (νομός Αρκαδίας)

Ο εμβληματικός περιβαλλοντικός θεσμός των «Απάτητων Βουνών», αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βασίζεται επιστημονικά σε σχετική έρευνα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας Βασιλικής Κατή και έχει ως στόχο να εμποδίσει την υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζει εμπόδια στις φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δράσεις και επενδύσεις.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας είναι κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα Απάτητα Βουνά, πρωτοποριακός περιβαλλοντικός θεσμός για την Ευρώπη αποτελεί ασπίδα προστασίας για βιοτόπους και είδη της άγριας πανίδας υψηλής αξίας. Έχουμε ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση για 40 ακόμη ορεινούς όγκους και προχωράμε».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυμβούλιο Υπ. Ενέργειας: Ισχυρή στήριξη της ελληνικής πρότασης
Επόμενο άρθροΤο Καλάθι του Νονού: Πρεμιέρα σήμερα με λαμπάδες, σοκολατένια αυγά και παιχνίδια