Αρχική Υγεία - Διατροφή Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Lung cancer diagnosis and Human lungs disease. 3d illustration
Φωτογραφία: PIxabay
Διαφήμιση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης. Είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια που η πτωτική τάση αντιστρέφεται.

Το 2021, η πνευμονική αυτή ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 27.300 Ευρωπαίους, έναντι 27.000 την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Η Ρωσία με 4.900 θανάτους και η Ουκρανία με 3.600 είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο.

who g7dd839935 1920 1024x576

Η αύξηση οφείλεται στην καθυστέρηση των διαγνώσεων

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ο αριθμός αυξάνεται εξαιτίας της χαλάρωσης των διαγνώσεων στη διάρκεια των λοκντάουν που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19, καθώς και εξαιτίας της εξάπλωσης μιας φυματίωσης ανθεκτικής σε ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται κατά της νόσου.

«Η αύξηση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στη φυματίωση, την οποία διαπιστώνουμε το 2021, οφείλεται πολύ πιθανόν στην καθυστέρηση ή την απουσία διαγνώσεων για φυματίωση εξαιτίας των προβλημάτων στις υπηρεσίες (…) στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19», εξήγησε ο Π.Ο.Υ. Ευρώπης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στις 53 χώρες της ζώνης του Π.Ο.Υ Ευρώπης, η οποία καλύπτει επίσης την κεντρική Ασία, περίπου 230.000 άνθρωποι ασθένησαν από φυματίωση, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες – ένας συνολικός αριθμός ο οποίος παραμένει μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε παγκόσμια κλίμακα

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Π.Ο.Υ. έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για την αύξηση, και πάλι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, των νέων κρουσμάτων φυματίωσης το 2021 στον κόσμο. Περίπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη εμφάνισαν τη νόσο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Διαφήμιση