Αρχική Ειδήσεις Ώρα της Γης: Ηχηρό παγκόσμιο μήνυμα για την Πλανήτη

Ώρα της Γης: Ηχηρό παγκόσμιο μήνυμα για την Πλανήτη

Το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 69% από το 1970 μέχρι σήμερα.

0
Προεδρία Δημοκρατίας Ωρα της γης
Διαφήμιση

Εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην Ώρα της Γης και έσβησαν τα φώτα για τον Πλανήτη. Απο τις 8.30μμ έως τις 9.30μμ άνθρωπο κάθε ηλικίας σε κάθε γωνιά της Γης  έστειλαν μήνυμα δράσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία του Πλανήτη απο τους κινδύνους  της κλιματικής αλλαγής. Μια ώρα με σβηστά φώτα για το μέλλον του Πλανήτη μπορεί να είναι λίγη, αλλά όταν η ενέργεια γίνεται την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή  εκατοντάδων  εκατομμυρίων ανθρώπων, το μήνυμα γίνεται ηχηρό!

ΚΌΣΜΟΣ 4

Σύμφωνα με το WWF, εκατοντάδες χιλιάδες φορείς, επιχειρήσεις, αξιοθέατα και τοπόσημα απ’ όλο τον κόσμο έλαβαν ενεργά μέρος στη φετινή «Ώρα της Γης», σβήνοντας συμβολικά για μία ώρα τα φώτα, από τις 8:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. (τοπική ώρα).  Είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράσουν τη συνειδητοποίηση και την αλληλεγγύη τους για το περιβάλλον και την αειφορία διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο ένα μέλλον βιώσιμο για όλους.

«Ώρα της Γης»: Έσβησαν τα φώτα σε εμβληματικά κτίρια

Θερμή ήταν για ακόμα μια χρονιά και η ανταπόκριση στην Ελλάδα για συμμετοχή στην «Ώρα της Γης», καθώς δεκάδες φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του WWF Ελλάς να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα και να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του Πλανήτη.

ωρα τησ γης 2

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό η οργάνωση, στην πρωτοβουλία συμμετείχαν φέτος, μεταξύ άλλων, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, ο ναός του Ηφαίστου, το μνημείο του Φιλοπάππου, ο Λευκός Πύργος, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό Στάδιο), το Κάστρο Άμφισσας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και δεκάδες δήμοι της χώρας. Στην πρωτοβουλία συμμετείχε επίσης το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Όπως διαμήνυσε ο Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος Επικοινωνίας & Κινητοποίησης, WWF Ελλάς, «η  “Ώρα της Γης” είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία για το περιβάλλον και αποτελεί ένα ισχυρό κάλεσμα σε δράση. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια πολίτες, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες φορείς παγκοσμίως, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα και παλεύουμε μαζί για τον κόσμο που μας αξίζει. Φέτος, η Ελλάδα έδωσε για ακόμη μια φορά δυναμικό παρών, με εμβληματικά τοπόσημα που συσκοτίστηκαν, πολίτες που ενεργοποιήθηκαν, φορείς και επιχειρήσεις που συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο. Αυτή η συμμετοχή μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία, καθώς μόνο ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε ξανά ζωή στη φύση και να αντιμετωπίσουμε τη διπλή κρίση του κλίματος και της απώλειας της βιοποικιλότητας».

Η αποκατάσταση της φύσης στο επίκεντρο της «Ώρας της Γης 2023»

Φέτος ειδικά, η «Ώρα της Γης» εστίασε στην αποκατάσταση της φύσης, στην αποκατάσταση δηλαδή υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς κυρίως δραστηριότητες. Η κατάσταση της υγείας του πλανήτη μας, έχει δυστυχώς φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 69% από το 1970 μέχρι σήμερα. Η κλιματική κρίση έχει πάψει να είναι σενάριο στα χαρτιά και έχει γίνει απτή καθημερινότητα με αμέτρητες και απρόβλεπτες συνέπειες.

Κόσμος ωρα της Γης

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με το WWF, η φετινή «Ώρα της Γης» απηύθυνε ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αφήσουν για μια ώρα στην άκρη την καθημερινή ρουτίνα τους και να διαθέσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φύσης. Με δράσεις -συμβολικές και μη- οι πολίτες απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να γίνουν και αυτοί μέρος της λύσης. Αυτή η μία ώρα που αφιέρωσαν στη φύση εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο σηματοδότησε τη σημαντικότερη ώρα για τον πλανήτη, αλλά και τον άνθρωπο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία της 15ης Διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15), που επετεύχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.

«Ώρα της Γης»: Ηχηρό μήνυμα από τη Βουλή

Στην παγκόσμια πρωτοβουλία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Ώρα της Γης» συμμετείχε και φέτος το ελληνικό κοινοβούλιο, σβήνοντας για μία ώρα τα φώτα του Μεγάρου της Βουλής. Έστειλε με αυτόν τον τρόπο το δικό του, συμβολικό μήνυμα στην πρωτοβουλία για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Βουλή φώτα

Τα φώτα του Μεγάρου της Βουλής έσβησαν για μία ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30, «ως μια συμβολική πράξη, που υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για ανάληψη δράσεων απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την οικολογική του συνείδηση, στηρίζει σταθερά και ενεργά περιβαλλοντικές δράσεις. Παράλληλα, μέσα από ενεργειακές αναβαθμίσεις στις κτιριακές του υποδομές, καθώς και με επιλεγμένες παρεμβάσεις στην καθημερινή λειτουργία του (συστήματα θέρμανσης, φωτισμός, ψηφιακή διακίνηση εγγράφων, ολοκληρωμένη διαχείριση ανακύκλωσης), μειώνει δραστικά το ενεργειακό του αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην παγκόσμια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλλοντικής προστασίας.»

 

 

Διαφήμιση