Αρχική Κόσμος Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας: Βρέθηκε θάλαμος μήκους εννέα μέτρων – Τι μυστικά...

Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας: Βρέθηκε θάλαμος μήκους εννέα μέτρων – Τι μυστικά να κρύβει;

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο θάλαμος έχει μήκος εννέα μέτρα, πλάτος δύο μέτρα και εντοπίστηκε με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας απεικόνισης.

0
Η Μεγάλη Πυραμίδα και πίσω το Κάιρο όπως φαίνεται από από την κορυφή της Πυραμίδας του Μυκερίνου (Φωτογραφία: theblogofdimi.com)
Διαφήμιση

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός μεγάλου θαλάμου στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, του πρώτου του είδους του που βρέθηκε στη βόρεια πλευρά του οικοδομήματος.

Ο θάλαμος έχει μήκος εννέα μέτρα, πλάτος δύο μέτρα και εντοπίστηκε με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας απεικόνισης. Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Scan Pyramids, ενός διεθνούς επιστημονικού προγράμματος το οποίο χρησιμοποιεί μη επεμβατική τεχνολογία, όπως την υπέρυθρη θερμογραφία, τις τρισδιάστατες προσομοιώσεις και την απεικόνιση κοσμικής ακτινοβολίας για να διεισδύσει οπτικά μέσα στην πολυδαίδαλη δομή της πυραμίδας και να εξερευνήσει τα ανεξερεύνητα τμήματά της.

Οι πυραμίδες πάντα γοήτευαν και εξακολουθούν να γοητεύουν τους ανθρώπους. Πρόκειται για μνημεία-μυστήρια που κρύβουν πολλά μυστικά και δεν είναι και λίγες οι θεωρίες που κυκλοφορούν για την προέλευση και την κατασκευή τους. Πέρα όμως από τις «θεωρίες συνωμοσίας» οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για το πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες, οπότε ακόμη και τα πιο μικρά ευρήματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

86971145 1599330280205489 7264463961687326720 n

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Γνωστή και ως Πυραμίδα του Χέοπα, από το όνομα του Φαραώ που την έχτισε και κυβέρνησε μεταξύ 2509 και 2483 π.Χ., η Μεγάλη Πυραμίδα βρίσκεται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Εκεί βρίσκονται Γκίζας βρίσκονται άλλες δύο σημαντικές πυραμίδες: η Πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου. Ανήκουν και οι τρεις στην Τέταρτη δυναστεία. Όλες μαζί σχημάτιζαν ένα απέραντο συγκρότημα από μικρότερες πυραμίδες και τάφους αξιωματούχων. Στη Νεκρόπολη ανήκει και η περίφημη Μεγάλη Σφίγγα.

Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι ένα εκπληκτικό μνημείο, το μοναδικό από τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να κατανοήσουμε και να περιγράψουμε με βεβαιότητα το πώς χτίστηκε το πέτρινο αυτό μνημείο –το μεγαλύτερο που έχτισε ποτέ ο άνθρωπος. Η βάση του είναι πάνω από 5 εκτάρια (50,000 τμ), το αρχικό του ύψος έφτανε τα 150 μέτρα, ενώ η μάζα του υπολογίζεται στους 5 εκατομμύρια τόνους!

Ένα άλλο μεγάλο μυστήριο είναι η εσωτερική δομή των πυραμίδων. Τα σχέδια τους είναι διαφορετικά παρουσιάζουν ανεξήγητες ανωμαλίες. Η τελευταία κατοικία των Φαραώ του Αρχαίου Βασιλείου (2575 – 2134), έπρεπε να είναι απαραβίαστη. Οι κατασκευαστές της λοιπόν πολλαπλασίασαν τα τεχνάσματα και τα εμπόδια για να προστατεύσουν τα λείψανα των των ηγεμόνων τους. Οι διάφορες εξερευνήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, με λιγότερο εξελιγμένα μέσα από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα, κατέγραψαν παράξενες εικόνες που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν κρυμμένους θαλάμους.

Ένας τέτοιος θάλαμος αποκαλύφθηκε και σήμερα κι ενώ δεν ξέρουμε για ποιο λόγο χρησιμοποιούνταν, περιμένουμε ότι θα οδηγήσει και σε άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Scan Pyramids

«Το γεγονός ότι ένα μυστήριο είναι 4.500 ετών δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το λύσουμε»

Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα του επιστημονικής αποστολής που ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου 2015 στη Νεκρόπολη της Γκίζας, υπό την αιγίδα του αιγυπτιακού Υπουργείου Εθνικών Αρχαιοτήτων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου και το Γαλλικό Ινστιτούτο με την παράλληλη συμμετοχή των πανεπιστημίων του Κεμπέκ της Ναγκόγια στην Ιαπωνία. Οι διεθνώς αναγνωρισμένοι ερευνητές χρησιμοποιούν τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες, όπως ακτινογραφία μιονίων, κοσμικά σωματίδια, υπέρυθρη θερμογραφία, φωτογραμμετρία, σάρωση και τρισδιάστατη ανακατασκευή, για να εξερευνήσουν χωρίς να ανοίξουν ούτε μια τρύπα, την καρδιά των πιο σημαντικών κι εντυπωσιακών πυραμίδων της Αιγύπτου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤέμπη: Νέα δραματική παρέμβαση Ντογιάκου-“Ερευνα παντού όσο πιο ψηλά””
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Η διαστημική αποστολή Crew 6 της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό