Αρχική Ελλάδα Κατώτατος μισθός – Too Little, Too Late…

Κατώτατος μισθός – Too Little, Too Late…

Το κύμα ακρίβειας και ο πληθωρισμός που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, αλλά και το γεγονός ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα, βρίσκεται στο 47% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού, μοιραία οδηγεί στην εκτίμηση ότι η επικείμενη ανακοίνωση μπορεί να χαρακτηριστεί ήδη ως …“tool ittle, too late”.

0
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ(ΓΙΑΝΗΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Λογαριασμός ΔΕΗ (φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Γιάννης Πούπκος

Γιάννης Πούπκος

Οικονομολόγος, Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Η Κυβέρνηση ανακοινώνει την Παρασκευή 17/03/23  την απόφασή της για το νέο ύψος του κατώτατου μισθού.Αυτό που πετυχαίνουμε ως χώρα, είναι να επιστρέψουμε 13 χρόνια πίσω, όταν το ύψος του κατώτατου μισθού είχε προσδιοριστεί στα 751 ευρώ, το 2011, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Είναι, επίσης, σοβαρό έλλειμμα για τη χώρα μας, το γεγονός ότι το ύψος του κατώτατου μισθού αποφασίζεται από την Κυβέρνηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ως προεκλογικό εργαλείο και ως μέσο εξαγοράς ψήφου, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% λίγο πριν από τις εκλογές, όσο και από την σημερινή που «άφησε» την ανακοίνωση για την μεγαλύτερη αύξησή του, πάλι, λίγο πριν από τις εκλογές.

Ο πραγματικός σκοπός του κατώτατου μισθού είναι να προστατεύει τους εργαζόμενους από μια χαμηλή αμοιβή, η οποία δεν διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Να θέτει δηλαδή ένα ελάχιστο όριο βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων, το οποίο να είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Η αύξησή του λοιπόν σε ένα ποσό κάτω των 800 ευρώ, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας, δεν διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε αυτήν την περίοδο σοβαρής κρίσης κόστους ζωής, καθώς ήδη ο κατώτατος μισθός έχει υποχωρήσει κατά 19% σε όρους αγοραστικής δύναμης λόγω του πληθωρισμού.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε πρόσφατα το πρόγραμμά του, μέσα από το οποίο δεσμεύεται ότι ο ορισμός του ύψους του κατώτατου μισθού θα πάψει να αποτελεί προεκλογικό παίγνιο της εκάστοτε κυβέρνησης, θα επανέλθει και πάλι στους κοινωνικούς εταίρους, θα είναι αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα κυρώνεται μέσα από τη υπογραφή της ΕΓΣΣΕ.

Τέλος, επειδή με τον κατώτατο μισθό αμείβεται μόνο το 25% των εργαζομένων, θα πρέπει η αύξηση των μισθών να φτάσει σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με την επιτηδευμένη«επικοινωνιακή» προτροπή του Πρωθυπουργού προς τιςεπιχειρήσεις. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με μέσα από την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεσμεύεται για την αποκατάσταση και την ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). Με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που τις προστάτευαν (καθολικότητα, μετενέργεια κλπ).

Σήμερα, οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόνο το 25% των εργαζομένων. Στόχος πρέπει να είναι η κάλυψη τουλάχιστον του 80% των εργαζομένων της χώρας. Αυτό άλλωστε, πρόσφατα, έθεσε ως στόχο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν πραγματικά να «ανασάνουν» οι εργαζόμενοι, να αυξηθεί σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών, να αμβλυνθούν οι ανισότητες και να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνηκαι η κοινωνική σταθερότητα στη χώρα μας.

 

Διαφήμιση