Αρχική Περιβάλλον Fast Fashion: Περιβαλλοντικό τέλος στα ρούχα το 2024

Fast Fashion: Περιβαλλοντικό τέλος στα ρούχα το 2024

Η Ευρώπη τριπλασίασε την ποσότητα των άχρηστων ρούχων που στέλνει για διαχείριση σε τρίτες χώρες, τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
fast fashion
Φωτογραφία: Markus Winkler / unsplash
Διαφήμιση

Η βιομηχανία της μόδας και ιδιαίτερα η βιομηχανία του Fast Fahion είναι η 4η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο. Τα ρούχα μιας χρήσης απαιτούν τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων για να παραχθούν και καταλήγουν γρήγορα στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Ευρώπη τριπλασίασε την ποσότητα των άχρηστων ρούχων που στέλνει για διαχείριση σε τρίτες χώρες, τα τελευταία 20 χρόνια.

Από τους 550.000 τόνους το 2000 στο 1.7 εκατομμύρια τόνους το 2020

Κάθε Ευρωπαίος αγοράζει 15 κιλά ρούχα τον χρόνο και από αυτά πετάει τουλάχιστον τα 3.8 κιλά.
Το 46% των άχρηστων ρούχων καταλήγει στην Αφρική, όπου ένα μέρος διατίθεται στην αγορά ως μεταχειρισμένα (2nd hand) και το 41% μεταφέρεται στην Ασία. Εκεί υπάρχουν μονάδες που αξιοποιούν προκειμένου να φτιάξουν από αυτά χαλιά ή να τα χρησιμοποιήσουν ως γέμιση σε έπιπλα.Αλλά και πάλι μεγάλες ποσότητες καταλήγουν στις χωματερές. Η διαχείριση αυτή είναι προβληματική.

fast fashion
Φωτογραφία: the blowup / unsplash

Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη ζητά από τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα για τη διαχείριση των παλιών ρούχων και να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση τους.
Χρειάζεται να μειωθεί η υπερκατανάλωση και το fast fashion. Για τον λόγο αυτό από τον Ιανουάριο του 2024 θα επιβληθεί ειδικό περιβαλλοντικό τέλος στα ενδύματα που θα αγοράζουμε σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διαφήμιση