Αρχική Special Topics - 2 Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πώς γίνονται οι αιτήσεις -Τα ποσά που θα λάβουν...

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πώς γίνονται οι αιτήσεις -Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που θα επιδοτεί την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ηλιακος θερμοσιφωνας
Διαφήμιση

Ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους θα καλύψει για την αγορά και εγκατάσταση  θερμοσίφωνα, το πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων, το οποίο θα «τρέξει» με επιδότηση 35% και πλαφόν τα 770 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που θα επιδοτεί την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό προβλέπεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη 2 Μαρτίου και να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες έως και την Πέμπτη 23 Μαρτίου. Ενστάσεις θα υποβάλλονται έως τις 30 Μαρτίου, ενώ οι αγορές των επιδοτούμενων ηλιακών θερμοσιφώνων θα μπορούν να γίνονται έως και τις 27 Ιουλίου. Η πληρωμή των επιδοτήσεων θα ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά, η σχετική υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα των ηλιακών θερμοσιφώνων προβλέπει:

  • Αιτήσεις από 2/3 έως 23/3
  • Ενστάσεις έως 30/3
  • Αγορές έως 27/7
  • Ολοκλήρωση πληρωμών 31/12/23

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα επιδοτεί το 35% του κόστους με ανώτατο όριο τα 770 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για αγορές θερμοσιφώνων αξίας 1.800 ευρώ και άνω). Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 120 λίτρων κοστίζει περίπου 700 με 800 ευρώ, κόστος το οποίο αυξάνεται και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.500 ευρώ για την τοποθέτηση και τις σωληνώσεις, που θα χρειαστούν ώστε να συνδεθεί με το διαμέρισμα πολυκατοικίας ή με την κατοικία.

thermosifwnas

Δικαιούχοι και κριτήρια

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υποβολής της αίτησης σε περίπτωση ισοβαθμίας.Ειδικότερα τα κοινωνικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • ΑΜΕΑ 31%,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες 31%,
  • Εξαρτώμενα μέλη 38%

Λαμβάνεται υπόψη , επίσης,  η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τον χρόνο υποβολής της αίτησης

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, με κωδικούς Taxisnet, και θα διεκδικήσουν τα voucher. Στη συνέχεια, θα κάνουν την αγορά του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και την αντικατάσταση που θα επιβάλλεται να γίνει.

Βασική προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους να κάνουν αίτηση συμμετοχής στην επιδότηση, είναι να έχουν ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Ενώ, εκτός επιδότησης θα μείνουν όσοι έχουν ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα.

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 150.000 με 200.000 δικαιούχοι και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση