Αρχική Ειδήσεις Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν – Οι πρώτες αντιδράσεις

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν – Οι πρώτες αντιδράσεις

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε χθες Παρασκευή ένταλμα σύλληψης για την κατάσταση στην Ουκρανία σε βάρος του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Μαρίας Λβόβα-Μπέλοβα που είναι επίτροπος της Ρωσικής Προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως είναι «άνευ σημασίας» και «νομικά κενό», αφού η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε στα αγγλικά στο Twitter ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσία και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο χαρτιού υγείας.

Τζο Μπάιντεν

Δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.

«Είναι ξεκάθαρο πως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», είπε ο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του. «Θεωρώ πως είναι δικαιολογημένο», είπε αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, προτού συμπληρώσει: «Βέβαια, το ερώτημα είναι… Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ούτε από εμάς. Αλλά νομίζω ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα».

Σημειώνεται ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεώνει τα 123 κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη σύλληψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον βρεθεί στο έδαφος κάποιου εξ αυτών, με σκοπό να προσαχθεί σε δίκη στη Χάγη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το ERT news

Διαφήμιση