Αρχική Πολιτισμός Αστυνομικό: «Επιχείρηση Νόστος» του Νικόλα Ζηργάνου

Αστυνομικό: «Επιχείρηση Νόστος» του Νικόλα Ζηργάνου

Ένα μυθιστόρημα για τις αρχαιότητες που «νοσταλγούν τον τόπο όπου γεννήθηκαν».

0
EPIXEIRHSH NOSTOS small
Διαφήμιση

Το «Επιχείρηση Νόστος» είναι ένα μυθιστόρημα για την αρχαιοκαπηλία, τη σκοτεινή πλευρά της Ασφάλειας και τη διαπλοκή των λαμπερών μίντια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όταν ο κορυφαίος αρχαιοπώλης στον κόσμο πεθαίνει κάτω από ύποπτες συνθήκες, ξεσπάει μια διαμάχη για το ποιος θα κληρονομήσει τις χιλιάδες αρχαιότητες αμφίβολης νομιμότητας που είχε κρυμμένες σε αποθήκες στη Βρετανία και στην Ελβετία. Ο συνεταίρος και σύντροφός του θα εμπλακεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση με την οικογένεια του θύματο ςκαι η διαμάχη θα συμπαρασύρει μεγάλα μουσεία και συλλέκτες. Σε αυτή τη δίνη θα βρεθεί τυχαία ο Αλέξης Καρράς, ένας αποτυχημένος δημοσιογράφος στα όρια της κατάθλιψης. Με την έρευνά του στα άδυτα του παγκόσμιου δικτύου αρχαιοκαπηλίας ξαναβρίσκει νόημα στη ζωή του.Με τους δικούς του δαίμονες παλεύει και ο αδιάφθορος διοικητής της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας, αστυνόμος Γεωργίου. Οι δρόμοι του Καρρά και του Γεωργίου θα συναντηθούν καθώς αναζητούν ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι και μια αρχαϊκή Κόρη. Όσο πλησιάζουν στον στόχο τους, τόσο βυθίζονται σε έναν κόσμο διαφθοράς, ίντριγκας και παρακμής στα μέσα ενημέρωσης, στην αστυνομία, στην πολιτική.

«Στην “Επιχείρηση Νόστος” καταγράφω το απόσταγμα πολλών υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας, και μιλάω για νοοτροπίες, στάσεις ζωής και φαινόμενα που δεν είναι εύκολο να αναδειχτούν σε ένα ρεπορτάζ. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που… βγάζουν μάτι. Θέλησα λοιπόν να αφηγηθώ πώς λειτουργεί το διεθνές δίκτυο που συνεχίζει να δρα ασύδοτα και όπου οι Ιταλοί και οι Έλληνες είναι παίκτες-κλειδιά τόσο από την πλευρά των “κακών” όσο και από την πλευρά των “καλών”. Με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας ιστός της αράχνης μέσα στους θεσμούς, με μια μειοψηφία διεφθαρμένων ή και επικίνδυνων προσώπων που πολλές φορές κυριαρχούν. Παράλληλα, η δημόσια διοίκηση δεν έχει συνέχεια, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης συνοδεύεται από ένα ερωτηματικό, ένας επόμενος υπουργός μπορεί να αλλάξει πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα κ.ο.κ. Εξακολουθούν να υπάρχουν έρευνες που σταματούν με ένα μπιλιέτο από “ψηλά”, με μια υπόσχεση προαγωγής ή με μια μετάθεση. Υπάρχουν καραμπινάτες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας όπου οι κατηγορούμενοι αποδίδονται “λευκοί” στην κοινωνία χάρη στις γνωριμίες, στα λεφτά, στο κοινωνικό προφίλ τους ή στην πολιτική στήριξη που εξασφαλίζουν. Στο μυθιστόρημα μιλάω λοιπόν για γεγονότα που έχουν γίνει, μπορεί να γίνουν ή θα μπορούσαν να εξελιχθούν όπως τα περιγράφω» αναφέρει ο Νικόλας Ζηργάνος στη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νικόλας Ζηργάνος γεννήθηκε στα Εξάρχεια και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Έζησε στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, στην Ιταλία στα «χρόνια του μολυβιού» και στο προ-μουντιαλικό Κατάρ. Είναι ερευνητής δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα των Συντακτών, Καθημερινή, στους τηλεοπτικούς σταθμούς STAR και ΑΝΤ1, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αποστολές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και έχει συνεργαστεί με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η έρευνά του για το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας έχει παρουσιαστεί στο περιοδικό Έψιλον, στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο Solomon, στους LA Times, στον The Independent, στα ντοκιμαντέρ Το κύκλωμα και Looters of the Gods, καθώς καιστο βιβλίο The Medici Conspiracy των Peter Watson και Cecilia Todeschini.
Η έρευνά του συνέβαλε σε πολλούς επαναπατρισμούς ελληνικών αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και από το μουσείο Getty.

ΤΙΤΛΟΣ: Επιχείρηση Νόστος
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νικόλας Ζηργάνος
Εκδόσεις Τόπος
Σελ.: 440
Τιμή: 16,00 €

 

Διαφήμιση