Αρχική Ειδήσεις 25η Μαρτίου:Ευχές από Τουρκία (!) ΗΠΑ -Η απάντηση της Ελλάδας

25η Μαρτίου:Ευχές από Τουρκία (!) ΗΠΑ -Η απάντηση της Ελλάδας

Αυτό κι αν αποτελεί θετική”είδηση”! Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέστειλε ευχετήρια επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου του 1821.Ο Νίκος Δένδιας εκτιμά από την πλευρά του οτι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ανταποκριθεί  στην χείρα φιλίας που τείνει η Τουρκία.

0
Δένδιας Τσαβουσογλου Βρυξέλλες 200323
Διαφήμιση

Συγκεκριμένα στην ευχετήρια επιστολή του για την 25η Μαρτίου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει  βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική, η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Τσαβούσογλου επιστολή

Επιπλέον, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Δένδιας: Η αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Ο Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που κυκλοφορεί Σάββατο 25/03/23 στα περίπτερα και στον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο, εξηγεί τι έχει αλλάξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τονίζει ότι η Αθήνα, που πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς από αυτές τις συνθήκες, οφείλει να ανταποκριθεί σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά.

Nίκος Δένδιας
Φωτό Αρχείου:Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

«Έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ’ αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά» τονίζει προσθέτοντας: «Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ’ αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

Στην ίδια συνέντευξη ο Έλληνας υπουργός απαντά και σε όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας.

«Πολλοί διατυπώνουν την σκέψη ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά φανταστείτε πόσο άσχημο θα ήταν εάν η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα, η Ελλάδα να την αρνηθεί, δηλαδή να είναι ανακόλουθη με όσα η ίδια έλεγε μέχρι τώρα. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω και το εξής – και σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία: Η τουρκική στήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τεράστιο συμβολισμό. Γιατί; Διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ό,τι εγγύτερο έχει η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια κυβέρνηση και είναι ακριβώς ο θεματοφύλακας του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε.

Τζο Μπάιντεν

Ισχυρότερες από ποτέ είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα ,σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, γεγονός που τονίζει  στο ετήσιο μήνυμά του για τη κήρυξη της 25ης Μαρτίου ως ημέρα για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρει: «Σήμερα, η συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ. Μαζί, εμβαθύνουμε τη συνεργασία για το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανακούφιση από καταστροφές και πολλά άλλα, για να διαμορφώσουμε έναν πιο υγιή, πιο εύπορο και πιο δίκαιο κόσμο.

Μπροστά στη βάναυση επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά το ηθικό θάρρος και τις αξίες της – καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας και καλωσορίζοντας τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Κάθε γενιά πρέπει να νικήσει τους θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας, και, μαζί, θα συνεχίσουμε να δείχνουμε στον κόσμο ότι το σκοτάδι που οδηγεί στην απολυταρχία δεν μπορεί ποτέ να σβήσει τις φλόγες της ελευθερίας».

Οπως κάθε χρόνο, στο μήνυμα του Αμερικανικού προέδρου γίνεται αναφορά στις κοινές αξίες που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και στην αθηναϊκή δημοκρατία, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί εγκωμιαστικά στη πολυδιάστατη συνεισφορά που έχουν οι Ελληνες ομογενείς στα τεκταινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας. Συνεχίζοντας σε  προσωπικό τόνο μίλησε για τους στενούς δεσμούς και τις φιλίες που έχει σφυρηλατήσει με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη μακρά διαδρομή της πολιτικής του καριέρας καθώς και στον ρόλο που επιτελούν ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών:

«Καθώς η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πορεύονται στο μέλλον μαζί, οι οικογενειακοί δεσμοί και οι συνεισφορές των Ελληνοαμερικανών συνεχίζουν να ενισχύουν τη συνεργασία μας σε κάθε βήμα. Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ηγετικό ρόλο σε κάθε κλάδο και κάθε κοινότητα, βοηθώντας στην οικοδόμηση μιας οικονομίας που λειτουργεί για όλους και εργάζονται για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη για όλους. Έχω ευλογηθεί διά βίου με φιλίες και πολιτικούς μέντορες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και έχω δει από πρώτο χέρι πώς ο ελληνικός πολιτισμός και οι αξίες εμπλουτίζουν τον κοινωνικό ιστό της Αμερικής μας», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν.

Με πληροφοριες :Πρώτο Θέμα

Διαφήμιση