Αρχική Περιβάλλον Βενετία: Η ξηρασία απειλεί τα διάσημα κανάλια

Βενετία: Η ξηρασία απειλεί τα διάσημα κανάλια

Τα κανάλια της Βενετίας στερεύουν λόγω της χαμηλής παλίρροιας και της έλλειψης βροχοπτώσεων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Βενετία
Διαφήμιση

Η Βενετία είναι πασίγνωστη για το δαιδαλώδες δίκτυο καναλιών της. Οι υδάτινοι δρόμοι της πόλης στους οποίους κινούνται καθημερινά χιλιάδες θαλάσσια ταξί και γόνδολες προσφέρουν ένα εκπληκτικό τοπίο και μια μοναδική εμπειρία που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο. Η Βενετία και τα υπέροχα κανάλια της είναι διαχρονικά ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς

Μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, η κύρια ανησυχία της πόλης είναι συνήθως οι πλημμύρες. Λίγες ημέρες κάθε χρόνο, η στάθμη του νερού ανεβαίνει και καλύπτει χαμηλά σημεία της Βενετίας, όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ωστόσο, τον φετινό χειμώνα ένας συνδυασμός παραγόντων έχει ως αποτέλεσμα τα διάσημα κανάλια να στερεύουν.  Ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ξηρός και η έλλειψη βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με τις παλίρροιες και τα  θαλάσσια ρεύματα έχουν δημιουργήσει πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα νερού στα κανάλια. Οι παραδοσιακές γόνδολες και τα θαλάσσια ταξί έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ καθώς τα κανάλια δείχνουν να στερεύουν. Η ξηρασία έχει επηρεάσει επίσης όλες τις υδάτινες διαδρομές της πόλης και το δίκτυο μεταφορών.

Φωτογραφία: Ricardo Gomez Qngel / unsplash

Τα ποτάμια και οι λίμνες στην Ιταλία υποφέρουν

Τα ποτάμια και οι λίμνες στην Ιταλία έχουν υποφέρει από σοβαρή έλλειψη νερού αυτόν τον χειμώνα – ιδίως στα βόρεια της χώρας. Οι Άλπεις έχουν λάβει λιγότερο από το ήμισυ της κανονικής χιονόπτωσης φέτος το χειμώνα. Ο Πάδος, ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας που εκτείνεται από τις Άλπεις έως την Αδριατική Θάλασσα, έχει 61% λιγότερο νερό από το κανονικό αυτή την εποχή του έτους. Η στάθμη του νερού είναι επίσης χαμηλή στη λίμνη Γκάρντα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατόν να φτάσει κανείς στο νησί San Biagio με τα πόδια.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έλλειψης νερού που συσσωρεύεται από τον χειμώνα του 2020-2021», δήλώνει ο ειδικός σε θέματα κλίματος Massimiliano Pasqui στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. «Πρέπει να ανακτήσουμε 500 χιλιοστά στις βορειοδυτικές περιοχές: χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής», σημειώνει.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, ενώ μόλις το περασμένο καλοκαίρι η περιοχή του Πάδου ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρωτόγνωρης ξηρασίας.

Πηγή: Euronews

Διαφήμιση