Αρχική COVID-19 Τρία χρόνια πανδημία: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Τρία χρόνια πανδημία: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι είχαν ή έχουν Long COVID, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσοι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
mufid majnun aNEaWqVoT0g unsplash
Διαφήμιση

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, χαρακτηρίζοντας την COVID-19 ως έκτακτη υγειονομική ανάγκη διεθνούς ανησυχίας. Έκτοτε, σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταλήξει εξαιτίας του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων δύο εκατομμύρια μόνο στην Ευρώπη, με τους επιστήμονες όμως να μιλούν για μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Σε σύγκριση με το 2020, το κύριο στοιχείο που οδήγησε στη βελτίωση της κατάσταση ήταν τα εμβόλια κατά της λοίμωξης, τα οποία αναπτύχθηκαν σε άνευ προηγουμένου χρόνους. Σύμφωνα με ειδικούς, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή συνιστούν διάφορες υποπαραλλαγές της Όμικρον που συνεχίζουν να οδηγούν ανθρώπους στα νοσοκομεία ή και στον θάνατο, ενώ η επιστημονική κοινότητα διατυπώνει μία επιπλέον ανησυχία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας Τζέφρι Λάζαρους, «Eκατομμύρια Ευρωπαίοι είχαν ή έχουν Long COVID, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσοι. Είναι ένα από τα σημαντικά εκκρεμή και θα έλεγα επείγοντα ζητήματα για τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές: Η παρακολούθηση της κατάστασης για τη Long COVID – και πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό».

viktor forgacs FcDqdJUM6B4 unsplash

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη

Ο καθηγητής Λάζαρους θεωρεί πως δεν είναι ακόμη σαφές αν ο ενισχυτικός εμβολιασμός συστήνεται για την καταπολέμηση της μακράς COVID. Η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ισπανία είναι οι τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες με υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας σε ορισμένους κλειστούς χώρους, ωστόσο η τήρηση του μέτρου παραμένει χαλαρή. Ο Τζέφρι Λάζαρους προειδοποιεί όμως ότι χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση, αφού η πανδημία δεν έχει τελειώσει, και προσθέτει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπέρ του εμβολιασμού.

Όπως επισημαίνει, «μάθαμε πως, παρ’ όλες τις προετοιμασίες μας, δεν ήμασταν έτοιμοι για αυτήν την πανδημία και ο γενικός πληθυσμός αιφνιδιάστηκε εντελώς, όπως και πολλές κυβερνήσεις. Τώρα γνωρίζουμε τη σημασία της ετοιμότητας έναντι μιας πανδημίας και πιστεύω πως αυτό θα μείνει μαζί μας για πάντα».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η COVID-19 πιθανότατα θα ενταχθεί στο… ρεπερτόριο των ασθενειών μας και πως η εγγύτητα μεταξύ των ανθρώπων καλλιεργεί το έδαφος και για άλλες πανδημίες ανθρώπων και ζώων, κυρίως εξαιτίας παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή ή και η υπερκαλλιέργεια.

Πηγή: Euronews

Διαφήμιση