Αρχική Ενέργεια Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα στηρίζει την νέα ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα στηρίζει την νέα ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ

Η νέα ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ενεργειακής ασφάλειας για την Ελλάδα.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[355458] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Συνάντηση με κεντρικό θέμα την επικείμενη λειτουργία της νέας ενεργειακής πλατφόρμας της Ε.Ε. για συγκέντρωση ζήτησης και κοινές αγορές φυσικού αερίου, πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η νέα πλατφόρμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και αποβλέπει στον καλύτερο συντονισμό των συναλλαγών και υποδομών φυσικού αερίου. Βασικός στόχος είναι να καταστεί συλλογικά η Ευρώπη πιο ανθεκτική σε περιόδους κρίσεων, αντί να δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών. Η νέα πλατφόρμας αναμένεται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ευρώπης, ώστε να προσελκύσει αξιόπιστους προμηθευτές αερίου με ελκυστικούς όρους, και να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια για τον επόμενο χειμώνα, του 2023/2024.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, των εταιρειών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ELPEDISON, ΗΡΩΝ, Προμηθέας GAS, της EBIKEN, ο Νικόλας Τσάφος, Σύμβουλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας και η Νεκταρία Καρακατσάνη, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού ΠΕΝ σε θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Μια νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα φυσικού αερίου

Ο Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την έναρξη λειτουργίας της νέας ευρωπαϊκής πλατφόρμας στα μέσα Απριλίου και επισήμανε ότι η δημιουργία της αποτέλεσε μια από τις δομικές προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως άλλωστε, και ο μηχανισμός για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να ενθαρρύνει τόσο τους εισαγωγείς φυσικού αερίου όσο και τους καταναλωτές, να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες της πλατφόρμας: «Η δημιουργία της πλατφόρμας θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα και μια πρόσθετη δυνατότητα για τους προμηθευτές, ώστε να διασφαλίσουν ποσότητες με ανταγωνιστικούς όρους και να πετύχουν τους στόχους αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

φυσικό αέριο

Με το βλέμμα προς στο μέλλον

 Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα συντονισμού και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, που θα συμβάλλει στη διαφάνεια και την ευελιξία, επιφέροντας απτά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας ο κ. Σκρέκας ανέδειξε και τον πράσινο ρόλο της νέας πλατφόρμας, καθώς στο μέλλον θα αποτελέσει τη δομή για κοινές αγορές πράσινου υδρογόνου: «Η κυβέρνησή μας μετασχηματίζει δυναμικά την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας. Αναπτύσσουμε με ταχύτητα κρίσιμες υποδομές αλλά και εργαλεία αγοράς, που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα».

 

Διαφήμιση