Αρχική Ενέργεια Συμφωνία για την Ενέργεια: Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι στο σπίτι μας

Συμφωνία για την Ενέργεια: Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι στο σπίτι μας

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας;

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ηλεκτρικό ρεύμα
Διαφήμιση

Με αφορμή την καμπάνια που είναι στο αέρα αυτές τις μέρες για την «Συμφωνία για την Ενέργεια» και τον Εθνικό Στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή επάρκεια, ας δούμε τις συμβουλές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όλοι μαζί και ο καθένας από το δικό του σπίτι μπορεί να κάνει μερικά απλά πράγματα και να υιοθετήσει νέες συνήθειες που θα οδηγήσουν στον μεγάλο στόχο. Και να βγούμε όλοι κερδισμένοι!

Εξάλλου, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μεγάλοι στόχοι είναι «μαραθώνιοι», κερδίζονται σιγά-σιγα με μικρά καθημερινά βήματα.

deconovo uKBSq6O1BMw unsplash

Τι να κάνουμε στο σπίτι μας

Απομονώνουμε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούμε
Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Με τον τρόπο αυτό κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

Ελεύθερα θερμαντικά σώματα
Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα
Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες, όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις ηλεκτρικές συσκευές
Τα μονωτικά λάστιχα σε ψυγεία, καταψύκτες και φούρνους  πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση ώστε να είναι μην υπάρχει απώλεια ενέργειας όταν λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές (απώλεια ψύξης ή θέρμανσης)

nrd FDQFZHY9iG4 unsplash

Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου
Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.

Ρυθμίζουμε τους θερμοστάτες
Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες ρυθμίζουμε σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Το ίδιο κάνουμε και με την θερμοκρασία του air condition. Επίσης, δεν ξεχνάμε, στη διάρκεια του ύπνου να χαμηλώνουμε τον θερμοστάτη τουλάχιστον κατά 2 βαθμούς

Τοποθετούμε τις οικιακές συσκευές (π.χ. ψυγείο, καταψύκτης, πλυντήριο και στεγνωτήριο ρούχων) μακριά από τις εστίες θέρμανσης.

Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία, 20°-30°C

Δεν αφήνουμε συσκευές όπως η τηλεόραση και ο υπολογιστής σε κατάσταση αναμονής (stand-by).

Αν έχουμε τζάκι και δεν το ανάβουμε, φροντίζουμε να κλείσουμε την καμινάδα από  το κλείστρο της για να αποφύγουμε την απώλεια θερμότητας από τον χώρο.

louis hansel 55ySIzyvJp4 unsplash
Φούρνος

Όταν μαγειρεύουμε στον φούρνο
Κλείνουμε το φούρνο μας 10-15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που έχει δημιουργηθεί επαρκεί για να ολοκληρώσει το ψήσιμο του φαγητού μας

Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο σε μέγεθος μαγειρικό σκεύος που εφαρμόζει σωστά το κάθε μάτι της κουζίνας.

Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).

 

banner 23tips 2000x664 v2

Φροντίζουμε για την εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη στο σπίτι
Ο θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.

Τοποθετούμε θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα
Οι βαλβίδες αυτές επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν

Φροντίζουμε για την τακτική και σωστή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, όπως λέβητας, σώματα καλοριφέρ, αντλίες θερμότητας και κλιματιστικά

Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα ώστε να εκμεταλλευτούμε και ενεργειακά τις αμέτρητες ώρες ηλιοφάνειας που έχουμε στην Ελλάδα

Αντικαθιστούμε τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες με συσκευές νέας τεχνολογίας που έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση. Πρόσεχουμε πάντοτε το πλαίσιο ενεργειακής σήμανσης στις συσκευές και παρακολουθούμε τα προγράμματα επιδοτήσεων για αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών.

Αντικαθιστούμε τους συμβατικούς λαμπτήρες φωτισμού με τεχνολογία led.

Προγραμματίζουμε την αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά. Μπορούμε να αναζητήσουμε τα σχετικά προγράμματα επιδοτήσεων για την αλλαγή κουφωμάτων

 

Διαφήμιση