Αρχική Περιβάλλον Στην Κύπρο ο Γ. Αμυράς σε ημερίδα για τη διαχείριση μεσογειακών δασών

Στην Κύπρο ο Γ. Αμυράς σε ημερίδα για τη διαχείριση μεσογειακών δασών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Γιώργος Αμυράς Κύπρος Δάση 1
Διαφήμιση

Τις δράσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τον σχεδιασμό της Ελλάδας για τη διαχείριση, την προστασία και την αποκατάσταση των τοπικών δασικών οικοσυστημάτων, παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, κατά την τοποθέτησή του σε ημερίδα για τη διαχείριση των μεσογειακών δασών που διεξήχθη σήμερα στην Λευκωσία.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος έλαβε μέρος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κύπρο, με την συνδιοργάνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τίτλο «Διαχείριση Μεσογειακών Δασών υπό την Απειλή της Κλιματικής Αλλαγής – Δασικές Πυρκαγιές».

Ο κ. Αμυράς επεσήμανε ως καταλληλότερο τον όρο «κλιματική κρίση», έναντι του όρου «κλιματική αλλαγή» και υποστήριξε ότι η επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξαρτάται από την προστασία του περιβάλλοντος και των Δασών.

Τόνισε δε ότι παρά το ρεκόρ δεκαπενταετίας στον αριθμό των πυρκαγιών που ξέσπασαν φέτος στην Ελλάδα, η συνολική καμένη έκταση ήταν μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, λόγω των έργων πρόληψης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους συνεργαζόμενους φορείς.

Τέλος, αναφέρθηκε στα εμβληματικά έργα του υπουργείου, όπως το Antinero, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, τα Απάτητα Βουνά κ.λπ.

Γιώργος Αμυράς Κύπρος Δάση 3

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, έκανε λόγο για συνεχή επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ανέδειξε την επιτυχημένη πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάληψη περιφερειακής δράσης αντιμετώπισής τους.

Σε ό,τι αφορά στις δασικές πυρκαγιές, τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση τους είναι επίμονη και διαρκής και επεσήμανε τα πολύ θετικά αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου του 2022, που ήταν τα καλύτερα της τελευταίας εικοσαετίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ των άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου και ο Διευθυντής Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Η συζήτηση που ακολούθησε, κινήθηκε γύρω από τους άξονες της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών για τον έλεγχό τους, καθώς και την αποκατάσταση των καμένων δασικών οικοσυστημάτων.

Η ημερίδα έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες των δύο χωρών να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται καθώς και την δυνατότητα για ανάπτυξη νέων συνεργασιών για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταστροφικών αυτών φαινομένων.

Γιώργος Αμυράς Κύπρος Δάση 2

Διαφήμιση