Αρχική Ενέργεια Κ. Σκρέκας: Τέλη Μαρτίου οι αιτήσεις για ηλιακούς και φωτοβολταϊκά

Κ. Σκρέκας: Τέλη Μαρτίου οι αιτήσεις για ηλιακούς και φωτοβολταϊκά

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κ. Σκρέκας Μέτρα Ενέργεια - Ελλάδα - έργα
Διαφήμιση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας γνωστοποίησε ότι τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα, αλλά και όσους επιθυμούν να τοποθετήσουν μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων τους

«Τέλος Μαρτίου εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποδεχτεί τις αιτήσεις, όσων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα», ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός επισήμανε ότι ο οδηγός για το πρόγραμμα θα δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων θα είναι έτοιμη μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το πρόγραμμα αφορά 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες και  δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταϊκό έως 10kV μαζί με μία μπαταρία. Με αυτό τον τρόπο πολίτες και επαγγελματίες θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν, με αυτήν που καταναλώνουν.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε ενημερώσει ότι το νέο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Repower EU και ότι θα ξεκινήσει μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, με προβλεπόμενο μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ το οποίο όμως μπορεί να φτάσει στο ύψος των 1300-1500 ευρώ, ανάλογα από το αν θα επιλεγούν πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες συστήματα με ανοξείδωτα «καζάνια».

Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας:

Για τη μείωση στις τιμές της ενέργειας

«Οι καταναλωτές θα δουν τον Φεβρουάριο λογαριασμούς που θα είναι ίδιοι ή ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με τον Ιανουάριο, αν συνυπολογίσουμε και τις επιδοτήσεις.
Τον Ιανουάριο δαπανήσαμε περίπου 800 εκατ. ευρώ και λίγο παραπάνω, τον Φεβρουάριο κάτι λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ γιατί οι προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις λόγω και της πτώσης των τιμών φυσικού αερίου.

Η δέσμευσή μας να στηρίζουμε όμοια και ισόρροπα τους καταναλωτές για όσο διαρκεί αυτή η κρίση, παραμένει αταλάντευτη». 

Για το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο

«Η πραγματικότητα είναι ότι τιμή του φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο έως και τις αρχές Φεβρουαρίου έχει μειωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο Αύγουστο πχ. Πλησιάζει τα 50 ευρώ τώρα.

Είχαμε ανακοινώσει ότι θα επιδοτούμε το φυσικό αέριο μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίου όταν η τιμή είναι πάνω από 100 ευρώ. Το κάναμε όταν η τιμή ήταν στα 120, 140, 200 ευρώ και με έναν τρόπο που να φαίνεται η επιδότηση κατευθείαν στον λογαριασμό. Πλέον η τιμή έχει πέσει πολύ κάτω από τα 100 ευρώ. 

Μπορεί να βλέπουμε αποκλιμάκωση αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει και στους επόμενους μήνες. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι αν ο πόλεμος συνεχιστεί, τον επόμενο χρόνο ίσως έχουμε πάλι προβλήματα. 

Εμείς εξαντλούμε την δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού, φορολογούμε τα υπερέσοδα, τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και επιστρέφουμε αυτά τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ή του φυσικού αερίου.

Έχουμε όμως διπλασιάσει και το επίδομα θέρμανσης από τα 180 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ξεπέρασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προ φυσικού αερίου. Δηλαδή το 2022 έφτασε σχεδόν το 42% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέλθει από ΑΠΕ και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που στηριζόταν στο φυσικό αέριο να είναι 2η κοντά στο 38% του ηλεκτρικού μας μείγματος. 

Δηλαδή έχουμε καταναλώσει σημαντικά λιγότερο φυσικό αέριο από τα προηγούμενα χρόνια, γιατί αυξήσαμε ταχύτατα την είσοδο των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας μείγμα. 

Επίσης, η Ελλάδα είναι πρώτη σε μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13% το 4ο τρίμηνο του 2022. Αυτό σημαίνει λιγότερη κατανάλωση και λιγότερη εισαγωγή φυσικού αερίου λόγω εξοικονόμησης από τους Έλληνες πολίτες».

Για το πρόγραμμα επιδότησης των ηλιακών θερμοσίφωνων

«Τέλος Μαρτίου εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποδεχτεί τις αιτήσεις, όσων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα και έτσι να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. 

Θα υπάρχουν κριτήρια που θα προκύπτουν οι δικαιούχοι ανάλογα με το εισόδημα, ανάλογα με κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια οικογένεια και ανάλογα με την εξοικονομούμενη ενέργεια».

Για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

«Έχουμε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα από την ΔΕΘ, το οποίο πρόκειται να εκκινήσει εντός του Μαρτίου, όπου δίνουμε τη δυνατότητα σε 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες και τους δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταϊκό έως 10kV μαζί με μία μπαταρία και με αυτό, θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν, με αυτήν που καταναλώνουν.

Αυτό θα περιλαμβάνει μια επιδότηση για το σύστημα των φωτοβολταϊκών και την μπαταρία, επί της ουσίας επιδοτούμε σχεδόν στο σύνολο την μπαταρία στο 100% γιατί θέλουμε τέτοια συστήματα που τα σπίτια να καταναλώνουν με μπαταρίες το ρεύμα που έχουν παράξει το πρωί και αποθηκεύεται».

Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα

«Το πρόγραμμα για τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχει ξεκινήσει και πάει καλά. Είναι το 2ο πρόγραμμα. Κάποια προβλήματα που είχαν να κάνουν με τα δικαιολογητικά στο πρώτο πρόγραμμα που δεν έχουν ακόμη επιδοτηθεί όσοι έσπευσαν στην αρχή, επιλύονται και νομίζω πολύ γρήγορα θα λυθούν και αυτά».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα σελίδα για τον ΕΟΤ στο διαδίκτυο
Επόμενο άρθροΣτην Κύπρο ο Γ. Αμυράς σε ημερίδα για τη διαχείριση μεσογειακών δασών