Αρχική Ζώα LIFE WILD WOLF: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την παρουσία της άγριας ζωής στις...

LIFE WILD WOLF: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την παρουσία της άγριας ζωής στις πόλεις

To πρόγραμμα LIFE WILD WOLF ξεκίνησε ταυτόχρονα σε 8 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα συμμετέχει ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας και ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
milo weiler 1AIYdIb3O5M unsplash
Φωτογραφία: Milo Weiler / unsplash
Διαφήμιση

Η παρουσία άγριας ζωής κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και πιο συχνά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένες φορές οδηγεί σε κρίσιμες καταστάσεις που περιλαμβάνουν κινδύνους, ενώ λίγες χώρες είναι προετοιμασμένες ώστε να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις με σαφή και δοκιμασμένα πρωτόκολλα.

Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού του λύκου που παρατηρείται  στην Πάρνηθα, μετά την επανεμφάνισή του το 2012, οδηγεί στη μετακίνηση του προς περιαστικές περιοχές και, σε συνδυασμό με την μεγάλη επισκεψιμότητα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, έχουν οδηγήσει σε εμφάνιση περιστατικών εξοικείωσης του λύκου στην ανθρώπινη παρουσία.

O ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE WILD WOLF για την απόκτηση τεχνογνωσίας στην ορθή διαχείριση περιστατικών εμφάνισης λύκων σε αστικές και περιαστικές περιοχές. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στην περιοχή της Πάρνηθας στοχεύουν στην βελτίωση του διαμοιρασμού του χώρου μεταξύ λύκου και ανθρώπου, χωρίς να χαθούν οι οικολογικοί ρόλοι του λύκου και η πολιτισμική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών.

1 lykos foto Dr Giorgos Hliopoulos
Λύκος Canis lupus από φωτοπαγίδα υπέρυθρης ακτινοβολίας, Credits: Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ

Το πρόγραμμα «LIFE WILD WOLF: Concrete actions for maintaining wolves wild in anthropogenic landscapes of Europe», θα εφαρμοστεί σε αγροτικές, αστικές και περιαστικές περιοχές της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες φιλοξενούν επτά από τους πιο σημαντικούς πληθυσμούς λύκου στην Ευρώπη. Θα έχει διάρκεια πέντε έτη και συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 7 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση