Αρχική Ενέργεια Κ. Σκρέκας: Ίσως χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας τον Φεβρουάριο

Κ. Σκρέκας: Ίσως χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας τον Φεβρουάριο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ενεργεια - τιμές ενέργειας
Διαφήμιση

«Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας του Φεβρουαρίου κινούνται στα ίδια επίπεδα, ή και λίγο χαμηλότερα, από εκείνους του Ιανουαρίου». Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα έναν καταναλωτή που κάνει λογαριασμό από 500 – 1000 KWh και έχει επιλέξει ως πάροχο τη ΔΕΗ, ο οποίος τον Ιανουάριο χρεωνόταν 22 λεπτά/kWh (μετά την επιδότηση) και τον Φεβρουάριο 21 λεπτά/kWh.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε: «Στηρίζουμε ισόρροπα όλους τους καταναλωτές μέχρι να τελειώσει η κρίση». Επεσήμανε ότι η έκτακτη αυτή περίοδος δεν έχει τελειώσει, άρα όλοι οφείλουμε να καταναλώνουμε ενέργεια με σύνεση, πρόσθεσε δε ότι αυτό ήδη το κάνουν οι Έλληνες καταναλωτές, που είναι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη στη μείωση της ζήτησης ενέργειας (-13%) το τέταρτο 3μηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός ανακοίνωσε τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο:

Τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι . Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.

Τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις

Ως προς την ηλεκτρική Ενέργεια και την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια:

• Η επιδότηση για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης,  ανέρχεται στα 20 €/MWh.

• Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.

Παραδείγματα:

Διαβάστε σχετικά: Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέες επιδοτήσεις ανακοινώνει ο υπουργός – στα 40 €/MWh

Τι δήλωσε ο κ. Σκρέκας για το φυσικό αέριο

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η τιμή το έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά, από τα επίπεδα άνω των 300€ που βρισκόταν τον περασμένο Αύγουστο, τώρα κινείται κάτω από 60€ και αυτό τον μήνα είναι αρκετά φθηνότερο από το πετρέλαιο.

Ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε επίσης ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι οδηγοί των προγραμμάτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας) στις στέγες και για αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Οι σχετικές πλατφόρμες θα ανοίξουν προς τα τέλη Μαρτίου.

Διαφήμιση