Αρχική Ειδήσεις Φονικός σεισμός: Ανείπωτη η τραγωδία σε Τουρκία και Συρία – Αυξάνονται συνεχώς...

Φονικός σεισμός: Ανείπωτη η τραγωδία σε Τουρκία και Συρία – Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί

Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
FB IMG 1675844679043
Διαφήμιση

Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό. Μόνο σε ένα θαύμα ελπίζουν πλέον οι διασώστες εξαιτίας του σφοδρού ψύχους που επικρατεί στην περιοχή και των συνεχιζόμενων μετασεισμών.Η διεθνης κοινότητα έχει κινητοποιηθεί αλλά η τραγωδία είναι τεράστια και δύσκολα διαχειρίσιμη. Μεγαλύτερη η απόγνωση στην Συρία όπου το Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό εμπάργκο δυσχεραίνει την έγκαιρη αποστολή βοήθειας.

Ξεπέρασαν τους 11.200 οι νεκροί

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 11.200 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί πάνω από 6.950 νεκροί, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

«Πού είναι το κράτος; Πού είναι; Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν.  Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μόνο σε θαύμα ελπίζουν πλέον οι διασώστες

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανέρευση επιζώντων στα ερείπια. Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι «Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό».

Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. «Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας», είπε.

«Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Ευθύμης Λέκκας.

FB IMG 1675844669811

«Πού είναι το κράτος; Πού είναι; Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν.  Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Συγκίνηση στην Τουρκία για την ΕΜΑΚ-Αποδεκτή και η βοήθεια από Κύπρο

Συγκίνηση προκαλεί μια ιδιαίτερα ανθρώπινη λεπτομέρεια από τις δραματικές και τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες διασώστες στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου μέχρι στιγμής έχουν ανασύρει τέσσερις ζωντανούς από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φοβερό σεισμό των 7,8 ρίχτερ.

Ο ένας από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που έβγαλαν ζωντανό χτες το 7χρονο κορίτσι από κατεστραμμένο κτίριο, είναι γιός ενός άλλου ηρωικού πυροσβέστη, που το 1995 είχε γίνει φωτεινό παράδειγμα ζωής και αυτοθυσίας, σώζοντας, από τα χαλάσματα κτιρίου που είχε πέσει από τον σεισμό στο Αίγιο, τον 11χρονο τότε Ανδρέα Μπογδάνο.

Πρόκειται για τον πυραγό Κώστα Νίκα, τον αξιωματικό- επιστήμονα της ελληνικής αποστολής, πτυχιούχο πολιτικό μηχανικό του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στην κατάρρευση κτιρίων από φυσικές καταστροφές, ο οποίος αποτελεί την ψυχή της ομάδας, μελετώντας τους χώρους και δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοι του, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δική τους ζωή και των ανθρώπων που εντοπίζονται στα χαλάσματα. Η είδηση «διέρρευσε» από την ανάρτηση ενός άλλου μέλους της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, ο οποίος έγραψε με συγκίνηση και καμάρι για την προσφορά του συναδέλφου και φίλου του, θυμίζοντας την ηρωική πράξη του πατέρα του, Παναγιώτη Μίχα, το 1995 στο Αίγιο. «Ο Τάκης θα καμαρώνει το γιό του από ψηλά», λένε πυροσβέστες που ήξεραν καλά τον πατέρα του Κώστα Νίκα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα υπηρεσίας πριν από λίγα χρόνια, όταν ήταν Διευθυντής της Περιφέρειας Πυροσβεστικής Ανατολικής Αττικής.

FB IMG 1675844650291

Αποδέχθηκε τελικά η Τουρκία και  την αποστολή ομάδας διάσωσης από την Κύπροομάδα διάσωσης, η οποία θα μεταβεί στην Τουρκία θα αποτελείται,σύμφωνα με το philenews.com από 20 άτομα.

Δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Μια δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ αναχώρησε  σήμερα από την Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσει στις έρευνες για επιζώντες, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Η δεύτερη αποστολή ωστόσο θα καθυστερήσει να φτάσει στον προορισμό της,τα Άδανα της Τουρκίας, καθώς το C-130 που μετέφερε την ομάδα διασωστών στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας  πραγματοποίησε  αναγκαστική επιστροφή στην Ελευσίνα λόγω βλάβης. Η ομάδα της ΕΜΑΚ επρόκειτο να επιβιβαστεί σε άλλο αεροσκάφος, ούτως ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια στον προορισμό της.

Θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης για την ανεύρεση ζωντανών στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι  και αποτελείται από 15 μέλη της Β’ ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Με την νέα ομάδα που θα επιχειρήσει επίσης στην πόλη Χατάι, η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από συνολικά 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, 8 ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Έκκληση για προσευχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Έκκληση «στον ελληνικό λαό να προσευχηθεί για την δύσκολη αυτή στιγμή πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας», έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος  έστειλε και επιστολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο εκφράζοντας τη συμπάθεια, τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας, η οποία ζει στην Πόλη.” …Ελπίζω -γράφει-ότι θα έχουμε από τις επαρχίες του θρόνου στο εξωτερικό, κάποια υλική βοήθεια για να τη στείλουμε σε αυτές τις περιοχές για τις πρώτες άμεσες ανάγκες».

Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Και συμπηρώνει: «Παρακολουθούμε την προθυμία με την οποία και η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη, πολύ δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζει και ελπίζω ότι όλος ο κόσμος, βοηθώντας, θα συμβάλει στην υπέρβαση της τραγικότητας αυτής της στιγμής και θα αποκατασταθεί η τάξις. Φυσικά οι νεκροί φεύγουν ανεπιστρεπτί, αλλά τουλάχιστον τα υπόλοιπα πράγματα που μπορούν να διορθωθούν με τη συμβολή όλων θα γίνει, αυτή είναι η προσευχή μας».

Σε τηλεοπτικό μήνυμα στην ΕΡΤ ο Παναγιότατος τόνισε:«Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον καταστρεπτικό σεισμό που έγινε στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλά θύματα δυστυχώς, με πάρα πολλούς τραυματίες, με καταστροφή σπιτιών, ναών στην περιοχή της Αντιοχείας κυρίως όπου ζουν Ορθόδοξοι αδερφοί μας».

«Είναι μία μεγάλη καταστροφή. Περισσότερο τραγική από εκείνη που ζήσαμε το 1999. Το Πατριαρχείο μας συμπάσχει φυσικά με τους ανθρώπους που έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα, με τους τραυματίες για την αποκατάσταση της υγείας των οποίων ευχόμεθα και προσευχόμεθα», συμπλήρωσε.

Ακόμα αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, «στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι Ορθόδοξοι της περιοχής της Αντιοχείας. Είμαστε σε επικοινωνία και θα συμπράξουμε για να βοηθήσουμε τους εκεί Χριστιανούς και όχι μόνον. Έστειλα και γράμμα στον Μακαριώτατο για να εκφράσω τη συμπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Έκκληση Πάπα

Και ο πάπας Φραγκίσκος απήυθυνε έκκληση προς στη διεθνη κοινότητα για άμεση βοήθεια ενώ προσευχήθηκε σήμερα για τα χιλιάδες θύματα του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία.

«Προσεύχομαι γι’ αυτούς ολόψυχα και θέλω να πω ότι είμαι κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, στις οικογένειες των θυμάτων και σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει από αυτή τη φοβερή καταστροφή. Ευχαριστώ εκείνους που προσφέρουν βοήθεια και ενθαρρύνουν τον κόσμο να δείχνει αλληλεγγύη σε αυτές τις χώρες, κάποιες εκ των οποίων μαστίζονται από πολυετή πόλεμο», πρόσθεσε ο ποντίφικας κατά την εβδομαδιαία ομιλία του στο Βατικανό.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Διαφήμιση