Αρχική Πολιτισμός Επιστρέφει ο μοναδικός πήλινος σφραγιδοκύλινδρος της Ασίνης

Επιστρέφει ο μοναδικός πήλινος σφραγιδοκύλινδρος της Ασίνης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ο πήλινος σφαγιδοκύλινδρος της Ασίνης
Ο πήλινος σφαγιδοκύλινδρος. Εικόνα: ΥΠΠΟΑ
Διαφήμιση

Έπειτα από 100 χρόνια παραμονής στο Μουσείο της Ουψάλα, το θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, από την εποχή τού Χαλκού, επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του στην Αργολίδα και επανενώνεται με το θραύσμα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

Το θραύσμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, παρέδωσε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρέσβης τής Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam, στη διάρκεια ειδικής τελετής. Το θραύσμα του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής την οποία ξεκίνησε ο τότε διάδοχος του σουηδικού θρόνου, Gustaf Adolf, και μετέπειτα βασιλιάς Gustaf VI Adolf, βρισκόταν στην κατοχή του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, αλλά η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια προκειμένου να παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

«Ομολογώ ότι για εμένα προσωπικά, αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη στιγμή, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια όχι τυπική και συνηθισμένη τελετή, αλλά σε μια τελετή που, πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις στενές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σουηδία και στον πολιτισμό. Ξεκινώντας από τις ανασκαφές της Ασίνης, όπου το 1922 συμμετείχε και ο διάδοχος Gustaf Adolf, του σουηδικού θρόνου, η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζεται εξαιρετικά και πολύ αποδοτικά με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι «για εμάς τους Έλληνες, για μένα προσωπικά, η συγκεκριμένη χειρονομία είναι η εικονοποίηση ενός εθνικού στόχου, της οριστικής επιστροφής και της ενοποίησης και της επανένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Από την τελετή παράδοσης
Από την τελετή παράδοσης. Εικόνα: ΥΠΠΟΑ

Διαβάστε επίσης: Γλυπτά Παρθενώνα: Συμφωνία «win-win» προτείνει το Βρετανικό Μουσείο

«Η παράδοση και η επιστροφή στην Ελλάδα ενός αντικειμένου που γεννήθηκε στην Αργολίδα πριν από 4.000 χρόνια περίπου, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Είναι μια συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες φίλους μας, είναι όμως μια συγκινητική στιγμή και για εμάς καθώς εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την ενοποίηση των αντικειμένων που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εκτίθενται στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam.

Λίνα Μενδώνη, Johan Borgstam
Λίνα Μενδώνη, Johan Borgstam. Εικόνα: ΥΠΠΟΑ

«Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω αυτό το σημαντικό τεχνούργημα επιτέλους να επανενώνεται. Ο πήλινος σφραγιδοκύλινδρος είναι ένα μοναδικό και πολύτιμο κομμάτι. Είμαι ευγνώμων προς όλους όσοι κατέστησαν δυνατή αυτήν την επανένωση. Πέρυσι γιορτάσαμε τα εκατό χρόνια σουηδικών αρχαιολογικών ερευνών πεδίου στην Ασίνη. Επομένως, αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα» δήλωσε η Dr. Jenny Wallensten, διευθύντρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Άλκηστη Παπαδημητρίου, Λίνα Μενδώνη, Johan Borgstam
Άλκηστη Παπαδημητρίου, Λίνα Μενδώνη, Johan Borgstam. Εικόνα: ΥΠΠΟΑ

Η επανένωση των δύο θραυσμάτων του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου κατέστη δυνατή κατόπιν συζητήσεων μεταξύ του Μουσείου Gustavianum, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου. Το θραύσμα παρέλαβε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η έφορος Αρχαιοτήτων Άργους-Μυκηνών Άλκηστη Παπαδημητρίου.

Διαφήμιση