Αρχική Πολιτισμός Γλυπτά Παρθενώνα: Συμφωνία «win-win» προτείνει το Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά Παρθενώνα: Συμφωνία «win-win» προτείνει το Βρετανικό Μουσείο

Ελλάδα και Βρετανία συνεργάζονται για μια συμφωνία «win-win» σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως αποκάλυψε σε νέες δηλώσεις του ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Mάρμαρα Παρθενώνα
Διαφήμιση

Στο ενδεχόμενο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι Βρετανία και Ελλάδα συνεργάζονται για μία λύση «που θα ευνοεί και τις δύο πλευρές», δηλαδή μια συμφωνία, η οποία προβλέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μπορεί κανείς να τα δει και στην Αθήνα αλλά και στο Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τρόπο που κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό.

Ο Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αποτελούν πηγή διαφωνίας μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών για αιώνες.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα να λυθεί», είπε ο Όσμπορν στο BBC Radio. «Αλλά νομίζω ότι έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός ώστε τα Γλυπτά, θα μπορούσαν να φιλοξενούνται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα αποτελέσει μια λύση είναι win-win για την Ελλάδα και για εμάς».

Βρετανικό Μουσείο - Μάρμαρα Παρθενώνα - Γλυπτά
Εικόνα: UNSPLASH/Nicole Baster

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμός των Γλυπτών, είπε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα όμως ούτε η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να μας επιβάλει πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Να σημειωθεί ότι στην συνέντευξή του ο Όσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστραφούν οριστικά, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Όχι» σε οριστική παράδοση στην Ελλάδα

Το δημοσίευμα αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ο Όσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Διαφήμιση