Αρχική Ενέργεια Α. Σδούκου: Η Ελλάδα θα μπορεί να εισάγει επιπλέον 1 δισ. κ.μ....

Α. Σδούκου: Η Ελλάδα θα μπορεί να εισάγει επιπλέον 1 δισ. κ.μ. αζέρικου αερίου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Αλ. Σδούκου
Διαφήμιση

Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, όπως ανέφερε η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία, εκπροσωπώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, συμμετείχε στην 9η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλευτικού Οργάνου του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, την περασμένη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Σδούκου στην εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 2 GW, ενώ παρουσίασε την αλματώδη πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των ΑΠΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το 2022 να αποτελεί μια χρονιά ρεκόρ.

Αλ. Σδούκου - Αζερμπαϊτζάν

Επίσης, η κ. Σδούκου συμμετείχε σε συζήτηση με αντικείμενο την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, που βιώνουν οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της Κασπίας Θάλασσας και ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζαν, ως μια καίρια πηγή διαφοροποίησης εφοδιασμού, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (TAP) το 2020.

Αλ. Σδούκου - Αζερμπαϊτζάν

Διπλασιασμός της δυναμικότητας του ΤΑΡ κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως

Συμπληρώνοντας τόνισε πως «η Ελλάδα χαιρετίζει τον μελλοντικό διπλασιασμό της δυναμικότητας του ΤΑΡ κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, ενώ και άλλες αγορές στη ΝΑ Ευρώπη μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη χωρητικότητα του ΤΑΡ. Για παράδειγμα, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος εισέρχεται πολύ σύντομα στη φάση της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (ΤΕΑ), θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως διέξοδος για πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου».

Επίσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, παρουσίασε το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Αλ. Σδούκου - Αζερμπαϊτζάν

Η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε, παράλληλα, στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και συγκεκριμένα για την πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.): «Το σχέδιο μας για το νέο Ε.Σ.Ε.Κ. περιλαμβάνει τους φιλόδοξους στόχους μας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, εξασφαλίζοντας οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη μείωση της εξωτερικής ενεργειακής μας εξάρτησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας. 

Διαφήμιση