Αρχική Ενέργεια Υδρογονάνθρακες – Energean: Νέα ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα Ιωαννίνων

Υδρογονάνθρακες – Energean: Νέα ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα Ιωαννίνων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
γεωτρηση
Εικόνα: UNSPLASH/WORKSITE Ltd.
Διαφήμιση

Στην Ήπειρο εδράζεται τώρα το ενδιαφέρον των ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανοίγοντας τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Το «Ήπειρος – 1» στη Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων, αποτελεί το δεύτερο «οικόπεδο», μετά την Δυτική  και τη Νοτιοδυτική Κρήτη, με δυνητικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί η Energean, ανάδοχος  του ελληνικού Δημοσίου για το συγκεκριμένο έργο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) που βρίσκεται πλέον σε δημόσια διαβούλευση, κατά τη διάρκεια του έργου αναμένεται να απασχοληθούν μηχανικοί, γεωλόγοι – γεωφυσικοί, τοπογράφοι, μελετητές, χειριστές μηχανημάτων, τεχνικοί, οδηγοί, μεταφορείς υλικών, προσωπικό φύλαξης, εργάτες κ.α. ενώ πέραν του απολύτως εξειδικευμένου προσωπικού, θα αναζητηθούν στο ντόπιο εργατικό δυναμικό. 

Επιπλέον, η αγορά της περιοχής θα ωφεληθεί σημαντικά από τις αγορές δομικών και κατασκευαστικών υλικών, καθώς και από την προμήθεια αγαθών (λ.χ. διατροφή, καύσιμα, ατομικός εξοπλισμός κ.α.) και την παροχή υπηρεσιών (διαμόρφωση χωροταξίου, εκσκαφές, ενοικιάσεις για στέγαση, συντηρήσεις, επιδιορθώσεις κ.α.).

Φυσικά, σε περίπτωση ανακάλυψης, οι επενδύσεις και οι ωφέλειες τόσο για την Ήπειρο όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία γενικότερα θα είναι πολλαπλάσιες.

Η ΜΠΚΕ εκπονήθηκε από την εξειδικευμένη εταιρεία LDK Consultants και με τη συνδρομή διεθνών εξειδικευμένων συμβούλων για λογαριασμό της Energean.

Ήπειρος 1, θέση ερευνητικής γεώτρησης
Ήπειρος 1, θέση ερευνητικής γεώτρησης. Εικόνα: Energean

Η προϊστορία

Αφορά αποκλειστικά τη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία θα είναι η 17 η που πραγματοποιείται στην ιστορία της Ηπείρου και η πρώτη έπειτα από 22 χρόνια, μετά την ανεπιτυχή γεώτρηση «Δήμητρα» στο Καλπάκι.

Πρόκειται δε για την 21 η γεώτρηση ή γεωτρητική παρέμβαση που έχει εκτελέσει η Energean συνολικά στην Ελλάδα χωρίς οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ή άλλο σχετιζόμενο με την λοιπή οικονομική δραστηριότητα και καθημερινότητα της περιοχής, στην οποία ακμάζουν ιδιαίτερα ο τουρισμός, και η αλιεία. Οι γεωτρήσεις που έχουν προηγηθεί εκτελέστηκαν σε βάθος μεταξύ 750 και 4.300 μέτρων περίπου ενώ η Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου.

Ασφαλής περιοχή

Το γήπεδο του έργου βρίσκεται στην  κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας και σε απόσταση σχεδόν 2 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό.

Θεωρείται ασφαλής οικολογικά περιοχή καθώς απέχει: 

  • πάνω από 8 χλμ. από οποιαδήποτε περιοχή Νatura, 
  • πάνω από 17 χλμ. από οποιοδήποτε Εθνικό Πάρκο, 
  • πάνω από 11 χλμ. από οποιοδήποτε Καταφύγιο Άγριας Ζωής, 
  • πάνω από 16 χιλ. από οποιοδήποτε Αισθητικό Δάσος, ενώ
  • βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από οποιονδήποτε προστατευόμενο υγρότοπο Ramsar.

Επιπλέον, στην περιοχή του εργοταξίου δεν εντοπίζονται χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η συντριπτική πλειοψηφία τόσο του χώρου εγκατάστασης του γεωτρύπανου και του συνοδευτικού εξοπλισμού (συνολικά περίπου 27,3 στρέμματα) όσο και των περιμετρικών επιχώσεων (συνολικά περίπου 25,7 στρέμματα) είναι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι δε περιμετρικές επιχώσεις θα λειτουργήσουν προστατευτικά για το περιβάλλον, αλλά και θα περιορίσουν δραστικά την ηχητική και οπτική όχληση από την εγκατάσταση του εξοπλισμού, που θα γίνει σε υψόμετρο 711 μέτρων.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Το σύνολο των επιπτώσεων που προβλέπονται στη ΜΠΚΕ χαρακτηρίζονται από μικρές έως αμελητέες για το φυσικό περιβάλλον, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς και το ατμοσφαιρικό και ακουστικό περιβάλλον και είναι περιορισμένες στον χώρο του εργοταξίου. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται η εφαρμογή σειράς μεθόδων και παρεμβάσεων και η εκπόνηση ειδικών μελετών για την ακόμη μεγαλύτερη άμβλυνση οποιασδήποτε όχλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου θα δραστηριοποιηθεί και ειδική Μονάδα Περιβάλλοντος, την οποία θα απαρτίζουν ειδικοί διαφόρων ειδικοτήτων και η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος. Κορυφαία προτεραιότητα, άλλωστε, της Energean αποτελεί η δραστηριοποίηση σε κάθε περιοχή με την γόνιμη και ειλικρινή συνεργασία με τους κοινωνικούς της εταίρους.

Η προετοιμασία του χώρου θα απαιτήσει περίπου 220 ημέρες, η εκτέλεση της γεώτρησης περίπου 130 ημέρες και οι παρεμβάσεις στην οδοποιία 84 ημέρες. Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε περίπου 12 μήνες.

Σε περίπτωση ανακάλυψης και εν συνεχεία επιβεβαίωσης και αποτίμησης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, η Energean θα δηλώσει την δυνατότητα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και θα προχωρήσει στην κατάρτιση Σχεδίου Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας, το οποίο θα υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για το σύνολο των εργασιών που θα απαιτηθούν στη συνέχεια θα καταρτισθούν και θα υποβληθούν προς διαβούλευση αυτοτελείς Μελέτες Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Σε περίπτωση μη ανακάλυψης, η έκταση θα αποκατασταθεί πλήρως στη σημερινή της μορφή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του  Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ακόμη και αν μόνο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, είναι επιτυχημένο τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε.. Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

INFO

Η Energean, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου (LSE: ENOG) και του Τελ Αβίβ (TASE: δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008, έχοντας επενδύσει στην χώρα πάνω από 500 εκατ. ευρώ και διατηρεί την μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας με ένα εξαιρετικό ιστορικό στον τομέα της ασφάλειας, της υγείας και του περιβάλλοντος. Στην Ήπειρο έχουν επενδυθεί ήδη περίπου 46 εκατ. ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν από τον ανάδοχο στη διάρκεια της σεισμικής έρευνας του 2018-2019, η οποία διενεργήθηκε σε έξι δήμους της Ηπείρου χωρίς την πρόκληση οποιουδήποτε προβλήματος και τονώνοντας σημαντική την τοπική οικονομική δραστηριότητα. Η εκτιμώμενη επένδυση στην ερευνητική γεώτρηση Ήπειρος -1 είναι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Energean διατηρεί παραγωγή στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κροατία και την Βόρεια Θάλασσα, με εκτίμηση μεταξύ 131 χιλ. και 158 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως φέτος, τουλάχιστον το 75% των οποίων είναι σε φυσικό αέριο.

Διαφήμιση