Αρχική Ειδήσεις Σοβαρά προβλήματα στη Ζάκυνθο από την κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα στη Ζάκυνθο από την κακοκαιρία

Έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους 8-9 μποφόρ.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
katolisthisi broxh
Διαφήμιση

Δοκιμάζεται η Ζάκυνθος από τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία: κλειστοί δρόμοι, πλημμύρες, κατολισθήσεις.

Από το μεσημέρι ξεκίνησαν να εκδηλώνονται έντονες πλημμύρες σε διάφορα σημεία του νησιού (Λαγανάς, Καλαμάκι και Άγιος Δημήτρης) και χρειάστηκε να γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τις τοπικές αρχές. Σημειώθηκαν επίσης επικίνδυνες κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του νησιού.

Προειδοποίηση από 112 για την κακοκαιρία

Το μεσημέρι της Τετάρτης στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112  στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Έγινε σύσταση να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών.

plymmyra agios dhmhtrios 2

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Μια συνολική εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Π.Ε. με τη συνδρομή του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, έδωσε η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Μαρία Μουζάκη. «Ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό αντιμετώπισης των έκτακτων φαινομένων. Τοποθετήσαμε σε κομβικά και επικίνδυνα σημεία σε όλη τη Ζάκυνθο μηχανήματα έργων και ήρθαμε με τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προέδρους των χωριών ώστε να τους ενημερώσουμε για το τι μπορεί να περιμένουν, ώστε να είναι σε επιφυλακή. Προβλήματα αντιμετωπίσαμε στην περιοχή του Αλυκανά, όπου καθαρίσαμε κάποια γεφύρια».

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμ. Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στα παρακάτω σημεία: Επαρχιακή Οδό Ζακύνθου – Ρομιρίου, Επαρχιακή Οδό Ζακύνθου – Αλυκών και Αλυκανά, ρέμα Τσιρογιάννη, Λαγανά, Αγριλιά, Παντοκράτορα, Ε.Ο. Ζακύνθου – Κερίου, Ε.Ο. Ζακύνθου – Βασιλικού. Επίσης έγιναν προληπτικά καθαρισμοί σε γεφύρια σε Πηγαδάκια και Αλυκανά. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Σκουλικάδο, όπου έγινε παρέμβαση σε ποτάμι που ήταν γεμάτο από ελιές, ενώ μία πτώση καλωδίου σημειώθηκε στον Αγγερικό.

Κλειστά τα σχολεία στη Ζάκυνθο

Με απόφαση του Δημάρχου κλειστές θα παραμείνουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ζακύνθου, (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια). Η υλοποίηση των μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας θα γίνει με τηλεκπαίδευση.

plymmyra aerodromio kalamaki 1

Οδηγίες από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και η σημερινή μέρα θα είναι δύσκολη για τη  Ζάκυνθο. Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση σε όλους τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι όλων των ευαίσθητων περιοχών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν

Επίσης παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι, ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά πλημμυρικά προβλήματα σε τάφρους, γεφύρια και ρέματα.

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στα θαλάσσια-παράκτια τοπικές χαλαζοπτώσεις, τοπικά ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί και νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ , ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 C°. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν μετά το μεσημέρι.

Πηγή: imerazante.gr

Διαφήμιση