Αρχική Ελλάδα Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας - μονάδας
Εικόνα: UNSPLASH/Maksym Kaharlytskyi
Διαφήμιση

Η τελετή έναρξης υλοποίησης της Μονάδας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στην ομώνυμη πόλη, από τους τρεις ενεργειακούς ομίλους: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση θα δώσει το σήμα εκκίνησης για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών της μονάδας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόντες στην τελετή θα είναι και οι εκπρόσωποι των τριών ενεργειακών ομίλων που συμπράττουν στη μονάδα, δηλαδή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κοπελούζου, Χρήστος Κοπελούζος.

Πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μονάδας

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα οι τρεις όμιλοι προχώρησαν σε συμφωνία για το μετοχικό σχήμα της μονάδας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», για την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη.

Η κατασκευή της νέας μονάδας, που αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025, θα αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο της Ελλάδας στην προσπάθεια για πλουραλισμό στο ενεργειακό μείγμα και στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η πιο αποδοτική της χώρας

Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.

Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στη Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού.

Η νέα μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροχωρά η αποκατάσταση της Βίλας Κλωναρίδη στο πάρκο «ΦΙΞ»
Επόμενο άρθροΜαύρες τρύπες καταβροχθίζουν μια γειτονική γαλαξιακή συγχώνευση