Μια γειτονική συγχώνευση γαλαξιών φιλοξενεί δύο μαύρες τρύπες-τέρατα που φαίνεται να είναι το πλησιέστερο ζεύγος που έχει εντοπιστεί ποτέ σε πολλαπλά μήκη κύματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι δύο γαλαξίες, γνωστοί συλλογικά ως UGC 4211, βρίσκονται μόλις 500 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Καρκίνου και βρίσκονται στα τελικά στάδια της συγχώνευσης.
Χρησιμοποιώντας το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), ένα διεθνές παρατηρητήριο στη Χιλή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις δύο μαύρες τρύπες να «τρέφονται» με τα υποπροϊόντα της γαλαξιακής συγχώνευσης, ανέφερε η ερευνητική ομάδα σε δήλωση.
Καθώς αυτές οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες καταβροχθίζουν την κοντινή ύλη, εκπέμπουν φωτεινούς πίδακες και ανέμους, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά φωτεινό ενεργό γαλαξιακό πυρήνα που είναι ανιχνεύσιμος από το ALMA. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι δύο μαύρες τρύπες απέχουν μόλις 750 έτη φωτός μεταξύ τους.


«Το ALMA είναι μοναδικό γιατί μπορεί να δει μέσα από μεγάλες στήλες αερίου και σκόνης και να επιτύχει πολύ υψηλή χωρική ανάλυση για να δει τα πράγματα πολύ κοντά μεταξύ τους», δήλωσε ο Michael Koss, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής στο Eureka Scientific.
«Η μελέτη μας εντόπισε ένα από τα πλησιέστερα ζεύγη μαύρων τρυπών σε μια συγχώνευση γαλαξιών και επειδή γνωρίζουμε ότι οι συγχωνεύσεις γαλαξιών είναι πολύ πιο συνηθισμένες στο μακρινό σύμπαν, αυτά τα δυαδικά σχήματα μαύρης τρύπας μπορεί επίσης να είναι πολύ πιο κοινά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», συμπληρώνει.
Αν και συνηθισμένες, οι γαλαξιακές συγχωνεύσεις στο μακρινό σύμπαν μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθούν. Επομένως, η ανίχνευση μιας κοντινής συγχώνευσης γαλαξιών, όπως ο UGC 4211 με ένα ενεργό ζεύγος υπερμεγέθων μαύρων οπών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που παράγονται από αυτά τα κατακλυσμικά γεγονότα.
«Μπορεί να υπάρχουν πολλά ζεύγη αναπτυσσόμενων υπερμεγέθων μαύρων τρυπών στα κέντρα των γαλαξιών που δεν έχουμε καταφέρει να αναγνωρίσουμε μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Ezequiel Treister, συν-συγγραφέας της μελέτης και αστρονόμος στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής.
«Εάν ισχύει αυτό, στο εγγύς μέλλον θα παρατηρούμε συχνά συμβάντα βαρυτικών κυμάτων που προκαλούνται από τις συγχωνεύσεις αυτών των αντικειμένων σε όλο το σύμπαν», συμπληρώνει.
Για να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα του UGC 4211, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από άλλα τηλεσκόπια, όπως το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το Very Large Telescope και το Παρατηρητήριο W. M. Keck. Μαζί, τα δεδομένα πρόσφεραν μια άποψη της γαλαξιακής συγχώνευσης από πολλαπλά μήκη κύματος.
«Κάθε μήκος κύματος λέει ένα διαφορετικό μέρος της ιστορίας», είπε ο Treister στη δήλωση.
«Ενώ η επίγεια οπτική απεικόνιση μας έδειξε ολόκληρο τον συγχωνευόμενο γαλαξία, το Hubble μας έδειξε τις πυρηνικές περιοχές σε υψηλή ανάλυση. Οι παρατηρήσεις ακτίνων Χ αποκάλυψαν ότι υπήρχε τουλάχιστον ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας στο σύστημα. Και το ALMA μας έδειξε την ακριβή τοποθεσία του αυτές οι δύο αναπτυσσόμενες, πεινασμένες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες», εξηγεί.
«Όλα αυτά τα δεδομένα μαζί μας έδωσαν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς αποδείχτηκαν έτσι όπως είναι οι γαλαξίες όπως ο δικός μας και τι θα γίνουν στο μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Γαλαξίας μας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με έναν άλλο σπειροειδή γαλαξία που ονομάζεται Ανδρομέδα. Η σύγκρουση βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια και προβλέπεται να συμβεί σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
«Αυτό που μόλις μελετήσαμε είναι ένα «παράθυρο» στο τελευταίο στάδιο της σύγκρουσης, επομένως αυτό που βλέπουμε προμηνύει ότι [Γαλαξίας-Ανδρομέδας] συγχωνεύονται και επίσης μας δίνει μια εικόνα για τη σύνδεση μεταξύ της συγχώνευσης και της ανάπτυξης των μαύρων οπών και τελικά την παραγωγή βαρυτικά κύματα», είπε ο Koss στη δήλωση.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στο The Astrophysical Journal Letters. Οι ερευνητές παρουσίασαν επίσης την εργασία στην 241η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Σιάτλ.
Πηγή: Space