Αρχική Κόσμος Τουρκία: Το ποίημα Ερντογάν και το άδειασμα της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Το ποίημα Ερντογάν και το άδειασμα της αντιπολίτευσης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ερντογάν
Διαφήμιση

Με τις εκλογές της Τουρκίας να…αχνοφαίνονται, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σήμερα σε νέες προκλήσεις κατά την διάρκεια ομιλίας του. Συγκεκριμένα, «στόχος» του αυτή την φορά υπήρξε η Αγία Σοφία και η μετατροπή της σε τζαμί.

Ο Τούρκος πρόεδρος διάβασε ένα «προφητικό» ποίημα στο οποίο ο ίδιος εμφανίζεται ως νέος πορθητής, ενώ, μάλιστα, μέσω αυτού του ποιήματος χαρακτήρισε ως «δεύτερη άλωση» την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν. Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Άλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα. Όλος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Δεύτερη Άλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα στον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο.Ακούσατε το ποίημα και έλεγε θα ανοίξει η Αγία Σοφία…Άνοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός. Δόξα στον Αλλάχ», αναφέρει το ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν.

Άδειασμα της αντιπολίτευσης σε Ερντογάν: «Θα σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο»

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σε ένα κείμενο 250 σελίδων με τίτλο «Κείμενο Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής» που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η «Συμμαχία των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης» στην Τουρκία, καταγράφονται οι βασικές αρχές της πολιτικής που θα ακολουθήσει η συμμαχία αν βρεθεί στην εξουσία.

Στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων «Θα ακολουθήσουμε μια εξωτερική πολιτική που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα βασίζεται σε οικουμενικές αξίες, θα σεβόμαστε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας»

Το κείμενο, που περιλαμβάνει 9 βασικά κεφάλαια και περισσότερα από 2 χιλιάδες άρθρα, είναι επίσης το προεκλογικό μανιφέστο της αντιπολίτευσης. Ανακοινώθηκε σήμερα στην Άγκυρα σε ειδική τελετή, ως «Μνημόνιο Συναντίληψης Κοινών Πολιτικών της Εθνικής Συμμαχίας» με τη συμμετοχή και των 6 κομματικών αρχηγών.

Στο κεφάλαιο «Εξωτερική Πολιτική» αναφέρονται τα εξής σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα:

 • Θα υιοθετήσουμε για άλλη μια φορά το σύνθημα «Ειρήνη στην πατρίδα, Ειρήνη στον κόσμο», που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής, ως θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής μας.
 • Θα ακολουθήσουμε μια εξωτερική πολιτική που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα βασίζεται σε οικουμενικές αξίες, θα σεβόμαστε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου ως βάση της πολιτικής μας.
 • Θα βάλουμε τέλος σε πρακτικές που βασίζονται σε εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και ιδεολογικές προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική.
 • Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. – Θα εργαστούμε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους ένταξης στο πλαίσιο του διαλόγου, της δικαιοσύνης και της ισότητας.
 • Θα δώσουμε προτεραιότητα και θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τις χώρες της ΕΕ.
 • Θα αναθεωρήσουμε τη Συμφωνία Επανεισδοχής του 2014 και τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016,κινήσεις που θα επιτρέψουν στην Τουρκία και την ΕΕ να προσεγγίσουν το προσφυγικό πρόβλημα αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη και επιμερίζοντας τα βάρη.
 • Ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και βάσει της επιταγής του Συντάγματός μας, θα συμμορφωνόμαστε με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα νομικά κείμενα του Συμβουλίου και θα εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
 • Το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά την αποτροπή και τη συμβολή του στην εθνική μας ασφάλεια. — Θα συνεχίσουμε τις συνεισφορές μας στο ΝΑΤΟ με βάση τη λογική και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα.
 • Θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και τις χώρες άμεσης γειτνίασης και θα οδηγήσουμε τη συνεργασία στο πιο προηγμένο και ανεπτυγμένο επίπεδο.
 • Θα ηγηθούμε πολυμερών πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη γειτονική γεωγραφία της Τουρκίας.
 • Θα ενισχύσουμε τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.
 • Θα σεβαστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής,δεν θα επεμβαίνουμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα διευκολύνουμε λύσεις αντί να παίρνουμε θέση στα μεταξύ τους προβλήματα.
 • Θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων.
 • Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ‘ΤΔΒΚ’ και των ‘Τουρκοκυπρίων’ και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.
 • Το Αιγαίο θα πρέπει να θεωρείται περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος.
 • Θα επιλύσουμε άλυτα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
 • Θα θέσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θεσμική βάση, με συνεννόηση μεταξύ ίσων, και θα προωθήσουμε σχέση συμμαχίας που να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
 • Θα κάνουμε προσπάθειες να επιστρέψουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35.
 • Θα διατηρήσουμε σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία στη βάση της κατανόησης μεταξύ ίσων και ενισχύοντας έναν ισορροπημένο και εποικοδομητικό διάλογο σε θεσμικό επίπεδο.
 • Θα επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας με οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και ο ASEAN σε ρεαλιστική και βιώσιμη βάση.

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και παραβίασε και τον εθνικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη συνέχεια τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από:

 • Τις Οινούσσες στα 25.000 πόδια στις 13:37 μ.μ.,
 • Την Παναγιά και πάλι τις Οινούσσες στα 22.000 πόδια στις 13:45 μ.μ. και ένα λεπτό αργότερα πάνω από τις βορειοανατολικές ακτές της Χίου στα 28.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

Διαφήμιση