Αρχική Περιβάλλον Έρευνα ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας – 32 έργα

Έρευνα ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας – 32 έργα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Σαύρα της Μήλου Παναγιώτης Παφίλης - απειλούμενων
Η ενδημική σαύρα της Μήλου Podarcis milensis (φωτογραφία: Παναγιώτης Παφίλης)
Διαφήμιση

Η σαύρα της Μήλου, ο ασπροπάρης, το πιο απειλούμενο είδος πτηνού της Ελλάδας, οι θαλάσσιες ανεμώνες της Λίμνης Βουλιαγμένης, ο αχινός Paracentrotus lividus, το ενδημικό μυρμήγκι-λεγεωνάριος, τα ορθόπτερα των βουνών μας, οι απειλούμενες ενδημικές τουλίπες της Ελλάδας καθώς και πολλά ακόμη ενδημικά και απειλούμενα είδη φυτών και ζώων θα αποτελέσουν το αντικείμενο μελέτης 32 ομάδων Ελλήνων επιστημόνων, σε ένα ακόμα βήμα που γίνεται για την απόκτηση καλύτερης γνώσης για την ελληνική βιοποικιλότητα και την αποτελεσματικότερη προστασία της.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα που εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «Μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας», συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Κάθε μελέτη, διάρκειας έως 12 μηνών, έχει στόχο την απόκτηση πολύτιμης γνώσης για σημαντικά είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.  

Άλλα έργα που εγκρίθηκαν είναι η εκτίμηση της επίδρασης της αλιείας στο κινδυνεύον είδος κοραλλιού Cladocora caespitosa, η εκτίμηση της επίδρασης του ξενικού κουνουπόψαρου στους αυτόχθονες ζουρνάδες του Ιονίου (απειλούμενο μικρό ψάρι των γλυκών νερών) και η μελέτη για το κρισίμως κινδυνεύον γκλαβόχελο, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος οργανισμών και βιοτόπων, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στη θάλασσα.

Διαβάστε εδώ τον Κατάλογο των προς χρηματοδότηση προτάσεων στο πλαίσιο της προκήρυξης «Δράσεις προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας. Μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας».

Campanula pangea Γιάννης Τσιριπίδης
To τοπικό ενδημικό είδος του όρους Παγγαίο στην Καβάλα, Campanula Pangea (φωτογραφία: Γιάννης Τσιριπίδης)

Σχετικά με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σκοπός του ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας αποτελεί ένα νέο θεσμό μέσω του οποίου επιχειρείται μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο της Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα.

Ο Οργανισμός στηρίζει την ελεύθερη έρευνα (τη συστηματική έρευνα που γεννά η επιστημονική περιέργεια) και τους νέους ερευνητές μέσω υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητικών έργων για Μεταδιδάκτορες, Ερευνητές και μέλη ΔΕΠ.

Μέσω του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., η ίδια η ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, για πρώτη φορά, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα χωρίς θεματικούς ή γεωγραφικούς αποκλεισμούς αλλά με μοναδικό κριτήριο την επιστημονική ποιότητα και αριστεία.

Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι η προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα και ειδικότερα η αξιολόγηση και χρηματοδότηση της ελεύθερης έρευνας, δηλαδή των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των τεχνολογικών εφαρμογών που προκύπτουν από επιστημονική περιέργεια, χωρίς θεματικούς αποκλεισμούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς, με μοναδικό κριτήριο την επιστημονική ποιότητα και αριστεία.

Διαφήμιση