Αρχική Κόσμος Το Stern κατακεραυνώνει τον Ερντογάν – Άκυρη συνάντηση με τον Σολτς

Το Stern κατακεραυνώνει τον Ερντογάν – Άκυρη συνάντηση με τον Σολτς

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Stern - Ερντογάν
Εικόνα: Twitter/cem iler
Διαφήμιση

Με ένα εξώφυλλο-φωτιά, στο οποίο εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και με τίτλο «Ερντογάν, ο Εμπρηστής», κυκλοφόρησε σήμερα το περιοδικό Stern.

Μετά τον Economist που τον αποκάλεσε «δικτάτορα», σειρά παίρνει το γερμανικό περιοδικό Stern που χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «εμπρηστή».

«Προκειμένου να διασφαλίσει την εξουσία, ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί επικίνδυνες διενέξεις – και στη Γερμανία», γράφει στον υπότιτλο, αναφερόμενο στη στάση του Τούρκου προέδρου ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Στο σχετικό άρθρο, με τίτλο «Ο ταραχοποιός», το περιοδικό περιγράφει τις επικείμενες εκλογές ως «αγώνα για τη θέση του Ερντογάν στην ιστορία» και θέτει το ερώτημα αν μπορεί ο «αιώνιος σουλτάνος» να πέσει, όταν μάλιστα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής.

«Κάποιες φορές δίνεται η εντύπωση ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει για τις τύχες ολόκληρων περιοχών του κόσμου που ταλανίζονται από κρίσεις. Διαπραγματεύεται με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ακριβώς όπως και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και αν με αυτόν τον τρόπο προσβάλλει τη Συμμαχία στην οποία ανήκει και κάνει τη Δύση να φαίνεται αδύναμη», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι «ο Ερντογάν υποδαυλίζει τα πάθη όταν τον συμφέρει, τόσο στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας όσο και στη Συρία και ακόμα και στη Γερμανία, όπου αφήνει σκληροπυρηνικούς να επιτεθούν σε Τούρκους αντιπολιτευόμενους».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό, ο συντάκτης σημειώνει την κλιμάκωση των απειλών προς την Ελλάδα, με την οποία διαφιλονικεί για πολλά νησιά. «”Η Τουρκία παράγει πυραύλους Tayfun. Τι θα συμβεί αν πλήξουν την Αθήνα; Όχι ότι θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά να είστε έξυπνοι. Αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε τα νησιά, δεν θα κάνουμε τίποτα;”, δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν απήχηση στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ερντογάν χρειάζεται εχθρούς, χρειάζεται το χάος, ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Είναι πολύ καλός στο να δίνει μάχες. Όσο όμως και αν παρουσιάζει εαυτόν ως πολέμαρχο, δεν είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα», τονίζεται στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό κάνει ειδική μνεία στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, αναφέροντας ότι δεν είναι απίθανο ο Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία παρά την εκλογική ήττα. «Θα παραδεχόταν ο Ερντογάν μια εκλογική ήττα; Το κόμμα του, το AKP, και ο ακροδεξιός εταίρος του MHP είναι τόσο εδραιωμένοι στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία παρά την προτίμηση του κοινού για το αντίθετο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Stern.

Σχετικά με τις εκλογές του Μαΐου, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη κάθε ψήφο, ακόμη και αυτή των Τούρκων της Γερμανίας, «τους οποίους προσπαθεί να φέρει με το μέρος του με όλα τα μέσα».

Στο Stern φιλοξενείται ακόμη δήλωση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Ο Ερντογάν έχει μεταβληθεί σε αυταρχικό ηγέτη. Κάποιος που κυβερνά με το ρόπαλο στο χέρι, δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει κάτι καλό στην κοινωνία».

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός του Economist και του Stern, σφοδρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο έχει ασκήσει και το Bloomberg αναφορικά με την στάση του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με το τελευταίο δημοσίευμα να παρακινεί τους κορυφαίους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν περαιτέρω καθυστέρηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ λόγω της Τουρκίας.

Σημειώνοντας, επίσης, πως «θα πρέπει να ασκηθεί πίεση» στην Τουρκία ως απάντηση στο βέτο του προέδρου Ερντογάν στη Σουηδία.

Η Άγκυρα ακύρωσε επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο

Την ίδια ώρα, η τουρκική προεδρία ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έπειτα από διαφωνία των δύο επιτελείων, όπως μετέδωσε το δίκτυο RND.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί αύριο με τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία, η επίσκεψη ωστόσο δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποτέ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές – μέσω του διπλωματικού συμβούλου της καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ και του συνεργάτη του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν – διαφώνησαν για την ώρα της συνάντησης, αλλά κυρίως για τα θέματα που ήθελε να θίξει η γερμανική πλευρά – και μάλιστα δημοσίως.

Σύμφωνα με το RND, η καγκελαρία ήθελε να επικρίνει δημόσια την πρόσφατη εμφάνιση του βουλευτή του ΑΚΡ Μουσταφά Ατσικγκιέζ στο Νόις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στο πλαίσιο προεκλογικής εκδήλωσης σε τζαμί που ανήκει στο δίκτυο των «Γκρίζων Λύκων».

Ο βουλευτής ζητούσε από το βήμα την εξόντωση Κούρδων και Γκιουλενιστών και είχε προκαλέσει την παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ: «Εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εμφανίσεις όπως αυτή του Τούρκου βουλευτή στο Νόις δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το μίσος και η ρητορική μίσους δεν έχουν θέση στη Γερμανία», έγραψε η κυρία Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «αναμφισβήτητα, οι εκδηλώσεις ξένων προεκλογικών εκστρατειών έπρεπε να λάβουν έγκριση», ενώ προειδοποίησε ότι «εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν ακολουθήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες».

Εκπρόσωποι της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο είχαν κληθεί τότε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για το ίδιο θέμα.

Επιπλέον, η κυρία Μπέρμποκ, μιλώντας προχθές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτησε και πάλι την αποφυλάκιση του εκδότη Οσμάν Καβαλά, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να συλλαμβάνει κάποιον για πολιτικούς λόγους».

Από το ίδιο βήμα η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Κούρδου πολιτικού του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας, αλλά και άλλων για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι κρατούνται παράνομα στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το RND, τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχαν οδηγήσει σε εικασίες ότι θα χρησιμοποιούσε την παρουσία του για την προεκλογική του εκστρατεία.

Από κύκλους του ΑΚΡ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα θα σεβαστεί την απαγόρευση που είχε εκδώσει η γερμανική κυβέρνηση ήδη από τις εκλογές του 2017, ζητήθηκε ωστόσο «η ίδια απαγόρευση να ισχύσει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν ήδη εκστρατεία στη Γερμανία».

Στις βουλευτικές εκλογές του 2018 περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άτομα με δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία ζούσαν στο εξωτερικό, σχεδόν οι μισοί από αυτούς στη Γερμανία.

Διαφήμιση