Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Το Χαλάνδρι αλλάζει – Βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου

Το Χαλάνδρι αλλάζει – Βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ (EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) - Χαλάνδρι
Στιγμιότπα απότους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Χαλανδρίου, Τετάρτη 6 Μαϊου 2020 (EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Ανοίγει πλέον αμετάκλητα ο δρόμος για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της βιοκλιματικής ανάπλασης του εμπορικού κέντρου στο Χαλάνδρι, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής, με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης στις 31/12/2022.

Οκτώ μήνες μετά την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, τον Απρίλιο του 2022, εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση με 6.000.000 ευρώ της βιοκλιματικής ανάπλασης του εμπορικού κέντρου και το έργο βαίνει πλέον προς δημοπράτηση.

Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν

  • Ανάπλαση πεζοδρομίων 36.000 τ.μ.
  • Δημιουργία 150 ραμπών ΑμεΑ
  • Υποβίβαση πεζοδρομίων (150)
  • Δημιουργία 10.000 μ. οδεύσεις τυφλών
  • Δημιουργία 199 θέσεων παρόδιας στάθμευσης
  • Τοποθέτηση 163 νέων φωτιστικών LED με τηλεδιαχείριση
  • 700 νέες φυτεύσεις
  • Τοποθέτηση δύο (2) έξυπνων σταθμών ανάπαυσης (smart benches)
  • Τοποθέτηση οκτώ (8) έξυπνων σταθμών πληροφόρησης (infokiosks)
  • τοποθέτηση δύο (2) οθονών ψηφιακής σήμανσης (digital signs)
  • Δημιουργία έξι (6) έξυπνων διαβάσεων.

Σίμος Ρούσσος: «Το Χαλάνδρι αλλάζει οριστικά όψη»

«Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση είναι ένα εμβληματικό έργο, που θα αλλάξει οριστικά το κέντρο της πόλης. Σε συνδυασμό με την ανέγερση του νέου δημαρχείου και του υπόγειου πάρκινγκ, αλλά και τις τέσσερις πεζοπορικές διαδρομές που δημιουργούνται στις γειτονιές, θα βελτιωθεί σημαντικά η προσβασιμότητα σε πεζούς, ποδηλάτες, εμποδιζόμενα και ανάπηρα άτομα, θα ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ποιότητας ζωής των κατοίκων του κέντρου», σχολίασε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, αναφορικά με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ωστόσο, το κέντρο του Χαλανδρίου δεν είναι το μόνο που αλλάζει.

Το Χαλάνδρι γίνεται «πράσινο» – Αναβαθμίσεις σε Κάτω Χαλάνδρι και Τούφα Χαλανδρίου

Ένα έργο που αφορά παρεμβάσεις Αστικής Αναζωογόνησης στις Περιοχές Κάτω Χαλάνδρι και Τούφα Χαλανδρίου, με ποσό χρηματοδότησης 8.646.094,80€, θα δημοπρατηθεί τον Φεβρουάριο.

Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου στο Κάτω Χαλάνδρι και των οδών Ολύμπου, Μεταμορφώσεως και Ήβης στην περιοχή της Τούφας Χαλανδρίου.

Οι παρεμβάσεις θα βελτιώσουν τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και θα προβούν σε αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου του δρόμου προκειμένου να είναι ανοικτός και προσιτός σε όλους χωρίς διακρίσεις. Ο στόχος αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία για τον δημόσιο χώρο γενικά και εξαιρετική σημασία για τις τοπικές μετακινήσεις προς τους δημόσιους χώρους των πλατειών και των σχολείων στις οδούς Ολύμπου, Μεταμορφώσεως και Σοφ. Βενιζέλου.

Επιπλέον, προβλέπεται η χρήση και τοποθέτηση νέων υλικών και έξυπνων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της βιοκλιματικότητας των παρεμβάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών CO2.

Η εφαρμογή ψυχρών υλικών, η τοποθέτηση «έξυπνου» φωτισμού και βυθιζόμενων κάδων για τη συλλογή απορριμμάτων σε χωριστά ρεύματα είναι τα κύρια μέσα που υιοθετούνται για να επιτευχθούν οι ως άνω στόχοι.

Τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού επιλέγονται επίσης ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των σύγχρονων προδιαγραφών ως προς τα υλικά και την εφαρμογή τους, σε συνδυασμό με την πλήρωση αισθητικών απαιτήσεων που συναντώνται διεθνώς ως καλές πρακτικές των αστικών παρεμβάσεων.

Διαφήμιση