Αρχική Υγεία - Διατροφή Θ. Πλεύρης: Τα νέα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Θ. Πλεύρης: Τα νέα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI) - Ελλείψεις φαρμάκων
Συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα στο υπουργείο Υγείας, παραχωρούν, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου. Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023 (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς, όσον αφορά τις ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων, τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μαζί με τους Προέδρους του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου και του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου.

Το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα σε μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη λόγω παραλλήλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων και αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών που είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες.

Επιπλέον μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο κ. Πλεύρης απαρίθμησε τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων.

  • «Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες για τυχόν διατήρηση αποθέματος, ελέγχονται και εννέα (9) μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο Νόμος και τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.
  • Ο ΣΦΕΕ μας διαβεβαίωσε ότι θα έχει την πλήρη συνεργασία, ώστε να τροφοδοτείται επαρκώς η Ελληνική αγορά με όλα τα φάρμακα των πολυεθνικών.
  • Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή από τα Ελληνικά εργοστάσια γενοσήμων φαρμάκων στις δραστικές που παρουσιάζουν έλλειψη και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία διότι το τελευταίο τρίμηνο σε συνεχείς συνεννοήσεις με το Υπουργείο έχει αυξήσει την παραγωγή για να τροφοδοτείται η κοινότητα με τα Ελληνικά γενόσημα.
  • Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη να γνωρίζουν οι πολίτες ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια, ώστε να προμηθεύονται αυτά ως υποκατάστατα. Ανάρτηση λίστας φαρμάκων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας.
  • Προς αυτήν την κατεύθυνση ενημερώνονται και οι ιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που δεν βρίσκονται σε έλλειψη.
  • Επιπλέον, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Προσοχή αυτό δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία.
  • Για τα φάρμακα τα οποία έχουν πλήρη εξάρτηση με τις πρώτες ύλες της Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν στη χώρα, όπως μπορεί να είναι κάποια αναπνευστικά ή αποφρακτικά, όπου και ο ίδιος ο μηχανισμός της πρώτης ύλης εισάγεται, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες που γίνονται από τον ΙΦΕΤ για έκτακτες εισαγωγής, ώστε να περιορισθούν οι ελλείψεις».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, ειδικά στα παιδικά λόγω έξαρσης των παιδικών λοιμώξεων και της ιδιαίτερης μορφής που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, θα αντιμετωπιστεί πλήρως με τα υποκατάστατα γενόσημα φάρμακα, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας αυτών των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά».

Αυξήσεις μόνο στα φθηνά φάρμακα

Σχετικά με τις αυξήσεις φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι θα υπάρξουν μόνο σε πολύ φθηνά φάρμακα του 1 και των 2 ευρώ, ώστε να μην αποσυρθούν από την αγορά αφού δεν είναι συμφέρουσα η τιμή διάθεσής τους, και υπογράμμισε ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές οριζόντια σε όλα τα φάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τις ημέρες της διακυβέρνησης της είχε ευνοήσει τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δίνοντας αυξήσεις μέσω αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, στο παρελθόν ίσχυε για τον ορισμό της τιμής ο μέσος όρος των χαμηλότερων τιμών σε 3 κράτη μέλη της Ευρώπης, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον τρόπο αυτό ορίζοντας το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες πάντα είναι πιο ακριβές. Αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν αυξήσεις για φάρμακα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως ανέφερε.

Διαφήμιση