Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Εφαρμογή των συστάσεων της ΕΕ για Κίνα και στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Εφαρμογή των συστάσεων της ΕΕ για Κίνα και στην Ελλάδα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ". (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα. Όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα θα ακολουθήσει τη «γραμμή» της Ευρώπης και θα εφαρμόσει τις συστάσεις που αποφάσισε χθες η ΕΕ.

Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας.

Σύσταση της ΕΕ για τεστ κορονοϊού στους επισκέπτες από την Κίνα

Συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, στην οποία τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της COVID-19 στην Κίνα.

Κυρίως έλαβαν υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν:

  • Να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • Να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • Ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

  • Τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • Έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα.
  • Συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτες συμβουλές της ΕΕ για όσους ταξιδεύουν από/προς Κίνα

Σ. Κυριακίδου: Η Κίνα πρέπει να μοιράζεται τα δεδομένα με διαφάνεια

«Χαιρετίζω τη συμφωνία των κρατών μελών για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση σχετικά με την κατάσταση της COVID19 στην Κίνα στη χθεσινή συνεδρίαση της IPCR» αναφέρει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

Προσέθεσε ότι «η Κίνα πρέπει να μοιράζεται δεδομένα με διαφάνεια για την τρέχουσα κατάστασή της. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μόνο εάν συνεργαστούμε στενά σε επίπεδο ΕΕ και παγκόσμιο».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣκρέκας: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τις φθηνότερες τιμές ρεύματος
Επόμενο άρθροΘ. Πλεύρης: Τα νέα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων