Αρχική Διάστημα Ρεκόρ εκτοξεύσεων διαστημικών πυραύλων το 2022

Ρεκόρ εκτοξεύσεων διαστημικών πυραύλων το 2022

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Arianespace - Ariane 5 - εκτόξευση πυραύλων
Εικόνα: Arianespace
Διαφήμιση

Το 2022 αποτέλεσε σταθμό για τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Γη στο διάστημα, καθώς πραγματοποιήθηκαν 180 με επιτυχία, 44 περισσότερες από όσες το 2021.

Τη μερίδα του λέοντος είχαν οι ΗΠΑ με 76 εκτοξεύσεις και ακολούθησαν η Κίνα με 62, η Ρωσία με 21, η Νέα Ζηλανδία με 9 και η Ευρώπη με 5. Η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Space X του Ίλον Μασκ και η κινεζική κυβέρνηση ήταν οι φορείς με τις περισσότερες εκτοξεύσεις.

Τη σχετική ανάλυση των εκτοξεύσεων έκανε ο αστροφυσικός Τζόναθαν ΜακΝτάουελ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ.

Η Space X έστελνε πέρυσι κατά μέσο όρο έναν πύραυλο στο διάστημα ανά έξι μέρες. Συνολικά έκανε 61 επιτυχείς εκτοξεύσεις, ισοφαρίζοντας το ετήσιο ρεκόρ που είχαν από το 1980 οι σοβιετικοί πύραυλοι R-7. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις της εταιρείας αφορούσαν εμπορικούς δορυφόρους, μεταξύ των οποίων για το δικό της δίκτυο επικοινωνιών Starlink, που έχει ξεπεράσει πλέον τους 3.300 δορυφόρους και είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ δημιουργηθεί.

εκτοξεύσεις πυραύλων 2022
Εικόνα: Nature/Jonathan McDowell

Εκτός από την SpaceX, και άλλε εταιρείες παραγωγής πυραύλων των ΗΠΑ πραγματοποίησαν 17 εκτοξεύσεις το 2022, σύμφωνα με την ανάλυση του ΜακΝτάουελ.

Η Κίνα έκανε πέρυσι εννέα περισσότερες επιτυχείς εκτοξεύσεις σε σχέση με το 2021. Πολλές ήσαν κρατικές αλλά συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύουν κινεζικές ιδιωτικές εταιρείες. Οι κινεζικές εκτοξεύσεις του 2022 ήσαν σχεδόν τριπλάσιες από τις ρωσικές, καθώς, σύμφωνα με τον ΜακΝτάουελ, «η Κίνα αντικαθιστά τη Ρωσία ως η Νο 2 διαστημική δύναμη».

Άλλες επιστημονικές εκτοξεύσεις της χρονιάς περιελάμβαναν τον δορυφόρο της NASA για τη χαρτογράφηση του νερού Επιφανειακών Νερών και Τοπογραφίας Ωκεανών, μια αποστολή από την ιαπωνική εταιρεία ispace και την πρώτη αποστολή της Νότιας Κορέας στη Σελήνη.

εκτοξεύσεις πυραύλων 2022
Εικόνα: Nature/Jonathan McDowell

Μεγάλη μείωση σημείωσαν οι επιτυχείς εκτοξεύσεις της Ευρώπης από 15 το 2021 σε μόνο πέντε το 2022. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σταμάτησε τις εκτοξεύσεις των ρωσικής κατασκευής πυραύλων Soyuz μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από την άλλη, η Ν. Ζηλανδία έκανε πέρυσι ρεκόρ εκτοξεύσεων χάρη στην αμερικανική εταιρεία Rocket Lab που χρησιμοποιεί αυτή τη χώρα για να στείλει δορυφόρους στο διάστημα.

Το 2023 αναμένεται νέο ρεκόρ, καθώς μόνο η Space X σχεδιάζει 100 εκτοξεύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Nature

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Νάξος «στην κορυφή» της NZ Herald για βιώσιμο ταξίδι το 2023
Επόμενο άρθροΡωσία: Μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο μετά το πλαφόν