Αρχική Περιβάλλον Ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία διασυνοριακού πάρκου «Αώου – Vjosa»

Ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία διασυνοριακού πάρκου «Αώου – Vjosa»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Συνάντηση με Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος Αλβανίας 1
Διαφήμιση

Η ενεργειακή κρίση και το διασυνοριακό πάρκο «Αώου – Vjosa» ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά με την υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Mirela Kumbaro.

Οι υπουργοί συζήτησαν τις επιπτώσεις που έχει η διεθνής ενεργειακή κρίση στις δύο χώρες, ενώ ο κ. Σκρέκας παρουσίασε την εθνική πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί υπέρ των πολιτών ο καινοτόμος μηχανισμός ανάκτησης των υπερκερδών από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Συνάντηση με Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος Αλβανίας 3

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου, και σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας, συμφωνήθηκε η σύγκληση κοινής ομάδας εργασίας για τη δημιουργία ενός νέου διασυνοριακού πάρκου «Αώου – Vjosa», Ελλάδας – Αλβανίας, στα πρότυπα του πάρκου της λίμνης Πρεσπών, με στόχο την άμεση προστασία της βιοποικιλότητας του ποταμού.

Συνάντηση με Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος Αλβανίας 2

Η εναρκτήρια συνάντηση της ομάδας εργασίας θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023, στην Αλβανία, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ανάμεσα στις δύο χώρες που θα εξειδικεύει τις επόμενες δράσεις για την προστασία του ποταμού.

Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Διαφήμιση